Догори
Дати відгук

Чотири важливі чинники при вакцинації вагітних проти COVID-19

Не знайдено жодного доказу, що вакцинація вплине на фертильність як у жінок, так і у чоловіків.

3 хв на прочитання28 Жовтня 2021, 13:00
Вагітність Вагітність
Поділитись:

Лікар-гінеколог Наталія Лелюх переклала матеріал часопису SELF, у якому йдеться про щеплення вагітних проти COVID-19 вакцинами Pfizer, Moderna та Johnson&Johnson. Є деякі чинники, які слід враховувати, приймаючи рішення про вакцинацію.

1. Захворювання на COVID-19 може бути вкрай небезпечним під час вагітності

Більша вірогідність тяжкого перебігу захворювання. Госпіталізація та лікування небезпечні для дитини. Відсутність дихання в мами — небезпека дитині та підтримка цього дихання — також небезпека.

Вагітні (невакциновані) жінки втричі частіше потребують госпіталізації та інтубації порівняно з невагітними того ж віку.

Доведений ризик збільшення мертвонародження та передчасних пологів (дані SMFM).

Факторами ризику у вагітних є: вік, наявність ожиріння, діабету й інших системних захворювань, особливо з порушенням функції дихання, тютюнокуріння.

2. Вакцинація проти COVID-19 під час вагітності може суттєво знизити ризики пункту першого.

Не повністю захистити від захворювання, а знизити ризики важкого перебігу, передчасних пологів і мертвонародження.

«Якщо ви хочете захиститися більше, то до вакцинації додаємо соціальне дистанціювання, правильне носіння маски, перехід в онлайн у період пандемії», — радить Наталія Лелюх.

У вакцинованих вагітних набагато легший перебіг захворювання.

Вакцинація вагітних від COVID -19 схвалена найпотужнішими організаціями з охорони здоров’я матерів — ACOG (Американське товариство з акушерства та гінекології) та SMFM (товариство з материнсько-плодової медицині), а також CDC (Центр контролю та профілактики захворювань).

«Чесно-чесно, ці організації мають більше підґрунтя щось радити ніж ваша подружка, або мама, або, навіть лікар гінеколог, який каже, що «нє всьо так однозначно» і «у тебе ж варикоз», — переконує Наталія Лелюх.

На 19.10.2021 р. опрацьовані дані 148 500 вакцинованих вагітних через систему моніторингу стану здоров’я після вакцинації CDC V-safe. Побічні ефекти такі ж, як у невагітних — нетривале підвищення температури, біль у місці ін’єкції, слабкість. Ці побічні ефекти зустрічаються не в усіх. Не знайдено жодного доказу, що вакцинація вплине на фертильність як у жінок, так і у чоловіків. Немає доказів збільшення кількості викиднів після вакцинації. Вакцина не змінює ДНК або інший генетичний матеріал організму.

«Вакцина від COVID-19 (у вагітних досліджували Pfizer, Moderna, Johnson) не містить вірусу — ні живого, ні мертвого, ні послабленого. Хто вірить у зворотне, той най прочитає підручники з біології ще раз», — закликає Наталія Лелюх.

3. Немає пріоритетного часу для вакцинації.

«Немає «кращого» тижня, не існує «безпечного» триместру. Єдине правило вакцинації: якнайшвидше її зробити!» — запевняє гінеколог.

4. Вакцинація під час вагітності захищає вашу дитину після народження.

Під час багатьох досліджень вакцинованих жінок підтвердилася передача антитіл від мами до дитини (в крові пуповини та у грудному молоці). Дослідження тривалості такого захисту проводяться.

Також ми розповідали, що сезон застуд відкрито: як підвищити імунітет.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.