Догори
Дати відгук

Через викиди з АЕС у Японському морі з'явились тропічні риби

А глобальне потепління «допоможе» тотально змінити місцеву екосистему вже за кілька десятиліть

2 хв на прочитання07 Травня 2020, 11:04
Риби у Японському морі. Фото Reiji Masuda/Kyoto University Риби у Японському морі. Фото Reiji Masuda/Kyoto University
Поділитись:

Тропічна риба та інші не зовсім місцеві види змогли колонізувати невелику прибережну зону в Японському морі завдяки скидам з атомної електростанції, розташованої поблизу. Отримані дані свідчать про те, що глобальне потепління різко змінить морські екосистеми навколо помірних районів Японії протягом наступних кількох десятиліть, пише New Scientist.

Починаючи з 2004 року, Рейджі Масуда з Кіотського університету та його колеги кожної зими проводять підводні зйомки на трьох прибережних ділянках поблизу Кіото. Один з таких майданчиків прогрівається водою, яка використовується для охолодження атомної електростанції Такахама, підтримуючи зимову температуру води близько 13,6°C.

Там водолази бачили як більше риб в цілому, так і велику різноманітність видів, включаючи тропічні види. З тропічних безхребетних тут з'явилися деякі види морських їжаків.

"Морських їжаків так багато, тому що тут немає хижаків, яких вони можуть зацікавити", - каже Масуда.

На інших двох ділянках цих тропічних видів не було, хоча зимова температура води там була лише дещо нижчою - 12,3 та 11,7°C.

У лютому 2012 року робота атомної станції була призупинена через катастрофу на Фукусімі. Температура води взимку у цих місцях знизилася на 3°С до 10,6°С, а тропічні види зникли. Під час обстежень незабаром після зупинки АЕС водолази побачили вмираючу рибу та морських їжаків.

У 2017 році два з чотирьох агрегатів на атомній станції перезапустили, і тропічні види поступово повертаються.

Масуда вважає, що ці результати показують, що зимова температура води в регіоні трохи нижче критичного рівня, для того щоб вижити тропічним видам. Але оскільки температура води в помірних районах Японії швидко зростає через глобальне потепління, це означає, що тропічні види незабаром зможуть колонізувати величезні райони узбережжя, кардинально змінюючи прибережні екосистеми.

«Власники дайвінг-магазинів можуть бути раді таким змінам, - каже Масуда. Рибалки - ні. Риба в помірних водах має кращу комерційну цінність, оскільки вона смачніша».

У водах, температура яких не є критичною, подібні підвищення можуть мати набагато менший ефект. Наприклад, дослідження в тропічних водах навколо Тайваню не виявили жодних доказів того, що тепліша вода з ядерних установок впливає на рибні громади, говорить Масуда.

Однак поверхневі води у багатьох тропічних районах вже стають занадто теплими для коралів, а відбілювання та відмирання руйнують багато рифів в усьому світі.

Природа змінюється не лише у Японії. Наприклад, у Кропивницькому вперше за багато років з'явились лебеді (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.