- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- 10 секретів смачного прозорого холодцю
10 секретів смачного прозорого холодцю
Найсмачніший холодець з кількох видів м’яса

7 листопада кожного року українці відзначають гастрономічне свято – День холодцю. Це чудова нагода приготувати цю смачну страву.
Холодець – традиційна українська страва, яку здавна готують на свята у холодну пору року. Подають із хроном або гірчицею. Готують холодець без додавання желатину. Він загусає завдяки тривалому варінню кісток, які містять багато желюючих речовин.
Секрети приготування холодцю
- Найсмачніший холодець з кількох видів м’яса, наприклад, свинини і курятини. Для застигання треба обов’язково додавати ратиці, рульку, вуха. Перед варінням треба все замочити на ніч у холодній воді, а потім ретельно пошкребти ножем.
- Варити холодець треба у великій каструлі, але у мінімальній кількості води: вона має обов’язково покривати м’ясо. Води можна налити на 2-3 пальці вище рівня м’яса, але не більше. Щоб під час варіння вона сильно не википіла, бо доливати воду не можна – холодець буде мутний.
- У холодну воду до м’яса покласти цілу цибулину і морквину.
- Під час закипання зняти всю піну, щоб бульйон не був мутний.
- Солити холодець потрібно за 30 хв до кінця варіння (сіль призупиняє процес желювання, тому спішити не варто). Солі треба давати дещо більше, ніж зазвичай. Після охолодження він буде менш солоний. Варто також додати чайну ложку цукру – це натуральний підсилювач смаку.
- Варити холодець треба на мінімальному вогні (щоб у жодному разі не кипів, а млів), не менше 4 годин.
- Багато спецій додавати не варто, тільки наприкінці варіння дати лавровий листок, перець горошком.
- Наприкінці варіння вичавити у бульйон часник, накрити кришкою, дати настоятися.
- Зібрати з бульйону весь жир, дістати м’ясо, вибрати всі кісточки, порізати.
- Розкласти м’ясо у тарілки, залити бульйоном, обов’язково проціджуючи його через сито.
Більше з розділу Агро

Ціни на какао б’ють рекорди через посуху в Західній Африці та скорочення запасів
1 хв на прочитаннягодина тому

На Миколаївщині оголосили карантин через нашестя небезпечної молі
1 хв на прочитання5 годин тому

Від 200 до 1000 гривень: скільки коштують раки в серпні
2 хв на прочитання8 годин тому

Врожай-2025: чи виправдає реальність урядовий оптимізм
3 хв на прочитання9 годин тому
"Бите скло" без випікання - як приготувати улюблений десерт без духовки
2 хв на прочитанняВчора
Держпродспоживслужба нагадує аграріям про небезпеку
2 хв на прочитанняВчора
Україна відкрила ринок Аргентини для експорту насіння соняшника
1 хв на прочитанняВчора
Обрізайте вже зараз — чому не варто обрізати дерева взимку
3 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost

На Львівщині чоловіка засудили до року ув’язнення за погрози журналісту
1 хв на прочитання44 хвилини тому

На Дніпропетровщині ексчиновників «Укрзалізниці» підозрюють у розкраданні понад 6,7 млн грн
1 хв на прочитання2 години тому

Ірландські парковки стали «островами тиші» для діагностики ментального здоров’я жінок
1 хв на прочитання3 години тому

У Фінляндії судитимуть капітана танкера за пошкодження кабелів на €60 мільйонів
1 хв на прочитання4 години тому
Зорепад Персеїди 2025: небо над Україною цієї ночі покаже найяскравіше шоу літа
3 хв на прочитання6 годин тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 13 серпня 2025 року
6 хв на прочитання7 годин тому
Землю накрила дводенна магнітна буря: як уберегтися від «сонячного удару»
1 хв на прочитання10 годин тому
Зникнення велетнів та привидів в дикій природі
2 хв на прочитання11 годин тому