Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • 15 причин, чому всьому світу потрібна перемога України: знаменитий історик Тімоті Снайдер

15 причин, чому всьому світу потрібна перемога України: знаменитий історик Тімоті Снайдер

Хоча достатньо було би й однієї.

4 хв на прочитання25 Січня 2023, 01:17
Поділитись:

Знаменитий американський історик Тімоті Снайдер, автор книг «Криваві землі», «Про тиранію» та «Дорога до несвободи» перерахував 15 причин, з яких людству потрібна перемога України в оборонній війні проти російської агресії.

1) Щоб зупинити звірства. Російська окупація — це геноцид. Хоч би де  українці відвойовували свої території, вони рятують життя ⁠і відновлюють принцип, за яким люди ⁠мають право не піддаватися тортурам, депортації та вбивствам.

2) Щоби зберегти міжнародний правовий порядок. Його основа полягає в тому, що жодна країна не має права вторгатися в іншу й анексувати її територію (а саме до цього прагне Росія). Агресивна війна Росії, безумовно, є незаконною, проте правовий порядок не може захистити сам себе.

3) Щоб завершити епоху імперій. Можливо, це остання війна, яка ведеться в колоніальній логіці, згідно з якою держава і народ, які зазнали агресії, просто не існують. Але цього переломного моменту буде досягнуто лише в тому випадку, якщо Росія програє.

4) Щоб захистити мирний проект Європейського Союзу. Війна Росії спрямована не лише проти України, а й проти ширшої ідеї про те, що європейські держави здатні мирно співпрацювати. Якщо імперія переможе, європейська інтеграція звалиться.

5) Щоб дати шанс верховенству закону у Росії. Поки Росія веде імперські війни, вона залишається в пастці репресивної внутрішньої політики. Майбутні покоління росіян зможуть жити краще і вільніше — але якщо Росія програє цю війну.

6) Щоб послабити престиж тиранії. У цьому столітті тенденція спрямована у бік авторитаризму, і путінізм служить впливовим прикладом. Поразка, завдана тиранії демократією, оберне цю тенденцію назад: фашизм — це культ сили, і дискредитується поразкою.

7) Щоб нагадати нам, що демократія є найкращою системою. Українці ввібрали ідею про те, що вони самі обирають своїх лідерів. Ідучи на ризик для захисту своєї демократії, вони нагадують нам, що ми всі маємо діяти, щоб захистити нашу.

8) Щоб усунути загрозу великої війни в Європі. Протягом десятиліть конфронтація з СРСР, а згодом з Росією була головним сценарієм регіональної війни. Перемога України усуне цей сценарій, унеможлививши нову агресію Росії.

9) Щоб усунути загрозу великої війни в Азії. В останні роки можливе вторгнення Китаю на Тайвань розглядалося як провідний сценарій початку світової війни. Перемога України навчить Пекін, що подібна агресія дорого стане та, швидше за все, провалиться.

10) Щоб запобігти розповсюдженню ядерної зброї. Україна свого часу відмовилася від ядерної зброї. Згодом Росія, ядерна держава, вторглася до України. Якщо Україна програє, країни, які здатні створити ядерну зброю, переконаються, що їм необхідно це зробити для свого захисту.

11) Щоби зменшити ризик ядерної війни. Перемога України робить менш імовірними два сценарії великої війни за участю ядерних держав і загалом працює проти поширення ядерної зброї. Ніщо так не зменшить ризик ядерної війни, як перемога України.

12) Щоб запобігти майбутнім війнам за ресурси. Крім того, що російська ПВК «Вагнер» постійно скоює військові злочини, вона захоплює мінеральні ресурси скрізь, де тільки може. Саме за це «Вагнер» воює у Бахмуті.

13) Щоб гарантувати постачання продовольства та запобігти майбутньому глобальному голоду. Україна годує значну частину світу. Росія загрожує використовувати це продовольство як зброю. Як сказала одна російська пропагандистка, «вся надія на голод».

14) Щоб прискорити перехід від викопних видів палива. Путін демонструє, яку загрозу для майбутнього становить вуглеводнева олігархія. Він перетворив постачання енергії на зброю, і це прискорило поворот до відновлюваних джерел енергії. Цей процес продовжиться, якщо Росія програє.

15) Щоб утвердити цінність свободи. Навіть маючи всі підстави визначати свободу як боротьбу проти чогось (із російською окупацією), українці нагадують нам, що свобода — це насправді за щось: право бути такими людьми, якими вони хочуть бути, у майбутньому, яке вони допомагають збудувати.

«Кожен пункт втілює можливість, про яку мріють цілі покоління політиків, — але ці мрії майже ніколи не справджуються. Таке буває один раз у житті, і цей шанс не можна прогаяти. Багато чого вже зроблено [Україною], але ми поки що не змогли повністю використати цей момент. Українці дають нам шанс звернути назад тенденції нашого століття, завоювати свободу та безпеку, які ми не змогли б завоювати власними силами. Все, що ми маємо зробити, — це допомогти їм перемогти», — заявив Тімоті Снайдер.

Також ми розповідали, серйозні успіхи російських військ у наступі зараз неможливі — відомий терорист Гіркін-Стрєлков.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання20 хвилин тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитаннягодина тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання2 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання3 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання4 години тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання6 годин тому