- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- 12 листопада – День виноградаря та винороба України
12 листопада – День виноградаря та винороба України
12 листопада – такі сумні події, як День молитви про сиріт та День матері, яка втратила дитину.
День виноградаря та винороба УкраїниЦього дня святкують День творчих здійснень, День видимого дихання на холоді та Всесвітній день боротьби з пневмонією. Ще відзначається екологічне свято «Синичкин день».
Крім цього, 12 листопада можна потренувати свою дикцію та вимову, щоб відзначити Міжнародний день скоромовок.
12 листопада – День виноградаря та винороба України
День виноградаря та винороба було запроваджено у 2020 році за Указом Президента України від 22 вересня. І тепер щорічно у другу неділю листопада виноградарі та винороби святкують своє професійне свято.
Виноградарство в Україні має давню і багату історію, його коріння сягає часів античності, коли греки заснували перші колонії на берегах Чорного моря. Протягом віків цей регіон розвивався як важливий центр виноробства, а виноградники стали значною частиною сільськогосподарського ландшафту України.
Українське виноробство еволюціонувало, і сьогодні країна виробляє широкий асортимент вин - від традиційних сухих до десертних та кріплених вин.
Робота винороба така ж важка, як і романтична: безкраї виноградники, величезні бочки і залізне терпіння – ось будні цих майстрів.
Виноградарство – одна з найважливіших галузей рослинництва в Україні. Основні регіони вирощування винограду в Україні – це Крим (до 2014 року), Одеська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька та Закарпатська області (тобто південь та захід країни). Лідером площі виноградних насаджень є Одеська область, де вирощується близько 46% українського винограду, понад 90% якого складають технічні сорти.
Історія розвитку виноробства в Україні розпочалася у IV столітті до н. е., коли греки, які заснували в Криму свої колонії, завезли туди виноград і почали займатися виноробством. Звідти виноградарство та виноробство поширилося до інших районів України та сусідньої Молдови, які відрізнялися сприятливими кліматичними умовами для культивування винограду. Також є свідчення про те, що в Середні віки виноград вирощували і в північній частині України, переважно при монастирях.

