- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- 10 секретів смачного прозорого холодцю
10 секретів смачного прозорого холодцю
Найсмачніший холодець з кількох видів м’яса

7 листопада кожного року українці відзначають гастрономічне свято – День холодцю. Це чудова нагода приготувати цю смачну страву.
Холодець – традиційна українська страва, яку здавна готують на свята у холодну пору року. Подають із хроном або гірчицею. Готують холодець без додавання желатину. Він загусає завдяки тривалому варінню кісток, які містять багато желюючих речовин.
Секрети приготування холодцю
- Найсмачніший холодець з кількох видів м’яса, наприклад, свинини і курятини. Для застигання треба обов’язково додавати ратиці, рульку, вуха. Перед варінням треба все замочити на ніч у холодній воді, а потім ретельно пошкребти ножем.
- Варити холодець треба у великій каструлі, але у мінімальній кількості води: вона має обов’язково покривати м’ясо. Води можна налити на 2-3 пальці вище рівня м’яса, але не більше. Щоб під час варіння вона сильно не википіла, бо доливати воду не можна – холодець буде мутний.
- У холодну воду до м’яса покласти цілу цибулину і морквину.
- Під час закипання зняти всю піну, щоб бульйон не був мутний.
- Солити холодець потрібно за 30 хв до кінця варіння (сіль призупиняє процес желювання, тому спішити не варто). Солі треба давати дещо більше, ніж зазвичай. Після охолодження він буде менш солоний. Варто також додати чайну ложку цукру – це натуральний підсилювач смаку.
- Варити холодець треба на мінімальному вогні (щоб у жодному разі не кипів, а млів), не менше 4 годин.
- Багато спецій додавати не варто, тільки наприкінці варіння дати лавровий листок, перець горошком.
- Наприкінці варіння вичавити у бульйон часник, накрити кришкою, дати настоятися.
- Зібрати з бульйону весь жир, дістати м’ясо, вибрати всі кісточки, порізати.
- Розкласти м’ясо у тарілки, залити бульйоном, обов’язково проціджуючи його через сито.
Більше з розділу Агро

Успадкували пай, але не переоформили: чи можна користуватися землею
2 хв на прочитання21 Червня 2025

Що відбувається з цінами на м'ясо в Україні - думка експерта
2 хв на прочитання21 Червня 2025

Мито на сою та ріпак: битва за врожай між аграріями та переробниками
3 хв на прочитання21 Червня 2025

Українські аграрії не поспішають продавати новий врожай попри активний попит
2 хв на прочитання21 Червня 2025
Чи буде Україна з фруктами: садівництво в умовах війни
2 хв на прочитання21 Червня 2025
«Житниця» перетворюється на пустелю: ООН та WWF попереджають про загрозу посух для України
1 хв на прочитання20 Червня 2025
Петрів піст 2025: традиції, календар харчування та головні заборони
2 хв на прочитання19 Червня 2025
Українців попередили про суттєве здорожчання хліба
1 хв на прочитання19 Червня 2025
Більше з GreenPost

КНДР розгортає додаткових працівників та бійців на боці Росії
3 хв на прочитання15 хвилин тому

«Маріуполь» не забутий: футбольна справедливість попри російську окупацію
3 хв на прочитаннягодина тому

Сад чотирьох сезонів: як забезпечити привабливий вигляд ділянки цілий рік
2 хв на прочитання6 годин тому

Тиша в світі — як природа без комах ставить під загрозу екосистеми
3 хв на прочитання7 годин тому
Військовий з Житомира встановив рекорд Гіннеса прямо в зоні бойових дій
2 хв на прочитанняВчора
Червонокнижні ібіси-коровайки знову на Дністрі (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
Програму допомоги до пенсії від ООН продовжено ще на два місяці
1 хв на прочитанняВчора
Геополітична напруженість та спека в Європі: ціни на газ в Україні злетіли до максимуму за 2,5 роки
2 хв на прочитанняВчора