Догори
Дати відгук

Зміни клімату можуть призвести до зникнення шампанського через 25 років

Дослідження вчених говорять, що через зміни клімату до 2050 року цей ігристий напій може зникнути.

2 хв на прочитання01 Січня 2024, 11:15
Через зміни клімату через 25 років може зникнути все шампанське Через зміни клімату через 25 років може зникнути все шампанське
Поділитись:

Про це пише CNN із посиланням на нові дані вчених.

За даними стартапу ClimateAi із Силіконової долини, три сорти винограду, що використовуються майже в усьому шампанському — шардоні, піно нуар і піно менье — входять до сотень інших, що знаходяться на межі зникнення. Загроза пов'язана з потеплінням та зміною погодних умов у деяких із найвідоміших виноробних регіонів світу, включаючи Шампань на півночі Франції.

До 2050 року ці найпопулярніші сорти винограду можуть припинити своє існування. Невтішний прогноз складено з опорою на глобальні кліматичні моделі, супутникові та польові дані.

Автори дослідження попереджають, що кількість регіонів, де нині вирощують винні сорти винограду, скоротиться більш ніж удвічі, якщо глобальна температура підніметься на 2 градуси за Цельсієм порівняно з доіндустріальним рівнем. За даними Програми ООН з навколишнього середовища, світ подолає цей поріг у поточному столітті, якщо найближчим часом не буде скорочено викиди вуглекислого газу. При потеплінні на 4 градуси до 85% цих земель перестануть бути життєздатними.

"Якщо говорити конкретно про шампанське, це унікальний напій. Для його насиченого смаку потрібні теплі сонячні дні, а для створення тієї кислотності, яка надає йому свіжості, потрібні прохолодні ночі. Але в міру того, як клімат стає теплішим, теплі сонячні дні можуть стати надто спекотними, а прохолодні ночі зникнуть", - сказав віце-президент ClimateAi Вілл Клеттер.

Світове виробництво вина у 2023 році вже стало найнижчим за 60 років. Багато в чому цей спад стався через екстремальні погодні явища. Італія втратила свою позицію провідного світового виробника вина через кілька несприятливих погодних явищ, у тому числі нерегулярних опадів, які спровокували появу несправжньої борошнистої роси, а також повеней, граду та посухи.

У французькому регіоні Шампань винороби у 2021 році зібрали найнижчий урожай з 1957 року через екстремальні погодні явища — від сильної спеки до ранніх заморозків, а також сильних дощів. У доповіді йдеться, що це коштувало Франції загалом приблизно 2 мільярди доларів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.