Догори
Дати відгук

Бджолині готелі, генетичний «відбиток пальця» рідкісних сортів, права річок: європейський досвід природоохоронців

5 успішних природоохоронних проектів.

5 хв на прочитання01 Липня 2024, 17:44
Дерева також страждають від зміни клімату. Ініціатива допомагає. Фото: Тімо Ленцен для ZEIT ONLINE Дерева також страждають від зміни клімату. Ініціатива допомагає. Фото: Тімо Ленцен для ZEIT ONLINE
Поділитись:

Комахи під загрозою, види дерев вимирають, а ліси Європи перебувають у поганому стані. У «Плані D» Die Zeit представляє 5 успішних природоохоронних проектів, які мають на меті змінити цю ситуацію.

1. Порятунок старих і майже зниклих сортів фруктів

Рішення: ініціатива Zeitlupe рятує сорти фруктів в Аренсбурзі.

У віці 19 років Міхаель Гайсенберг вперше допоміг садити дерева — 7 000 дубів — для документального фільму 1982 року в Касселі. Через три десятиліття він заснував свою некомерційну організацію Zeitlupe. Відтоді 66-річний чоловік висадив 5 500 фруктових дерев старих і майже зниклих сортів, аби забезпечити їхнє збереження.

Багато сортів і біотопів було втрачено через зміни у землекористуванні та занепад традиційного сільського господарства. Гайсенберг та його команда зберігають старі сорти за допомогою щеплення. Молоді дерева слугують підщепою, на якій може рости старе дерево. Zeitlupe також прагне зберегти майже забуті сорти ягід: смородини, аґрусу та малини. Організація ділиться своїми знаннями зі школами та науковцями. А ще Гайсенберг та його колеги створили генетичний «відбиток пальця» 600 грушевих дерев і природоохоронну мережу з метою збереження цих сортів у довгостроковій перспективі.

Зміна клімату ставить нові виклики перед захисниками дерев: «Цього року деякі з моїх молодих груш отримали сонячні опіки, оскільки сонячне світло стало набагато інтенсивнішим через зміну умов освітлення».

2. Сотні шпаківень рятують птахів

Рішення: подружжя Вестерманнів залучає міських жителів до волонтерського догляду за парком.

У 2016 році пані Вестерманн та її чоловік переїхали до маленького села в Саксонії-Ангальт, обоє з пристрастю ставилися до природи. Тоді їх запитали, чи не хочуть вони долучитися до волонтерського догляду за парком за рогом. Парк площею 25 га межує з природним заповідником. Відтоді Вестерманн і його команда садять дерева, створюють фруктові сади, квітучі луки та живоплоти, поливають нові рослини і встановлюють сотні шпаківень для птахів.

Вони розповідають, що знайомилися з людьми і заводили друзів. Для них це був найкращий спосіб приїхати в село, адже робота об'єднує: «Момент, коли ви сидите разом із пивом після роботи і радієте всі разом тому, чого ви досягли, просто непередаваний».

3. Для збереження родючих ґрунтів

Рішення: кооператив BioBoden прагне зберегти родючі ґрунти.

60 % ґрунтів в ЄС вважаються деградованими. Ринок ґрунтів є висококонкурентним. Після фінансової кризи 2007 року ціни на землю різко зросли, головним чином через інтерес агробізнесу та промислового сільського господарства. Такий розвиток подій робить доступ до землі дедалі складнішим для органічних фермерів.

Тому кооператив BioBoden прагне зберегти родючі ґрунти в Німеччині. Кооператив купує органічно вирощувані землі та ферми і здає їх в оренду органічним фермерам на справедливих умовах. Кооператив зберігає право власності на землю і таким чином назавжди виводить її з ринку землі. З моменту свого заснування кооператив зібрав понад 62 млн євро і придбав землю для 85 фермерських господарств по всій Німеччині.

Кооператив насамперед зацікавлений у підтримці молодих фермерів.

«На фермах має бути забезпечена спадкоємність. Молоді фермери ще не мають нічого в кишенях, а ті, хто відмовляється від своїх господарств, не можуть дозволити собі віддати свою землю», — говорить член правління BioBoden Джаспер Холлер.

4. Дім для комах і місцевих польових квітів

Рішення: сприяти різноманітності комах.

Робоча група з польових квітів із бранденбурзького муніципалітету Рефельде створює середовище існування для місцевих видів комах.

«Найкраще в лузі з польовими квітами те, що він майже не потребує роботи. Його потрібно косити максимум двічі на рік, а потім дати природі можливість зробити все, як вона хоче», — підкреслює Свен Ланге, член робочої групи.

Група організовує екскурсії для збору насіння та відвідує луки, де вже цвітуть місцеві рослини: луговий кервель, гвоздика трав'яна, голуб'яча цибуля — всі квіти, які сприяють різноманітності комах, оскільки цвітуть у різні пори року.

Робоча група також підтримує місцеву дику природу, створюючи бджолині готелі в регіоні.

«Ми радіємо, коли готелі заповнюються», — каже Ланге.

5. Косіння з повагою до природи

Рішення: дбати про середовище проживання комах.

У дослідницькому проекті BioDivKultur, який уже більше двох років присвячений захисту різноманіття комах, дослідники з філософії, лінгвістики та політології Технічного університету Дармштадта вивчають питання, як ми можемо захистити комах? Основна увага приділяється дружньому до комах косінню.

«Завдяки нашій ініціативі місто науки Дармштадт адаптувало свій режим косіння», — розповідає Соня Даум, докторантка філософії.

Існують також технічні нововведення — наприклад, посилено вимоги до компаній, що косять траву. А місто інвестувало в сучасний мульчер, який «пересуває» луг перед косінням, аби комахи могли втекти. Косять рідше і залишають луг стояти довше. 

Соня Даум підкреслює, що, окрім прямих захисних заходів, необхідно також ставити фундаментальні питання: «Як біорізноманіття представлене лінгвістично? Як насправді виглядають політичні стратегії щодо біорізноманіття та клімату? Чого варта комаха? І чи повинні тварини або річки мати права?»

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко