Догори
Дати відгук

Чому активісти хочуть запроторити Віктора Ляшка за ґрати?

Вони впевнені, що через кричущі порушення він має відповідати за законом

7 хв на прочитання06 Липня 2020, 20:25
Поділитись:

GreenPost розбирався, в чому звинувачують головного санітарного лікаря.

Починали з Рівного, але дійшли до Києва

Починалося все зі скарги інваліда 1 групи Юрія Островського. Позивався він до Рівненської міськради, третьою стороною був Кабмін. Юрій Островський не має можливості самостійно себе обслуговувати, тому на свою пенсію наймає помічників.

«Я періодично здаю аналізи у медичних закладах, відповідно вимушено туди добираюся, – написав він у своїй позовній заяві. – Зрозуміло, що мене має супроводжувати мій помічник, який переміщає інвалідний візок зі мною».

За українським законодавством, той, хто супроводжує інваліда 1 групи в громадському транспорті, має право на безкоштовний проїзд, однак після введення карантинних обмежень із помічника Юрія Островського почали вимагати повну оплату за проїзд.

«Пізніше я довідався, що дійсно, Протоколом №4 від 12.03.2020 р. КОМІСІЯ З ПИТАНЬ ТЕХНОГЕННО-ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ міста Рівного, яку очолює В.Є. Хомко, було введено надзвичайний стан в місті Рівне з 13.03.2020 до 03.04.2020 року. З 06.04.2020 р. міською владою вводяться більш жорсткі обмеження стосовно громадян Рівного, при цьому без видимої причини», – написав Юрій Островський у своїй позовній заяві. 

Громадський активіст Сергій Волков розповідає, що, взявшись допомагати Юрію Островському, знайшов в Інтернеті відповідь МОЗ на запит адвоката Дмитра Бузанова, з тексту якої випливало, що Віктор Ляшко був призначений головним санітарним лікарем України 11 березня 2020 р. І подання до Кабміну про встановлення карантину, як того вимагає закон, Віктор Ляшко не зробив.

«Далі ми просто зняли копію цього документу, тому що карантин у Рівному вводила спеціальна комісія, яка базувалась на якраз от цій – як виявилося, введеній незаконно – постанові Кабінету Міністрів України, – розповідає Сергій Волков. – Суддя Жуковська, голова апеляційною адміністративного окружного суду (ми якраз потрапили до неї) зажадала оригінал цього листа Бузанова – можливо, вважає, що це фейк. Тому ми почали шукати контакти цього адвоката, а паралельно, щоб час не гаяти (бо в нас там був термін на виправлення), написали запит у МОЗ, але не вказали прямо, що ми знаємо, що не було цього подання тощо. Нам надійшла відповідь із МОЗ, де вони так само надали документ про призначення головного санітарного лікаря і його подання на введення карантину – якого, як ми знаємо з відповіді Бузанову, не було зроблено. Щоправда, воно трішки ніби не так оформлено, але існує.

Коли ми почали вивчати ці документи – вони були належним чином завірені, з печатками, все як має бути, – то побачили, що штрих-код є на документі (тепер здійснюють документообіг в електронному вигляді, тому воно фіксується). І ми зрозуміли, що відбувалося».

 

Масштаби трагедії: до 5 років позбавлення волі

Коли адвокат Дмитро Бузанов почув по телебаченню, що 11.03.2020 р. в Україні введено карантин, він як людина, обізнана в законодавстві, відразу подумав, що тут щось не так. Не могло введення карантину відбутися тоді, коли взагалі не існувало головного санітарного лікаря України. Тому вже 12 березня Дмитро Бузанов надіслав свій запит до МОЗ.

«Ми бачимо, що головний санітарний лікар все ж таки був призначений 12 березня, тобто в день, в який прийшов цей лист від Бузанова, бо на самому документі стоїть 11 березня (і нібито в той день, коли був введений карантин, був призначений головний санітарний лікар), але на електронному штрих коді ми бачимо 12 березня, тобто конкретно видно, що документ був зсунутий на один день, – говорить Сергій Волков. – Ну це ще пів біди –підготували документ, а зареєстрували на наступний день, буває. Але тепер перейдімо до другого документа, подання головного санітарного лікаря. Воно датується 10.03.2020 р., тобто за день до введення карантину. Там написано так цікаво – в шапочці "головний санітарний лікар України" стоїть число 10.03.2020, а документ про відповідне призначення датовано 11 березня (хоча ми знаємо, що насправді 12-го). Для чого ж ви пишете, що це головний санітарний лікар, коли він ще не був головним санітарним лікарем? Далі читаємо, кому ж подається це подання. Цей документ цікавий тим, що на ньому взагалі відсутній штрих-код, тобто він не зареєстрований. Я не дуже добре знаюся на діловодстві, тому запитував у чиновників, і вони говорили, що навіть внутрішні документи мають фіксуватися належним чином. Це ж подання без штрих-коду й чомусь адресоване не Кабміну, як передбачено законом, а міністру охорони здоров'я».

Окремі того, таке подання за процедурою мало пройти перевірку в Міністерстві юстиції України, а вже потім Мін’юст мав «передати далі» – до Кабміну. Сергій Волков пояснює те, що в МОЗ знехтували цією процедурою, тим, що в Мін’юсті не виявили бажання ставати спільниками злочину.

«А це службовий злочин, підробка документів – відповідна стаття Кримінального кодексу України передбачає до 5 років позбавлення волі, – говорить Сергій Волков. – Можливо, вони навіть недавно зробили це подання, – просто папірець намалювали та Ляшко підписав його. Але за таке закон передбачає кримінальну відповідальність».

 

І що ж тепер?

Очолювана Сергієм Волковим ГО «Рівне – народовладдя» подала поліції м. Рівне заяву про злочин.

Проте до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяву внесено не було. Довелося звертатися до Рівненського міського суду, який став на бік активістів і прийняв рішення зобов'язати поліцію міста Рівне таки внести заяву до ЄРДР. 

Після цього Сергій Волков подав клопотання слідчому, котрий веде справу проти Віктора Ляшка, про те, щоб перенаправити матеріали справи до слідства м. Києва, оскільки «особа, стосовно якої порушено дане провадження знаходиться в місті Київ».

«Тому що слідство знаходиться в Рівному, і це треба їм їхати у відрядження в Київ, а в нас же карантин», – пояснює Сергій Волков.

Слідчий зобов’язаний протягом трьох робочих днів задовольнити клопотання або відмовити у формі постанови, яку можна оскаржити. Проте справа виявилася складнішою, ніж видавалася спочатку: слідчий пояснив, що направив запит до прокуратури, щоб визначитися з підслідністю – це може бути НАБУ або ДБР. Слідчий запевнив: щойно буде відповідь стосовно підслідності – відразу передасть справу до Києва.

Отримавши офіційне повідомлення про те, хто конкретно в Києві займатиметься справою Віктора Ляшка, активісти об’єднають зусилля з адвокатом Дмитром Бузановим.

Що ж до справи, з якої все починалося – Юрія Островського – два засідання вже відбулося, і напередодні третього активісти, котрі допомагають інвалідові вести справу, думають над тим, щоб переглянути свої вимоги.

«Суддя м’яко натякає нам, що хоче розглядати питання лише щодо пільг, бо замахуватися на Кабмін вона не ризикне, – говорить Сергій Волков. – Це моє враження. Вона домоглаася всі протоколи комісії, яка призначила карантин, один із них стосувався скасування пільг при проїзді у транспорті. Можливо, будемо звужувати вимоги, щоб підвищити шанси виграти справу. Але ще потрібно порадитися з адвокатом».

Нагадаємо: це не єдина справа проти керівництва МОЗ і Кабміну, яка стосується незаконності введення обмежувальних заходів в Україні. Тому триматимемо наших читачів у курсі того, як розвиватимуться події.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання29 хвилин тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора