Догори
Дати відгук

Чому для здоров’я корисно їсти картоплю

Картопля корисна навіть у справі схуднення.

2 хв на прочитання09 Листопада 2022, 08:11
Поділитись:

Будучи одним з найбільш універсальних овочів, картопля багата вітамінами, клітковиною та іншими необхідними поживними речовинами.

Картопля є низькокалорійним продуктом – середня запечена картоплина містить лише 110 кілокалорій. Цей овоч багатий на фітонутрієнти, органічні компоненти рослин, які, як вважається, сприяють зміцненню здоров’я. Зокрема, картопля містить такі фітонутрієнти, як флавоноїди та каротиноїди – відомі антиоксиданти, що борються із запаленням. Також до складу картопля входить інший антиоксидант – вітамін С. Згідно з дослідженнями, перелічені антиоксидантні речовини можуть запобігати або відстрочувати деякі види пошкодження клітин, тим самим перешкоджаючи розвитку раку. Крім цього, вони покращують травлення, здоров’я серця, кров’яний тиск.

У свою чергу картопляна шкірка відрізняється вмістом широкого ряду мінералів, серед яких – калій, магній, фосфор, кальцій, цинк, селен. Також дослідні дані кажуть, що шкірка картоплі має потужний антиоксидантний потенціал через присутність двох домінуючих фенольних сполук: хлорогенової та галової кислот. Ці сполуки можуть допомогти зберегти хороше здоров’я серця, зменшуючи пошкодження клітин через вільні радикали.

Якщо картоплю відварити і охолодити, в ній з’явиться певний тип крохмалю, званий стійким, – він діє як розчинна клітковина, допомагаючи вам почуватися ситим і споживати менше калорій. Таким чином, картопля корисна навіть у справі схуднення.

Як їсти картоплю з користю для здоров’я. Найкраще їсти її цілком, у необробленому вигляді. Чи не найздоровіший спосіб приготувати продукт – запекти його в мікрохвильовій печі зі шкіркою, в цьому випадку втрата поживних речовин через термічну обробку буде мінімальною.

Також корисна відварна картопля, не очищена від шкірки і не подрібнена. Варіння картоплі без шкірки може знизити вміст у ньому поживних речовин – наприклад, вітаміну С та вітамінів групи В.

В цілому названі способи приготування дозволяють досить добре зберігатися в продукті мінералам, білках і клітковині, що містяться в ньому. Доповнювати страви з картоплі найкраще оливковою олією, зеленню та травами, салатами.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Всесвітній день еволюції
World Evolution Day- 24 листопада - Всесвітній день еволюції
1 хв на прочитання12 хвилин тому
Зображення згенеровано ШІ
Чому чоловіки залюбки дивляться порно, але засуджують порноакторок? Ось що розповідає експертка
9 хв на прочитанняВчора
Зображення згенеровано ШІ
Чому іноді ми почуваємося комфортніше в темряві, ніж при світлі? Науковці  готові відповісти
3 хв на прочитанняВчора
ФОТО: ілюстративне
Зміни у маршрутах "швидкої": Ляшко розповів про нові рішення
1 хв на прочитанняВчора
Ліквідація МСЕК та статус інвалідності: чи доведеться його підтверджувати?
3 хв на прочитанняВчора
Відчуття падіння при засинанні — це нормально? Науковці пояснюють це дивне явище та наскільки воно небезпечне
3 хв на прочитання22 Листопада 2024
Міняють автомат Калашникова на хірургічні інструменти: медицина в Судані — країні, де все ще гірше, ніж у нас
11 хв на прочитання22 Листопада 2024
Фінляндія всьоме поспіль стала найщасливішою країною у світі: ось що робить фінів такими щасливими
1 хв на прочитання22 Листопада 2024