Догори
Дати відгук

Антибіотики шкодять психіці — дослідження

Вживання антибіотиків провокує розвиток депресії чи тривоги.

2 хв на прочитання30 Серпня 2021, 13:48
Антибіотики Антибіотики
Поділитись:

Навіть один курс антибіотиків пеніциліно-гінолонової системи підвищує ризик депресій і тривог на 25 %. 2–5 курсів цих препаратів провокують підвищення ризику депресій та тривог на 40–56 %. Про це йдеться в дослідженні, метою якого було оцінити, чи вплив певних антибіотичних груп збільшує ризик депресії, тривоги чи психозу.

Науковці провели три дослідження контролю випадків протягом 1995–2013 років, використовуючи велику базу даних медичних записів населення з Великої Британії. Дослідження включало 202 974 пацієнта з депресією, 14 570 — з тривогою, 2690 — з психозом та 803 996, 57 862 і 10 644 відповідних контрольних груп.

Піддослідними стали особи віком 15–65 років із будь-яким медичним кодом читання щодо депресії, тривоги чи психозу, які не отримували специфічних психотропних рецептів понад 90 днів до дати індексу. Для кожного випадку було вибрано 4 контролі з використанням вибірки щільності захворювань, відповідності за віком, статтю, місцем проведення занять, календарним часом та тривалістю спостереження до дати індексу. Ризик коригували на ожиріння, історію куріння, вживання алкоголю, соціально-економічний стан і кількість інфекційних подій до встановлення діагнозу.

У результаті дослідження було встановлено, що лікування одним курсом антибіотиків асоціювалося з більш високим ризиком розвитку депресії у всіх групах антибіотиків, на 23 %) для пеніцилінів та на 25 % — для хінолонів.

Ризик зростає за повторного впливу антибіотиків до 40 % та 56 % протягом 2–5 та більше курсів пеніциліну відповідно. Подібна асоціація спостерігалася для тривоги та була найбільш помітною за впливу пеніцилінів і сульфаніламідів — на 17 % для одного курсу пеніциліну та 44 % для п’яти курсів і більше.

Ризик розвитку психозу не змінився із жодною групою антибіотиків. Ризик депресії та тривоги був помітно збільшений за одноразового застосування протигрибкових препаратів, проте збільшення ризику за повторних експозицій не спостерігалося.

Слід нагадати, що 8 із 10 американців щорічно призначають антибіотики.

Також ми розповідали, що між сном, апетитом і самотністю є зв’язок.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання24 хвилини тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання3 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання3 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора