Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Агро
  • Чи екологічніше вирощувати корів для м'яса на полях, ніж у цехах? Ось що з’ясували науковці

Чи екологічніше вирощувати корів для м'яса на полях, ніж у цехах? Ось що з’ясували науковці

«Не робіть яловичину звичкою».

4 хв на прочитання21 Березня 2025, 22:57
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Якщо корів для виробництва яловичини годувати травою на полях, а не спеціальним кормом у цехах, вони все одно не виготовлятимуть менше викидів вуглекислого газу. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, розповідає Euronews.

Останнім часом м'ясо корів, вирощених на полях, часто просувається як екологічніший варіант яловичини. Проте деякі науковці стверджують, що яловичина трав'яної відгодівлі виграє за іншими факторами, такими як добробут тварин і менший рівень забруднення місцевого довкілля.

Чи вводять споживачів в оману щодо яловичини із трав'яною відгодівлею?

«Я думаю, що значна частина населення дійсно хоче, щоб їхні рішення про покупки відображали їх цінності, але їх вводять в оману, по суті, невірною інформацією», — заявив професор екологічної фізики Бард-коледжу та один із авторів дослідження Гідон Ешель.

Якщо говорити про продукти харчування, то яловичина робить найбільший внесок у зміну клімату і є одним із найбільш ресурсо- та землеємних видів продукції. Однак очікується, що в усьому світі попит на яловичину лише зростатиме.

За словами Річарда Уейта з Інституту світових ресурсів, у більшості країн світу, де виробництво яловичини розширюється, наприклад, у Південній Америці, це відбувається за рахунок вирубування лісів, які в іншому випадку накопичували б вуглець.

Експерти вважають, що дослідження важливе, оскільки вирощування худоби на трав'яній відгодівлі є менш ефективним, ніж його промислові аналоги. Тварини, які пасуться на полях, а не в кормоцехах, ростуть повільніше й не стають такими великими, тому для виробництва тієї ж кількості м'яса їх потрібно більше.

Чи сприяє відгодівля худоби на траві накопиченню вуглецю?

Дослідники використовували цифрову модель викидів, що виробляються в процесі вирощування яловичини, а потім змоделювали безліч стад промислової та відгодовуваної на траві худоби. Вони порівняли відмінності у тому, скільки корму буде з'їдено, скільки метану та вуглекислого газу виділено та скільки м'яса отримано.

Ці відмінності відбивають реальні сценарії: худобу в посушливому Нью-Мексико і пишному північному Мічигані росте по-різному.

Ешель і його команда також проаналізували попередні дослідження, в яких вивчалося, наскільки випас худоби на полях сприяє накопиченню вуглецю, але виявили, що навіть за найкращих сценарій це не компенсує викиди худоби.

Професор екології лук в Університеті Вісконсін-Медісон Ренді Джексон, який не брав участі в цьому дослідженні, сказав, що у власних роботах отримав схожі результати: за його даними, корови, вирощені на луках, роблять більше викидів.

Але він стурбований тим, що дослідження надто зосереджено на мінімізації викидів, «не дбаючи про екологічні наслідки, окрім викидів парникових газів в атмосферу», таких як біорізноманіття, якість ґрунту та води.

Не перетворювати яловичину на звичку

Дженніфер Шмітт, яка вивчає стійкість сільськогосподарських ланцюжків поставок у США в Університеті Міннесоти і також не брала участі в дослідженні, сказала, що, на її думку, ця стаття «допомагає нам трохи наблизитися до відповіді на питання, скільки корів потрібно вирощувати на ландшафті порівняно з рослинним білком».

Шмітт вважає, що якщо фермери зможуть звільнити більше орних земель для інших продуктів харчування, то локальні екологічні переваги відгодівлі худоби на траві зможуть компенсувати той факт, що вони супроводжуються вищими викидами.

Переконати Гідона Ешеля буде складніше. Він вважає, що зміна клімату «не має собі рівних» серед глобальних проблем і має бути пріоритетною.

«Мені важко уявити собі ситуацію, в якій вирощування яловичини виявиться по-справжньому екологічним, по-справжньому мудрим, по-справжньому корисним. Не робіть яловичину звичкою», — каже він споживачам, які справді хочуть бути екологічно усвідомленими.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: вовк / Reuters
Полювати дозволено: в Іспанії парламент припинив дію заборони на відстріл вовків
1 хв на прочитання19 хвилин тому
Фото з відкритих джерел
Бетонні сови: простий і стильний спосіб прикрасити сад із користю (ФОТО)
4 хв на прочитання5 годин тому
Переможець конкурсу: «Міський дослідник». Фото: Simon Withyman / British Wildlife Photography Awards
Варто лише уважно роззирнутися: британська фотопремія показала дивовижне життя дикої природи у містах
4 хв на прочитання6 годин тому
 Фото: Pixabay
Нові правила направлень від сімейних лікарів: в НСЗУ роз’яснили, що зміниться для пацієнтів у 2025 році
3 хв на прочитанняВчора
Тоскана під атакою комарів: туристи тікають, а місцеві вимагають оголосити надзвичайний стан
3 хв на прочитанняВчора
Друга країна запропонувала Трампу свої корисні копалини в обмін на військову допомогу
1 хв на прочитанняВчора
На Одещині можуть відновити яхтинг, та є одна умова
1 хв на прочитанняВчора
Всесвітній день льодовиків: ми вже втратили брилу льоду площею як Німеччина і 25 м заввишки
4 хв на прочитанняВчора