Догори
Дати відгук

Британські вчені виявили речовину, здатну за перші 15 хвили врятувати тканини серця після інфаркту

Зазвичай при відновленні кровотоку в серці утворюються ділянки мертвої тканини, що може призвести до проблем.

1 хв на прочитання07 Січня 2024, 06:50
Британські вчені Захист серцевої тканини від ушкоджень після інфаркту Британські вчені Захист серцевої тканини від ушкоджень після інфаркту
Поділитись:

В Україні та більшості розвинених країн захворювання серця та кровоносних судин є головною причиною передчасної смерті. Щорічно інсульти та інфаркти забирають життя більше дванадцяти мільйонів людей. Вчені з Університетського коледжу Лондона виявили нову речовину, яка може стимулювати регенерацію нервів після травм, а також захищає серцеву тканину від ушкоджень після інфаркту. 

Вчені розповіли, що зазвичай при відновленні кровотоку в серці утворюються ділянки мертвої тканини, що може призвести до проблем у похилому віці. Автори роботи виявили, що введення речовини під назвою «1938 р» протягом перших 15 хвилин після серцевого нападу забезпечувало суттєвий захист тканин серця.

Також вчені протестували речовину на вирощених у лабораторії нервових клітинах, що призвело до їхнього швидкого зростання. Введення речовини «1938 р» у пошкоджений сідничний нерв у мишей прискорило відновлення м'язів задньої ноги тварин, що свідчило про хорошу регенерацію нерва.

Речовина «1938 р» активує сигнальний шлях ферменту фосфоінозітід-3-кіназа (PI3K), який допомагає контролювати зростання клітин. PI3K активується, наприклад, при загоєнні ран, але його функції можуть бути захоплені раковими клітинами, що дозволяє їм швидше розмножуватися. Було розроблено ліки від раку, які блокують роботу ферменту PI3K, щоб обмежити зростання пухлини. Нова робота стала однією з небагатьох, присвячених дослідженню активації шляху цього ферменту.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.