Догори
Дати відгук

Чому сухофрукти корисніші за свіжі?

Серед респондентів старше 20 років автори виділили 25590 чоловік, які щодня з'їдали чверть склянки і більше сухофруктів

3 хв на прочитання26 Листопада 2020, 11:03
Поділитись:

Американські вчені в ході ретроспективного дослідження з'ясували, що сушені фрукти не менш корисні для здоров'я, ніж свіжі, і в зимовий час можуть з успіхом їх замінити. Результати опубліковані в журналі Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Дослідники з Університету штату Пенсільванія вирішили з'ясувати, чи можна замінити свіжі плоди, які не завжди доступні, сухофруктами. Вони проаналізували дані Національного обстеження здоров'я і харчування (NHANES), що проводився в США в 2007-2016 роках.

Під час обстеження учасники надавали інформацію про всі продукти, які вони споживали за добу. Також у них збирали дані про здоров'я, включаючи індекс маси тіла, окружність талії і артеріальний тиск.

Серед респондентів старше 20 років автори виділили 25590 чоловік, які щодня з'їдали чверть склянки і більше сухофруктів. Якість їх дієти, кількість поживних речовин і кардіометаболічні фактори ризику вчені оцінили за допомогою Індексу здорового харчування 2015 року, а також порівняли з аналогічними параметрами в контрольній групі людей, які не споживали сушені фрукти.

Проаналізувавши дані, дослідники виявили, що в середньому у людей, які повідомили про споживання сухофруктів, параметри здоров'я були кращими, ніж у контрольній групі. Також у них були нижчі індекс маси тіла, окружність талії і систолічний артеріальний тиск.

Там, де це було можливо, дослідники порівняли кількість поживних речовин у одних і тих же людей в різні дні. Виявилося, що в ті дні, коли вони їли сухофрукти, їх показники в цілому були кращими. У той же час в ці дні у них відзначили більше вуглеводів, харчових волокон, калію, поліненасичених жирів і калорій в цілому, тому вчені застерігають від надмірного споживання сухофруктів, що містять цукор.

"Сушені фрукти можуть бути відмінним вибором в якості поживної добавки, але споживачі повинні бути впевнені, що вибирають несолодкі варіанти, без додавання цукру, - наводяться в прес-релізі університету слова першого автора статті Валері Салліван (Valerie Sullivan), наукового співробітника школи громадської охорони здоров'я Bloomberg Джонса Хопкінса. - Розмір порцій також потрібно враховувати, тому що порція сушених фруктів менше порції свіжих фруктів, так як з них видалена вода ".

Дослідники відзначають, що в порівнянні зі свіжими, сухі фрукти більш компактні - їх можна брати з собою на роботу і в поїздки.

Тим часом, німецькі вчені прийшли до висновку, що сік чорноплідної горобини здатний знищити 97% коронавірусу в організмі за п'ять хвилин. В Інституті молекулярної вірусології Медичного центру Університету Ульма провели експеримент, змішавши натуральні продукти з вірусами і витримавши їх при кімнатній температурі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання3 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання4 години тому
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання5 годин тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання6 годин тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання6 годин тому