Догори
Дати відгук

12 листопада – День виноградаря та винороба України

12 листопада – такі сумні події, як День молитви про сиріт та День матері, яка втратила дитину.

2 хв на прочитання12 Листопада 2023, 11:37
День виноградаря та винороба України День виноградаря та винороба України
Поділитись:

Цього дня святкують День творчих здійснень, День видимого дихання на холоді та Всесвітній день боротьби з пневмонією. Ще відзначається екологічне свято «Синичкин день».

Крім цього, 12 листопада можна потренувати свою дикцію та вимову, щоб відзначити Міжнародний день скоромовок.

12 листопада – День виноградаря та винороба України

День виноградаря та винороба було запроваджено у 2020 році за Указом Президента України від 22 вересня. І тепер щорічно у другу неділю листопада виноградарі та винороби святкують своє професійне свято.

Виноградарство в Україні має давню і багату історію, його коріння сягає часів античності, коли греки заснували перші колонії на берегах Чорного моря. Протягом віків цей регіон розвивався як важливий центр виноробства, а виноградники стали значною частиною сільськогосподарського ландшафту України.

Українське виноробство еволюціонувало, і сьогодні країна виробляє широкий асортимент вин - від традиційних сухих до десертних та кріплених вин.

Робота винороба така ж важка, як і романтична: безкраї виноградники, величезні бочки і залізне терпіння – ось будні цих майстрів.

Виноградарство – одна з найважливіших галузей рослинництва в Україні. Основні регіони вирощування винограду в Україні – це Крим (до 2014 року), Одеська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька та Закарпатська області (тобто південь та захід країни). Лідером площі виноградних насаджень є Одеська область, де вирощується близько 46% українського винограду, понад 90% якого складають технічні сорти.

Історія розвитку виноробства в Україні розпочалася у IV столітті до н. е., коли греки, які заснували в Криму свої колонії, завезли туди виноград і почали займатися виноробством. Звідти виноградарство та виноробство поширилося до інших районів України та сусідньої Молдови, які відрізнялися сприятливими кліматичними умовами для культивування винограду. Також є свідчення про те, що в Середні віки виноград вирощували і в північній частині України, переважно при монастирях.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.