Догори
Дати відгук

Час конвалій: не купуйте, вам загрожує штраф або отруєння

Побачили продаж конвалій - викликайте поліцію

8 хв на прочитання22 Травня 2020, 12:08
Фото Ірини Зібарової Фото Ірини Зібарової
Поділитись:

В усіх людних місцях столиці та інших міст України масово з’явилися торговці красивими білими лісовими квітами – конваліями.

Ці квіти приємно пахнуть, коштують недорого і навівають романтичні спогади. Але купувати їх не варто. По-перше, ця рослина отруйна. У ній отруйне все – від кореневища до квіток та ягід. Отруєння проявляється нудотою, запамороченням, судомами. Особливо це небезпечно для дітей, які мають звичку пхати до рота усе, до чого можуть дотягнутися.

По-друге, як за продаж, так і за купівлю дикорослих рослин без спеціального дозволу передбачений штраф. Ось витяг з Кодексу України про адміністративні правопорушення:

Стаття 88-1. Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах.

Порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу - тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

Тобто доведеться заплатити від 510 до 1700 гривень. А якщо буде доведено, що ці рослини зірвані на заповідних територіях, то від 1700 до 4250 грн.


 

Не в Червоній, але – рідкісні

Чим викликана необхідність охорони конвалії? Адже подекуди вона росте величезними галявинами.

«Так, до Червоної книги наразі ця рослина не занесена. Але включена до списків рідкісних та зникаючих рослин міста Києва та 10 областей України. У столиці, наприклад, це обґрунтовано Рішенням Київської міської ради (VII сесія XXIII скликання) № 219/940 від 29.06.2000 «Про затвердження переліку видів рослин, які підлягають особливій охороні на території м. Києва».  Суцільні галявини конвалії ще кілька десятиліть тому були звичними у приміських лісах столиці та деяких інших великих міст. Але саме через масове збирання на букети стало причиною зменшення їх кількості і навіть зникнення в окремих локаціях», - розповів GreenPost доктор біологічних наук Іван Парнікоза.

Надзвичайно небезпечною причиною зменшення кількості як конвалії, так й інших, навіть більш рідкісних видів трав’янистих рослин, є вирубування лісів. Наприклад, це негативно впливає на ведмежу цибулю, занесену до Червоної книги України.

 

«За нашими спостереженнями за останні п’ять років тільки в Київській області суцільними рубками лісу було знищено близько 20 місць зростання черемші. У ще більших масштабах іде знищення популяцій цієї рослини в Черкаській, Житомирській та Чернігівській областях», - розповіла GreenPost член ради Київського еколого-культурного центру Ольга Яцеленко.

Як працює схема

Конвалія, а також інші весняні квіти стали жертвою жадібності на невігластва. Їх масовий збір здійснюється спеціалізованими напівмафіозними кланами. Одні збирають – рвуть (на жаргоні збирачів – «косять»), інші учасники клану займаються логістикою – доставляють великі партії заготовленого до обласних центрів. Далі товар формується у невеликі партії і розвозиться на «точки». Продаж здійснюється через мережу «підставних», на ролі яких свідомо залучаються особи, які виглядають як соціально незахищені громадяни («бабусі»).

На точці зазвичай виставляється 5-10-15 букетів.  Решта дрібнооптової партії (2-5 ящиків або великих сумок) ховається у найближчому під’їзді, підсобці, багажнику припаркованого неподалік авто і підноситься «смотрящими» у потрібній кількості на «точку» в залежності від жвавості торгівлі і попиту. У цьому сезоні відмічено, що схему підім’яв під себе один з кланів, сформованих за національною ознакою.

 

Продають конвалії? – викликайте поліцію

Звичайно, найкращий засіб збереження конвалій та інших рослин – це щоб громадяни були свідомими і не купували дикорослі квіти. Але хто має зупиняти торговців? Які права мають для захисту первоцвітів державні екологічні інспектори, які – поліціянти, які – пересічні громадяни?

«Громадяни можуть викликати поліцію. Або стати громадськими екологічними інспекторами і набути право самим складати протоколи на порушників. Два роки тому, нарешті, за підтримки свідомих народних депутатів вдалося відновити право громадських екоінспекторів складати протоколи за статтею 88.1 («Порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу») Адміністративного кодексу України (КУпАП)», - повідомила GreenPost Ольга Яцеленко.

Чому довелося відновлювати? Адже на початку 2000-х громадські інспектори в галузі охорони довкілля мали такі ж практично права як і державні.

«Але президент Леонід Кучма усі ці права в одну мить скасував, бо боявся активних громадян як вогню. На сьогодні ми домоглися відновлення лише частини тих прав, тож роботи ще багато у цьому напрямку», - говорить екологіня.

 

Право складати протоколи за статтею 88-1 мають, безумовно, й державні екологічні інспектори. І більше ефективною є робота групи, яку очолює державний екологічний інспектор. Адже рішення про накладання штрафу після складення протоколу усе одно залежить від працівників ДЕІ, це теж прописано в Адмінкодексі.

Ще краще посилювати рейдову групу працівниками поліції. Але на практиці зібрати таку групу складно. Державних екологічних інспекторів дуже мало, до того ж вони завантажені плановими перевірками (щоправда, у період карантину планові перевірки не проводяться). А ще трапляються несподівані зустрічі випадків торгівлі. Що робити у такому випадку?

«Якщо ви побачили, що хтось торгує букетами конвалій, сон-трави, підсніжників, пролісків, шафранів тощо, зателефонуйте до поліції, набравши 102, назвіть точне місце проведення такої торгівлі і заявіть про порушеннястатті 160 КУпАП (Кодексу України про адміністративні правопорушення», - радить Ольга Яцеленко.

Чому не статті 88-1, про яку вже йшлося? Тому що поліція не має права за цією статтею складати протоколи. Натомість має якраз за статтею 160 - «Торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях». Саме у таких місцях зазвичай і продаються весняні дикорослі квіти. Якщо ж торгівля ведеться у спеціально відведених для цього місцях – тим більше викликайте поліцію, це теж порушення правил торгівлі, оскільки на лісовий пахучий крам у продавців навряд чи знайдуться документи.

Стаття 160 передбачає, зокрема,  «накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої»  — від 510 до 1700 грн. з конфіскацією рослин.

Крім штрафу порушник ще має відшкодувати збитки за зірвані рослинки. Обраховуються збитки за спеціальними таксами, які визначені відповідними постановами Кабінету Міністрів. Якщо говоримо про конвалії, то це постанова “Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу”.

А якщо рослини знищувалися на території природно-заповідного фонду, наприклад, на територіях національного природного парку «Голосіївський», то це постанова “Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд”.

 

Наостанок ще про один міф – що конвалії масово вирощується на присадибних ділянках і бідні селяни за рахунок їх продажу намагаються вижити.

«Так, конвалії можна вирощувати і культивувати. Але витрати на їхнє вирощування неспіврозмірні отриманим прибуткам, це економічно невигідно. Тому це – міф. Інша справа вирощування конвалії як лікарської рослини. Але це тема окремої розмови і до торгівлі дикими конваліями не має стосунку», - пояснив Іван Парнікоза.

«У Франції 1 травня - День конвалій. З 1967 року конвалія звичайна є національною квіткою Фінляндії. Росте конвалія в мішаних і листяних лісах. Тіньовитривала рослина. Цвіте в травні. Поширена майже по всій Україні, крім півдня степу і високогір'я Карпат. Лікарська, ефіроолійна, отруйна і декоративна рослина. Запаси сировини значні, проте у зв'язку з хижацькою заготівлею на букети потребує охорони. Хотілося би бачити їх тільки у лісі..., то ж не купуйте, будь ласка», - звертається до читачів GreenPost активістка природоохоронного  руху Peli can live Яна Боброва

Як ми вже повідомляли, Секція з питань охорони рослинного світу Національної комісії з питань Червоної книги України пропонувала винести з нового видання Червоної книги України 27 видів флори. Рішення це було неодноголосним, а обговорення – гарячим. Особливу увагу привертає пропозиція виключити два види ковили - волосистої та Лессінга.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
У який час треба снідати, щоб довше прожити: відповідь фахівців
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: «Їжа легко»
Гречаний суп із морською капустою та консервованим горошком — готується просто і смачно
1 хв на прочитання8 годин тому
Як приготувати справжні Полтавські галушки
Рецепт приготування справжніх Полтавських галушок
2 хв на прочитанняВчора
Прогноз для всіх знаків зодіаку
Емоційна напруга та відчуття енергії: гороскоп на четвер, 2 травня
1 хв на прочитанняВчора
Пустельна Мавританія почала вирощувати пшеницю у промислових масштабах
1 хв на прочитанняВчора
В Україні встановили Рекорд з наймасовішого розпису писанок майстрами різних регіонів країни (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Майже вдвічі зросли ліміти на кредити для виробників тваринницької галузі
1 хв на прочитанняВчора