Догори
Дати відгук

Аграрний комітет схвалив скандальні законопроєкти про продаж землі

Серед них - проєкт закону, що стосується електронних земельних аукціонів.

2 хв на прочитання11 Лютого 2021, 17:30
Профільний комітет підтримав законопроєкти. що стосуються електронних земельних аукціонів Профільний комітет підтримав законопроєкти. що стосуються електронних земельних аукціонів
Поділитись:

Аграрний комітет ВРУ рекомендував парламенту проголосувати за проєкти законів про електронні земельні аукціони та передачу землі в комунальну власність.

Йдеться про законопроєкти номер 2194 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин" та номер 2195 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони".

Нагадаємо, що проєкт номер 2195 зареєстрували ще 1 жовтня 2019 року. Ініціаторами виступила група народних обранців на чолі з Роксоланою Підласа.

Проєкт передбачає, що земельні торги будуть відбуватися шляхом аукціонів у єдиній електронній системі і режимі реального часу через інтернет. За результатами аукціону буде заключатися договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з переможцем земельних торгів, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку.

Закон запроваджує мінімальний гарантійний внесок для учасників торгів. Він становить не менше 30% стартової ціни ділянки землі. А торги проводяться за наявності не менше як двох потенційних покупців.  Процедуру проведення торгів встановлює Кабінет Міністрів України. 

14 листопада 2019 року законопроєкт прийняли у першому читанні. Зараз його готують до процедури другого читання.

Законопроєкт номер 2194 зареєстрували у ВРУ 1 жовтня 2019 року. Його автори - група народних обранців на чолі із Мар'яном Заблоцьким та Миколою Сольським. 

14 листопада 2019 року законопроєкт прийняли у першому читанні. А трохи більше, ніж через рік  - 2 грудня 2020 року - передали на повторне друге читання. 

Проєкт закону передбачає передачу земель у комунальну власність. Також у ньому йдеться про скасування необхідності отримання погодження на зміну цільового призначення земельної ділянки у Кабміні та ВРУ щодо особливо цінних земель.

У документі також йдеться про приватизацію земельних ділянок, що під будівлями, або тих, які використовувалися на основі технічної документації.

Площа земельної ділянки, що виставляється на аукціон, не повинна бути більшою ніж 20 га. Стартова ціна продажу земельної ділянки на аукціоні: для с/г земель – не менша за нормативну грошову оцінку, для інших земель – не менша за експертну оцінку.

Якщо законопроєкт проголосують, то контроль за охороною та використанням земель перейде до місцевого самоврядування. Інспектор визначається виконкомом відповідної ради, має право складати протоколи про порушення та виносити постанови.

Як ми інформували раніше, сесія, що минула, виявилася для парламентарів неплідною у сфері агрозаконів. Народні обранці зуміли прийняти лише три тематичні законопроєкти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання22 хвилини тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитаннягодина тому
Оформлення інвалідності Викрили групу Медиків підроблені Документи
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитаннягодина тому
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання2 години тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання4 години тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання5 годин тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання6 годин тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання7 годин тому