Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Труси як індикатор здоров'я ґрунту: в Німеччині стартувала незвичайна екологічна акція-експеримент (ФОТО)

Труси як індикатор здоров'я ґрунту: в Німеччині стартувала незвичайна екологічна акція-експеримент (ФОТО)

Як нагороду за участь будуть розіграні ваучери на сардельку чи шматочок торта у буфеті.

3 хв на прочитання27 Травня 2024, 08:24
Ця світлина була зроблена під час швейцарської акції 2021 р. У ній взяли участь близько 2 тисяч дослідників-добровольців. Що менше залишилося тканини, то краща якість ґрунту. Фото: Nicolas Zonvi/dpa/picture alliance Ця світлина була зроблена під час швейцарської акції 2021 р. У ній взяли участь близько 2 тисяч дослідників-добровольців. Що менше залишилося тканини, то краща якість ґрунту. Фото: Nicolas Zonvi/dpa/picture alliance
Поділитись:

У Німеччині стартувала цікава екологічна акція-експеримент «Тільки б не втратити ґрунт». Її учасники можуть перевірити якість ґрунту за допомогою... бавовняних трусів. Освітній центр з питань лісового господарства федеральної землі Рейнланд-Пфальц запрошує всіх охочих узяти участь в акції. Мета цього дещо незвичайного експерименту — не науковий прорив, а аналіз стану ґрунту в різних регіонах країни. Про це розповідає Deutsche Welle.

Учасників просять закопати у своєму саду, на прилеглому лузі, у лісі чи парку дві пари бавовняних білих трусів, а через певний час викопати їх. У багатому чорноземному ґрунті знаходиться безліч живих організмів, які роблять землю більш родючою, зокрема харчуючись знайденими в ній їстівними елементами та переробляючи їх. Там, де цих мікроорганізмів достатньо, бавовняну спідню білизну «з'їдять» особливо швидко і ретельно. І навпаки: що цілішими залишаться закопані труси, то гірша якість землі, а отже, настав час вжити заходів для її реактивації.

Як правильно закопати і викопати труси

Учасникам пропонується спеціально розроблена п'ятисторінкова інструкція та навчальне відео. Спочатку у землі потрібно викопати яму завглибшки близько 30 см. Вона має бути досить широкою, щоб у неї помістилися дві пари трусів — обов'язково білого кольору та зі стовідсоткової бавовни. Білизну слід розправити, опустити в яму поруч одне з одним вертикально і закопати. При цьому гумка має залишитися зовні.

Через чотири тижні треба акуратно викопати і сфотографувати одну із двох пар трусів. Ще через місяць необхідно дістати із землі та сфотографувати і другу пару. Що більше тканини виявиться «з'їденою», то активніший і здоровіший ґрунт. Фотодокументацію, включаючи опис місця, де проводилося дослідження, разом із добре просушеною білизною можна відправити для аналізу до спеціальної лабораторії з дослідження ґрунту до середини серпня 2024 року.

Тільки б не втратити ґрунт Німеччина Екологічна акція Бавовняні труси
На фотографії — результати експерименту, що проводився у Швейцарії у 2021 році. Праворуч — білі бавовняні труси, що пролежали в землі один місяць, а ліворуч — вісім тижнів. Якщо через два місяці від закопаних трусів майже нічого не залишиться, значить, ґрунт у цьому місці в повному порядку. Фото: Alexandra Wey/KEYSTONE/picture alliance

Навіщо проводять цей експеримент

15 вересня в Освітньому центрі з питань лісового господарства федеральної землі Рейнланд-Пфальц відбудеться День відчинених дверей, під час якого планується провести виставку надісланих «експериментальних» трусів, а також наочно представити зроблені на їх основі результати аналізу стану ґрунту у різних районах. Як нагороду за участь будуть розіграні ваучери на сардельку чи шматочок торта у буфеті. Відвідувачі також зможуть принести із собою по дві чашки землі для безкоштовної експертизи. Охочі забрати свої труси назад отримають їх через кілька днів після закриття виставки.

Організатори цього експериментального проекту в Німеччині взяли за приклад дослідницьку кампанію «Труси як доказ», що проводилася в 2021 році і знову стартувала в квітні цього року в Швейцарії. Крім збору даних для аналізу ґрунту в різних областях країни, ініціатори подібних проектів ставлять собі за мету підвищити поінформованість людей про важливість та можливості збереження здорових і родючих земель.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Вертикальний сад із піддонів — цікавий інноваційний спосіб озеленення (ФОТО)
1 хв на прочитаннягодина тому
Що висадити на клумбу Невибагливі квіти Поради квіткарів
Які квіти висадити на клумбу з мінімальними потребами в догляді
2 хв на прочитанняВчора
Зображення згенеровано ШІ
Мурахи ампутують лапку своєму родичу, щоб урятувати йому життя — дослідження
1 хв на прочитанняВчора
Зображення згенероване ШІ
Бегемоти можуть літати — науковці
3 хв на прочитанняВчора
В Італії вивергається Етна, міжнародний аеропорт закритий, готуються плани з евакуації: ось що там відбувається (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Відновлення Зони відчуження: Асамблея вкладників Рахунку міжнародного співробітництва виділить кошти
3 хв на прочитанняВчора
Скорочення антропогенних викидів метану: Міндовкілля вивчає досвід для виконання міжнародних зобов’язань
2 хв на прочитанняВчора
Від геометричних форм до імітацій природних образів: фігурна стрижка хвойних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора