Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Енерго
  • АЕС
  • Бездумне ядерне роззброєння України відкрило Путіну шлях до війни і ядерного тероризму — ексміністр

Бездумне ядерне роззброєння України відкрило Путіну шлях до війни і ядерного тероризму — ексміністр

Путін йде ва-банк і хоче зробити ядерними заручниками Європу.

3 хв на прочитання11 Березня 2022, 14:00
Поділитись:

Те, що відбувається в Україні із ядерними енергетичними об’єктами, підпадає під дію ядерного законодавства і називається ядерним тероризмом, каже у коментарі "Радіо Свобода"  колишній міністр екології і ядерної безпеки України Юрій Костенко. Він пояснює, ядерний тероризм – захоплення ядерних об’єктів з висуненням політичних вимог.

«Ядерний терорист Путін йде ва-банк і хоче зробити ядерними заручниками Європу», – каже Костенко.

Він застерігає: якщо не буде адекватної реакції з боку світу, це призведе в майбутньому до захоплення радикальними угрупованнями атомних станцій із вимогами до світової спільноти.

«Я провожу такі паралелі: саме бездумне ядерне роззброєння України відкрило Путіну шлях до сьогоднішньої війни і ядерного тероризму. Захід сьогодні, на превеликий жаль, не вживає заходів, які повинен він вживати згідно міжнародного права», – додає колишній міністр.

Яка небезпека на ЧАЕС?

Чорнобильська атомна електростанція дві доби без енергопостачання, яке конче потрібно для охолодження відпрацьованого ядерного палива, що зберігається на станції.

Наразі через пошкодження обстрілами вимкнена високовольтна лінія 750 кВ "ЧАЕС – Київська". Ремонтники не можуть дістатися станції через стрілянину з російського боку. Вже понад два тижні на станції працює та сама зміна, яку силовики РФ тримають у заручниках.

«З моменту захоплення російськими військами зони відчуження тримають в заручниках близько 300 людей. Це персонал, медики, сталкери і Національна гвардія», – каже експертка із ядерної енергетики та ядерної безпеки Олена Кошарна.

Серед захоплених об’єктів ЧАЕС − сховища відпрацьованого ядерного палива – СВЯП-1, СВЯП-2, а також об’єкт «Укриття» – ізоляційна споруда над четвертим енергоблоком ЧАЕС, побудована після вибуху 4-го реактора, блоки № 1, 2, 3 ЧАЕС на етапі зняття з експлуатації.

Кошарна описує дві основні загрози відповідно до технічних протоколів СВЯП: зупинка вентиляції призведе до виділення водню під дією іонізуючого випромінювання - це загроза водневого вибуху. А повне зневоднення може призвести навіть до початку самопідтримуваної ланцюгової реакції в паливі.

«Я вивчала звіт з аналізу безпеки СВЯП-1 в частині про аварії і можливі ризики. При відсутності вентиляції починає накопичуватись водень радіолізний. Існує небезпека вибуху. Не можна виключати потрапляння снаряду у водосховище, і тоді ми втратимо всю воду. В аналізі безпеки передбачається, що у випадку втрати водного охолодження, взагалі всього стовпа води, може початись самопідтримувана ланцюгова реакція: у звіті розраховано, що коефіцієнт розмноження нейтронів може бути більше одиниці. Це призведе до загріву збірок, розплавлення і порушення таблеток палива, тобто фізичний бар’єр буде порушений, радіоактивність може виділитись назовні», – додала Кошарна.

Нагадаємо, ситуація на ЧАЕС та ЗАЕС критична: без електрики до витоку радіації лишився тиждень.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Зображення згенероване ШІ
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитанняВчора
Хімічний індустріальний парк Рівне Відновлювальні джерела енергії
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Атомна галузь Енергетика Природний газ і нафта
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня: діють обмеження споживання на Харківщині та Дніпропетровщині
1 хв на прочитання13 Квітня 2024
Графіки, відключення та пошкодження: ситуація в енергосистемі на 11 квітня
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Зруйновано Трипільську ТЕС - "Центренерго" втратило 100% генерації
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Харківщина отримала 724 генератори різної потужності
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
«План із занурення України у темряву не спрацює»: ЄС направив в Україну понад півтори сотні генераторів
1 хв на прочитання10 Квітня 2024