Догори
Дати відгук

Часник не лише бореться з мікробами, а й запобігає серцевому нападу

До складу часнику входять сполуки сірки.

2 хв на прочитання23 Грудня 2021, 06:50
Pixabay Pixabay
Поділитись:

Часник містить безліч корисних речовин, які позитивно впливають на здоров’я. Протягом багатьох століть цей овоч використовувався як ліки, особливо під час епідемій холери і туберкульозу.

Ця рослина є чудовим джерелом вітаміну В6 (піридоксину), а ще — містить марганець, селен і вітамін С. Крім того, до складу часнику входять вітаміни A, B1, B2, B12, D та E, а також мінерали, зокрема фосфор, кальцій, калій, залізо та мідь.

Вважається, що часник завдячує своїм лікувальним властивостям активній речовині аліцину. Власне, саме ця сірковмісна сполука і надає часнику характерного різкого запаху та смаку.

Часник високо поживний, але водночас — низькокалорійний.

100-грамова порція часнику забезпечить організм:

  • 98 калоріями;
  • 7,9 грамами білка;
  • 0,6 грамами жиру;
  • 16,3 грамами вуглеводів;
  • 5,5 грамами клітковини.

В одному зубчику міститься:

  • 4 калорії;
  • 0,2 грама білка
  • 1 грам вуглеводів.

Порада: Якщо любите їсти сирий часник, але вам не до вподоби його специфічний післясмак, спробуйте пожувати зелень петрушки — вона освіжить дихання.

Рослина поглинає сульфат із ґрунту і зберігає його в молекулах. Під час приготування та споживання часнику, ці молекули розпадаються на приблизно півсотні різних сполук, які взаємодіють з іншими певними молекулами в організмі, викликаючи сильний біологічний ефект. Наразі тривають наукові дослідження цих сполук, однак як вважають науковці, саме вони відповідають за корисні властивості часнику.

Знижує ризик виникнення серцевого нападу

Сучасні дослідження демонструють, що часник має потенціал зменшувати ризик розвитку серцевих захворювань, що відбувається внаслідок зниження рівня холестерину в організмі. Кілька досліджень також доводять, що цей овоч сприяє тому, що тромбоцити (клітини, які беруть участь у згортанні крові) менше злипаються між собою та, відповідно, менше прилипають до стінок артерій, тобто ця рослина діє як антикоагулянт.

Крім того, харчові добавки, до складу яких входить часник, дають змогу знизити показники артеріального тиску в людей, які страждають на гіпертонію. Часник містить багато активних молекул сірки, які, як було доведено, викликають розслаблення судин, що своєю чергою призводить до зниження артеріального тиску.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.