Ароматерапія не лікує: вчені не знайшли в ароматів жодного цілющого механізму

1 хв на прочитання16 Серпня 2024, 09:52
ФОТО: massageschool.com.ua

Вченим не вдалося виявити цілющих ефектів ароматерапії, хоча шукали ретельно.

Лимонне й евкаліптове масло допомагає від застуди, ванільне вгамовує апетит, лавандове заспокоєю і знімає головний біль... Все це красиві, як розмальовані листівки, легенди, кажуть дослідники. Вони пішли слідами тверджень, щоб знайти і вивчити механізми терапевтичного впливу. І не знайшли його.

Вчені з Університету Огайо вивчали дію ароматів лимонної та лавандової олії на 56 здорових добровольцях. Протягом трьох днів піддослідним чоловікам і жінкам закріплювали під носом бавовняну кульку, змочену лимонною, лавандовою олією або дистильованою водою. Учасникам регулярно вимірювали тиск та пульс. Для чистоти експерименту ще й збирали зразки крові на аналіз. Для оцінки їхнього настрою проводилися спеціальні психологічні тести.

З’ясувалося, що ароматерапія не мала жодного впливу на рівень гормонів стресу та факторів імунітету, не чинила знеболювальної дії та не прискорювала загоєння ран. Єдиний позитивний ефект, який вдалося зафіксувати – покращення настрою учасників під впливом лимонної олії. Але ж це майже кожен знає: аромат цитрусових бадьорить і нагадує про свята. За винятком тих людей, у кого на цитрусові алергія.

Проте у висновках вчені не категоричні. Кажуть, якшо аромати здатні впливати на настрій, а настрій позитивно вливає на організм, то не все втрачено. Але тут вже мова про механізм дії плацебо.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: