
При
настанні холодів організм людини потребує більше калорій. Підвищення апетиту –
природній процес і відбувається з простих причин: імунітет знижується,
збільшується потреба зігрітися. Як
харчуватися взимку, щоб було смачно, корисно, ситно і при цьому не збільшити
форми?
Що не бажано вживати
Думка,
що завдяки збільшенню споживання організм отримає більше необхідної енергії для
боротьби з холодом та інфекційними захворюваннями частково вірна, але за умови,
що ви ведете активний спосіб життя.
Якщо ви
свідомо чи несвідомо збільшили вживання калорійних страв, а фізичну активність
ні – це призведе до збільшення маси тіла.
Ще одна
помилка більшості людей, які не замислюються, як правильно харчуватися взимку –
активне вживання алкоголю. Особливо важко нашому організму під час новорічних
свят. Рясне вживання алкогольних напоїв негативно впливає на імунітет, в
результаті чого людина виявляється більш схильною до різних захворювань.
Що
робити? Замініть жирне м’ясо на пісне, майонез на знежирений йогурт, а
алкогольні напої на чаї та чисту воду, і ваше самопочуття почне покращуватись.
Правила харчування взимку
- Оптимальним для травлення і отримання необхідної енергії є 4-разовий графік прийому їжі в один і той же час з проміжками у 3-4 години.
- Харчування має бути різноманітним, збалансованим і містити всю необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів.
- Частіше готуйте різні супи – вони добре наповнюють водний баланс, допомагають травленню і зігрівають організм.
- Калорійність зимової їжі повинна бути вищою за літню. А досягається це саме за рахунок підвищення вживання білків і вуглеводів.
- У меню має бути присутня білкова їжа. Взимку більше, ніж влітку, важливо підтримувати організм великим вмістом у їжі так званих важких білків: м'ясо, птиця, а також більш легких – риба, морепродукти і молочні продукти.
- Вживайте більше каш, бобових, горіхів та різних злаків. Їх виключення загрожує зниженням імунітету і, як наслідок, можливістю легко захворіти на застуду та вірусні захворювання.
- Вітаміни не в таблетках. Вживайте овочі і фрукти відповідно до місцевості проживання і сезону. Взимку це яблука, цитрусові, капуста, гарбуз, цибуля, часник, морква, буряк, картопля, пастернак, топінамбур. Також добре зберігаються вітаміни в літніх заготовках: консервація, соління, заморожування.
- Сухофрукти. Саме вони повинні бути у вас під рукою щоразу, коли вам захочеться побалувати себе чимось солодким. Фініки, чорнослив, курага, інжир, родзинки – ці сухофрукти не тільки смачні, але ще й дуже корисні. І на відміну від традиційних солодощів вони не позначаться негативно на вашому здоров’ї та вашій фігурі.
- Корисні чаї. Грамотне харчування взимку обов’язково передбачає вживання гарячих напоїв. Якщо ви змерзли і хочете зігрітися, то приготуйте собі чашечку чаю. Ну а щоб не хворіти і ефективно протистояти простудним захворюванням, не забудьте додати в нього мед, лимон, гвоздику або імбир.
І головне – не пробуйте ніяких екстремальних дієт напередодні свят. У разі дотримання жорсткої дієти можна нажити значних проблем зі здоров’ям. У всьому дотримуйтесь принципу помірності та не забувайте про фізичну активність.
Читайте також: ООН визначила 5 універсальних корисних звичок у харчуванні







