Догори
Дати відгук

30 травня - Всесвітній день боротьби з розсіяним склерозом

Розсіяний склероз частіше діагностують у людей віком від 20 до 40 років.

2 хв на прочитання30 Травня 2024, 10:14
Сьогодні 30 травня Всесвітній день боротьби з розсіяним склерозом Сьогодні 30 травня Всесвітній день боротьби з розсіяним склерозом
Поділитись:

30 травня святкується Всесвітній день боротьби з розсіяним склерозом(РС). Це день призначений для підвищення уваги до цієї нейрологічної хвороби, яка впливає на центральну нервову систему. Цей день використовується для підтримки пацієнтів з РС, їхніх сімей та друзів, а також для просвітництва громадськості про хворобу.

У цей день проводяться різноманітні заходи, такі як конференції, семінари, вебінари, благодійні заходи, спрямовані на збір коштів для досліджень РС та підтримку пацієнтів. Також відбуваються освітні заходи, що стосуються симптомів, діагностики, лікування та управління хворобою.

Розсіяний склероз являє собою аутоімунне захворювання, яке у результаті пошкоджує нерви людини, головний та спинний мозок. Він характеризується пошкодженням мієліну, захисної оболонки, яка оточує нервові клітини, що порушує зв’язок між мозком і тілом.

Перший випадок хвороби у 1835 році описав лікар з Франції на ім’я Жан Крювельє. Нерідко з розсіяним склерозом стикаються саме молоді люди, жінки працездатного віку – у 2-3 рази частіше за чоловіків. Розсіяний склероз частіше діагностують у людей віком від 20 до 40 років.

Симптоми широко варіюються, але можуть включати порушення зору, м’язову слабкість, проблеми з координацією та когнітивні проблеми. Симптоми: розлади мовлення та зору, слабкість, порушення координації, тремор, параліч тощо.

Хоча розсіяний склероз не виліковний, існують методи лікування, які можуть допомогти впоратися з симптомами та змінити перебіг хвороби.

Профілактика розсіяного склерозу

Існує низка факторів, які можуть знизити ризик виникнення або прогресування розсіяного склерозу:

  • Здоровий спосіб життя: правильне харчування, регулярна фізична активність, відмова від куріння та помірне вживання алкоголю.
  • Уникнення стресу: стрес може негативно впливати на імунну систему, тому важливо навчитися керувати ним та уникати надмірних стресових ситуацій.
  • Здорова вага: уникайте ожиріння, оскільки це може підвищити ризик розвитку РС.
  • Вітамін D: деякі дослідження показують, що низький рівень вітаміну D може бути пов’язаний з підвищеним ризиком розсіяного склерозу.
  • Профілактичні препарати: у деяких людей з високим ризиком розсіяного склерозу лікар може призначити препарати-модифікатори хвороби для зниження ризику розвитку хвороби.

Мета Всесвітнього дня розсіяного склерозу - підвищення обізнаності про хворобу серед громадськості, збір коштів на дослідження, покращення доступу пацієнтів до лікування та підтримка пацієнтів із РС. Також цей день нагадує про необхідність подолання стигми та покращення якості життя людей, які живуть з цією хворобою.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

 

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.