Догори
Дати відгук

Ботулізм повертається в Італію: було зафіксовано два спалахи

Місцеві органи охорони здоров’я стверджують, що ситуація контрольована.

3 хв на прочитання4 години тому
Фото: Comparis.ch Фото: Comparis.ch
Поділитись:

Ботулізм — рідкісне, але серйозне захворювання, яке у певних випадках може бути смертельним. Два окремих спалахи отруєння ботулізмом сталися в Італії за останні два тижні. Про це повідомляє Euronews.

У Калабрії найсерйозніший спалах призвів до двох смертей і 12 госпіталізацій, у той час як усі інші випадки ботулізму були зареєстровані на Сардинії. Варто зазначити, що в усіх випадках причиною захворювання була неправильно оброблена їжа..

Ботулізм може спричинити проблеми з диханням, параліч м’язів ба навіть смерть. Заразитися ним легко можна, вживаючи домашні продукти, що не були належним чином консервовані, збережені чи ферментовані.

Спалах на Сардинії, зокрема, був пов’язаний із забрудненим промисловим соусом.

Спалах у Калабрії, який почався між 3 і 5 серпня в Діаманте в провінції Козенца, зачепив 18 людей, які їли бутерброди з ковбасою та ріпкою, придбані у вуличного продавця. Двоє людей померли.

Прокуратура Паоли розслідує дев’ятьох потенційних підозрюваних, включаючи продавця, трьох менеджерів компаній, які виготовили забруднену їжу, і п’ятьох лікарів з двох медичних установ у районі Козенца.

Ймовірні злочини варіюються від ненавмисного вбивства до торгівлі шкідливими харчовими продуктами. Розслідування триває; заплановані розтини, а фургон з їжею було вилучено для перевірки.

Ще 14 пацієнтів, які були госпіталізовані, перебувають у стабільному стані. Шестеро перебувають у реанімації, причому одного пацієнта вже екстубували, і він дихає самостійно, тоді як троє дітей перебувають у педіатричній реанімації, а п’ятеро пацієнтів — в інших відділеннях.

Лікарня отримала кілька ампул антитоксину ботуліну, який є важливим для своєчасного лікування випадків.

Мер Діаманте Ахілле Ордіне назвав хвороби «обмеженими».

Неправильне консервування їжі підвищує ризики ботулізму

В Італії було підтверджено 452 випадки ботулізму в період з 2001 по 2020 рік, — повідомив «Італійський національний інститут здоров’я». Середній рівень смертності становив 3,1%.

Більшість випадків були спричинені їжею, часто пов’язані зі споживанням домашніх консервованих продуктів.

У 2023 році в Італії було зафіксовано 36 випадків ботулізму, що є найвищим показником у Європі, за нею йдуть Франція, Румунія та Іспанія, а також Німеччина.

Італійська традиція консервування, особливо в південних регіонах, є однією з основних причин такої високої захворюваності. Домашнє консервування їжі, виконане неправильно, може сприяти розмноженню Clostridium botulinum, бактерії, що відповідає за ботулізм.

«Не варто панікувати, але профілактика є важливою, особливо при приготуванні домашніх консервів. Ботулінічний токсин невидимий і часто не змінює смак їжі. Антидот ефективний лише на ранніх стадіях, коли токсин все ще знаходиться в кровотоці», — сказав Карло Алессандро Локателлі, директор Центру контролю отрут Павії.

Ознаки ботулізму та як йому запобігти

Симптоми можуть з’явитися від шести годин до семи днів після вживання забрудненої їжі та включають двоїння в очах, розширення обох зіниць, опущення повік, утруднення мови та ковтання, сухість у роті та запор.

У важких випадках це може порушити дихання, що вимагає інтубації.

Італійські органи охорони здоров’я радять ретельно стерилізувати контейнери та інструменти для консервів, дотримуватися безпечних процедур зберігання та уникати давати мед та домашні консерви дітям віком до одного року.

У разі підозри на інтоксикацію важливо негайно звернутися до відділення невідкладної допомоги.

Щодо відомих спалахів, органи охорони здоров’я спостерігають за пацієнтами та розподілили дози антитоксину ботуліну в залучені лікарні.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.