Догори
Дати відгук

Чому фраза «горло червоне» ні про що конкретно не говорить: 5 головних помилок у лікуванні болю у горлі

Що менше ви його чіпаєте, то краще.

3 хв на прочитання04 Березня 2023, 12:47
Поділитись:

Лікар при огляді пацієнта з ГРВІ найчастіше говорить фразу: «Горло червоне». Однак насправді горло практично завжди буде таким у гострий період захворювання, і фраза «горло червоне» ні про що конкретно не говорить — це лише типовий прояв запалення верхніх дихальних шляхів, наголошує «Досвідчений фармацевт».

«Якщо у вас немає пирхоти та болю в горлі, то лікувати «червоне горло» і намагатися зробити його не червоним, нескінченно промиваючи та бризкаючи, абсолютно не потрібно!» — ідеться в повідомленні.

Фармацевти також розповідають про 5 помилок при лікуванні болю в горлі.

1️) Багато спреїв і льодяників

«Лікарю, я перепробував усе: Мірамістін, Фурацилін, Хлоргескідин, Хлорофіліпт, Стрепсілс і так далі за списком від болю в горлі з аптеки, але горло так само першить і болить».

Велика кількість антисептиків призводить до того, що горло стає «пересушеним», від цього виникає пирхота, больові відчуття і зазвичай кашель.

Такі антисептики, як Мірамістін і Фурацилін, варто залишити для бактеріальної інфекції й обробки ран, для лікування ГРВІ вони не підходять.

Основа лікування — зволоження слизової оболонки, тому якщо у вас немає гострого болю в горлі, можна використовувати сольовий розчин для полоскання і будь-які льодяники (наприклад, прості м'ятні цукерки) — це забезпечуватиме додаткове зволоження.

2️) Гарячі напої

При болю в горлі віддаємо перевагу щадній їжі, тому гарячу їжу і напої слід виключити, віддати перевагу теплому і прохолодному, а також обмежити гостру, кислу та грубу їжу. Краще в період хвороби харчуватися м'якою не гарячою та не холодною їжею.

3️) Парові інгаляції

Небезпека інгаляції в такій ситуації полягає в тому, що через нагрівання посилюється набряклість.

Високий ризик отримати опік слизової оболонки!

4️) Йод, сода й інші народні засоби

Полоскання горла содою, йодом, про боже перекисом можуть призвести до плачевних результатів. Наприклад, йод пересушує слизову оболонку задньої стінки горлянки, а сода може посилити больові відчуття в горлі.

Мастити горло чимось теж не потрібно — що менше ви його чіпаєте, то краще.

5) Антибіотики

Більш ніж у 80 % випадків біль у горлі викликаний саме вірусною інфекцією. За болю в горлі слід уникати самолікування антибіотиками. Адже якщо хвороба викликана вірусами, антибіотики не допоможуть, а за неправильного вибору антибіотика чи його дозування бактерії виживають і стають ще сильнішими. В результаті препарати, які раніше допомагали, перестають боротися зі збудниками інфекції.

Також ми розповідали, як боротися з кашлем: лікар радить простий і ефективний спосіб.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я