Бастурма (в'ялена яловичина) — м’ясний делікатес, який готується довго, натомість не вимагає особливих зусиль — потрібно лише слідкувати за часом. Зберігається бастурма до півроку, не втрачаючи своїх смакових і корисних властивостей. Найкращий час для приготування бастурми — весна і осінь, коли ще чи вже нема мух.
Інгредієнти:
яловичина — 1 кг;
сіль — 2 ст. ложки (з гіркою);
часник сушений — 1 ч. ложка;
коріандр (зерна) — 1 ч. ложка;
лавровий лист — 1 ч. ложка;
перець чорний горошком — 1 ч. ложка.
Приготування.
Перець, лавровий лист, коріандр і сушений часник подрібнити у кавомолці.
М'ясо помити, просушити паперовими рушниками, покласти у зручну посудину та добре намастити сумішшю спецій.
Посудину, де солитиметься м'ясо, накрити фольгою, щоб залишилася щілина. Солити м'ясо 3 дні у холодильнику. Через 12 годин злити всю рідину та перевернути м'ясо на інший бік. Кожні 12 годин (вранці та ввечері) перевертати м'ясо на інший бік. Якщо з'являється рідина, щоразу зливати її.
М'ясо загорнути в 4 шари чистої марлі й обмотати нитками.
Підвісити м'ясо в провітрюваному приміщенні і залишити сушитися. Періодично перевіряти домашню бастурму на дотик — м'ясо не повинно бути надто твердим та сухим. Залежно від температури та вологості в приміщенні процес сушіння може тривати від 3 до 5 днів.
Готову в'ялену яловичину зберігати у холодильнику.
Також ми розповідали про суджук — натуральну ковбасу, яку можна приготувати у домашніх умовах.