Догори
Дати відгук

Чому для здоров’я корисно їсти картоплю

Картопля корисна навіть у справі схуднення.

2 хв на прочитання09 Листопада 2022, 08:11
Поділитись:

Будучи одним з найбільш універсальних овочів, картопля багата вітамінами, клітковиною та іншими необхідними поживними речовинами.

Картопля є низькокалорійним продуктом – середня запечена картоплина містить лише 110 кілокалорій. Цей овоч багатий на фітонутрієнти, органічні компоненти рослин, які, як вважається, сприяють зміцненню здоров’я. Зокрема, картопля містить такі фітонутрієнти, як флавоноїди та каротиноїди – відомі антиоксиданти, що борються із запаленням. Також до складу картопля входить інший антиоксидант – вітамін С. Згідно з дослідженнями, перелічені антиоксидантні речовини можуть запобігати або відстрочувати деякі види пошкодження клітин, тим самим перешкоджаючи розвитку раку. Крім цього, вони покращують травлення, здоров’я серця, кров’яний тиск.

У свою чергу картопляна шкірка відрізняється вмістом широкого ряду мінералів, серед яких – калій, магній, фосфор, кальцій, цинк, селен. Також дослідні дані кажуть, що шкірка картоплі має потужний антиоксидантний потенціал через присутність двох домінуючих фенольних сполук: хлорогенової та галової кислот. Ці сполуки можуть допомогти зберегти хороше здоров’я серця, зменшуючи пошкодження клітин через вільні радикали.

Якщо картоплю відварити і охолодити, в ній з’явиться певний тип крохмалю, званий стійким, – він діє як розчинна клітковина, допомагаючи вам почуватися ситим і споживати менше калорій. Таким чином, картопля корисна навіть у справі схуднення.

Як їсти картоплю з користю для здоров’я. Найкраще їсти її цілком, у необробленому вигляді. Чи не найздоровіший спосіб приготувати продукт – запекти його в мікрохвильовій печі зі шкіркою, в цьому випадку втрата поживних речовин через термічну обробку буде мінімальною.

Також корисна відварна картопля, не очищена від шкірки і не подрібнена. Варіння картоплі без шкірки може знизити вміст у ньому поживних речовин – наприклад, вітаміну С та вітамінів групи В.

В цілому названі способи приготування дозволяють досить добре зберігатися в продукті мінералам, білках і клітковині, що містяться в ньому. Доповнювати страви з картоплі найкраще оливковою олією, зеленню та травами, салатами.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
НОК України підтримав бойкот Олімпіади-2024 у разі допуску росіян та білорусів
1 хв на прочитаннягодина тому
Скрін Scribble Maps
«Київ викрили», «ЗСУ роблять у Снігурівці у Херсонській області військову базу»: російські ЗМІ знову не подивилися на мапу
1 хв на прочитання2 години тому
Росіяни скаржаться, що нова тактика ЗСУ не лише ефективна, а й знижує їхній моральний дух, спонукаючи залишати позицію
3 хв на прочитання9 годин тому
Сирні пончики — просто, швидко і смачно
1 хв на прочитання9 годин тому
Саміт Україна-ЄС: вступ до Євросоюзу, освіта, цифровізація, допомога
3 хв на прочитанняВчора
Колишній очільник ЦРУ описав сценарій повернення Криму Україною у 2023 році
2 хв на прочитанняВчора
Гороскоп на завтра 4 лютого 2023: Дівам - відпочинок і спокій, Рибам - небувала активність
4 хв на прочитанняВчора
Бахмут контролюється ЗСУ, про відступ не йдеться — у місто провели сильні підкріплення
1 хв на прочитанняВчора