Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Агро
  • Білорусь закупить у Росії до 500 тисяч тонн зерна «практично за собівартістю»

Білорусь закупить у Росії до 500 тисяч тонн зерна «практично за собівартістю»

Судячи з усього, йдеться про збіжжя з окупованих українських територій.

2 хв на прочитання18 Вересня 2023, 11:14
Поділитись:

Білорусь закупить до 500 тисяч тонн російського зерна, повідомив білоруський віце-прем'єр Леонід Заєць в ефірі держтелеканалу «Білорусь 1». Про це розповідає «Дзеркало».

«Якщо торік ми виділяли близько 4,2 млн т зерна для нашого громадського тваринництва, то цього року будуть ці обсяги збільшені — 5,9 млн т ми свої виділятимемо. Плюс до 500 тис. т ми докуповуватимемо в Російській Федерації», — сказав Заєць.

Він заявив, що точні обсяги будуть відомі після зняття врожаю кукурудзи, але «понад 500 тис. т ми не купуватимемо».

Заєць додав, що «тим більше, що у нас у засіках є 100 тис. т продовольчої пшениці, яку ми сьогодні можемо використати на продовольчі цілі. Знадобиться якійсь країні борошно — можемо розмолоти цю пшеницю і продати як борошно».

Віце-прем'єр заявив, що встановлено точну вартість зерна, що закуповується, — у розмірі 12 500 російських рублів за одну тонну без ПДВ.

Заєць наголосив, що з урахуванням комісійних зборів за користування кредитними ресурсами та за акредитив «це практично ціна нашого внутрішнього ринку, нашого вітчизняного зерна. Тобто ми купуємо за собівартістю».

Раніше повідомлялося, що влада розраховує імпортувати 500 тис. т зерна з Росії. Стільки ж Лукашенко просив у Росії торік, незважаючи на офіційні заяви про гарний урожай. Однак наприкінці серпня білоруський міністр сільського господарства та продовольства Сергій Бартош заявив, що Білорусь має намір закупити «ззовні» близько 1 млн т зерна.

До речі, на липневій нараді в Олександра Лукашенка йшлося, зокрема, про те, що щодо жнив було багато питань і проблем. Серед них — низька готовність зернозбиральної техніки, елеваторів, сховищ і проблеми із механізаторськими кадрами. Повідомлялося, що комбайни не готові працювати практично в кожному другому з перевірених господарств.

Також ми писали, що Росія запропонує Туреччині план постачання зерна за рахунок Катару, щоб витиснути Україну з ринків — джерела.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.