Догори
Дати відгук

Болі в поперековому відділі хребта: лікар розповідає, як їх «читати»

Хронічний біль у попереку вражає до 23 % населення у всьому світі, і до 80 % мають рецидив протягом року.

3 хв на прочитання25 Листопада 2022, 13:58
Поділитись:

Болі в поперековому відділі переважно поділяються на 2 категорії, які включають широкий клінічний спектр різноманітних етіологій (причин) і симптомів. Про це розповідає лікар-фізіотерапевт Єгор Прокопенко.

Механічний біль виникає безпосередньо з хребта — це можуть бути міжхребцеві диски, тіло хребця або м'які тканини, розташовані поруч.

Механічний біль включає: напруження попереково-крижових м'язів, грижі, спондильоз, лістез, спондилоліз, компресійні переломи.

Існує кілька методів лікування механічного болю в попереку, але докази на користь вибору якоїсь стратегії лікування часто відсутні. Є помірна доказова основа щодо застосування нестероїдних протизапальних препаратів при короткостроковому лікуванні механічного болю, дуже мало доказів на користь релаксантів скелетних м'язів, лідокаїну й електричної стимуляції.

Хронічний біль у попереку вражає до 23 % населення у всьому світі, і, за оцінками, від 24 до 80 % мають рецидив протягом року.

Існують переконливі докази короткострокової ефективності йоги при лікуванні хронічного болю в попереку. Різні методи маніпуляцій на хребті (остеопатія, мануалка) показали змішані переваги у гострій і хронічній стадії. Методи фізичної терапії можуть зменшити больовий рецидив, а також знизити звернення за медичною допомогою з приводу болю в області попереку.

Основні характеристики та клінічні підказки при болях у попереку:

1) Синдром кінського хвоста буде виражений у дисфункції сечостатевої системи, неконтрольованими дефекаціями, зниженням чутливості сенсорного поля нижніх кінцівок і м'язовою слабкістю.

2) Спондильоз обов'язково супроводжуватиметься обмеженням руху в попереку (необов'язково обмеження буде виражене у всіх рухових площинах, цілком можливо, що будуть блоковані лише кілька напрямків), в основному перебігає без неврологічних симптомів, зумовлений локальними, не мігруючими болями, що виникають після навантаження.

3) Спондилолістез поділяється на 2 типи: стабільний і мобільний. При першому та другому варіанті може бути як неврологічна симптоматика, так і біль, що виходить від пошкоджених структур, розташованих у тому ж місці, також у супроводі до цього буде додаватися швидка стомлюваність спини, зниження гнучкості та функціональності.

4) Компресійний перелом — локалізований біль у спині, який посилюється при згинанні, а також болітиме при пальпації. Може відбуватися повільно або гостро при легкій травмі, гострі епізоди минають протягом 4-6 тижнів, але аномальне загоєння або додаткові травми можуть призвести до хронічних болів і функціональних порушень.

 5) Грижі — найчастіше уражається нервовий корінець l5 і s1, при l4-l5 або l5-s1 у 90-95 % випадків: симптоми можуть включати біль, парестезію, сенсорну зміну, втрату сили та рефлексів залежно від ураженого нервового корінця

Якщо ваша клініка схожа на те, що описано вище, зверніться до фахівця.

Також ми наводили 10 цікавих фактів про хребет: лікар розповідає, як спина може не боліти.

Окрім того, ми писали про те, що відбувається з вашим хребтом: топ-6 міфів про хвороби спини.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Режим економії вуличного освітлення в Одесі
Вуличне освітлення в Одесі - в режимі економії
1 хв на прочитаннягодина тому
Вітрова електростанція на Полтавщині. Фото ілюстративне
Для будівництва вітрової електростанції на Полтавщині виділять 47 тис. га
1 хв на прочитання2 години тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання6 годин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання7 годин тому
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання8 годин тому
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання8 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання9 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання10 годин тому