Догори
Дати відгук

Буславець: За блокування законопроєкту про «зелений» тариф заплатять споживачі

2 хв на прочитання27 Липня 2020, 13:18
Поділитись:

Виконувачка обов'язків Міністра енергетики України Ольга Буславець заявила, що прийнятий нещодавно парламентом законопроєкт про зниження «зелених» тарифів заблоковано і це значить, що споживачі і далі оплачуватимуть підвищений тариф зі своєї кишені. Про це вона сказала під час брифінгу, присвяченому 100-денному перебуванні на посаді міністерки.

Чиновниця повідомила, що документ не може відправитись на підпис Президенту, оскільки депутатка Ганна Скороход зареєструвала постанову про його скасування. У таких випадках парламент має проголосувати (і відхилити)  цю постанову перед остаточним відправленням документу на підпис Президенту. І тепер законопроєкт «завис, оскільки парламент пішов на канікули до осені.

«Мабуть не всі народні депутати хочуть знижувати тарифи для споживачів. Затримка імплементації закону у липні коштуватиме 900 млн. Якщо він не набере чинності з 1 серпня, то ще додатково споживачі сплатять 650 млн грн. Отже це все буде на совісті цієї народної депутатки», - заявила вона.

Міністерка додала, що вона сподівається на те, що депутати якось зможуть вирішити це питання. Очевидно вона мала на увазі, що депутатка Скороход має відкликати свій проєкт постанови. Інакше законопроєкт не має шансів бути підписаним до осені.

Як ми повідомляли, 10 червня Кабінет Міністрів України підписав «Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики».

Документ підписали Прем’єр Шмигаль та Міністерка енергетики Буславець з одного боку та відповідальні особи Європейсько-українського енергетичного агентства й Української вітроенергетичної асоціації – з іншого.

Водночас його не схвалили інші провідні асоціації у сфері ВДЕ, зокрема: Українська асоціація відновлюваної енергетики, Асоціація сонячної енергетики, Біоенергетична асоціація України та Українська воднева рада.

Документ передбачає, що виробники ВДЕ приймають умови добровільної реструктуризації «зелених» тарифів, що передбачає їх зменшення. Зокрема, для усіх об’єктів електроенергетики, що виробляють сонячну енергію передбачається зменшення тарифів на 15%, для об’єктів, що виробляють електроенергію з енергії вітру – на 7,5%.

Після цього щоб закріпити зниження "зелених" тарифів та стабілізувати галузь у частині маневрових потужностей і «дати нові стимули для розвитку «зеленої» енергетики» уряд розробив та подав до Ради закон №3658.

Документ передбачає зниження «зеленого» тарифу, закріплення умов реструктуризації боргу ДП «Гарантований покупець» перед виробниками електроенергії, встановлення відповідальності виробників за небаланси, впровадження «зелених» аукціонів тощо.

Верховна Рада прийняла законопроєкт 21 липня.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання13 хвилин тому
Чорнобильська зона Рубка дерев Екологічні злочини
На території Чорнобильської зони продовжуються рейди: зафіксовано нові факти порушень
2 хв на прочитання58 хвилин тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитаннягодина тому
Маринад для курки Рецепт приготування
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитання2 години тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання4 години тому
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитання5 годин тому
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання6 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання7 годин тому