10 продуктів проти старіння, які можна купити у звичайному магазині
Погана новина: час не можна зупинити. Хороша: його вплив на організм можна уповільнити, правильно харчуючись.
1. Гарбузове насіння
Гарбузове насіння багате цинком, триптофаном і поліненасиченими жирними кислотами. Вони покращують еластичність шкіри і сприяють загоєнню ран. Також насіння гарбуза містять антиоксиданти-каротиноїди та вітамін Е — які можуть допомогти уникнути хвороб серця та знизити рівень холестерину.
Цинк, що міститься в насінні, бере участь у безлічі процесів у нашому організмі. У тому числі він захищає від шкідливого впливу ультрафіолету, бореться зі зморшками, пригнічуючи вільні радикали, а також має протизапальний ефект.
Дозування: рекомендується вживати від 23 до 42 г гарбузового насіння на добу. Тож три столові ложки або одна жменя на день підійдуть.
2. Помідори
У помідорах багато лікопіну та каротиноїдів. Саме лікопін надає томатам червоного кольору, а ще оберігає рослину від занадто яскравого сонця. Корисна ця речовина і для людей, тому що захищає шкіру від сонячних опіків. Нестача лікопіну та бета-каротину збільшують ризик серцевих нападів і інсультів.
Дозування: дослідження показують, що в ідеалі ви маєте вживати приблизно 22 мг лікопіну на день. Приблизно стільки міститься у двох столових ложках томатного соусу або одній склянці томатного соку.
3. Жирні сорти риби (сьомга, лосось, сардина, оселедець, скумбрія)
Ці сорти риби багаті жирними кислотами омега-3 і природним поживним речовиною диметиламіноетанолом. Справа в тому, що омега-3 мають протизапальні властивості та покращують стан шкіри, нігтів і волосся. А ще ці кислоти необхідні для здоров’я кісток.
Дозування: рекомендується з’їдати порцію жирної риби (140 г) три рази на тиждень. Підійдуть навіть рибні консерви.
4. Какао або темний шоколад
Какао та шоколад містять флавоноїди особливої групи (флавоноли). Вони мають протизапальну дію та борються з вільними радикалами, які призводять до передчасного старіння.
Найкраще купувати какао-порошок хорошої якості та, наприклад, посипати їм кашу та десерти. Або вибирайте шоколад із вмістом какао не менше 70–85 %.
Дозування: дослідники рекомендують з’їдати до 40 г шоколаду з 80-відсотковим вмістом какао на день.
5. Мигдаль
Він багатий флавоноїдами, вітаміном Е, L-аргініном, поліненасиченими жирними кислотами, магнієм. Також володіє необхідними нам рослинними жирами хорошої якості й антиоксидантами, краще їсти мигдаль неочищеним.
Магній позитивно впливає на кровоносні судини
Дозування: австралійські дієтологи прийшли до висновку, що оптимальна порція — до 20 мигдальних горішків на день.
6. Петрушка
У петрушці багато міристицину, вітаміну С, каротиноїдів, хлорофілу. Вона має протизапальну дію та містить масу антиоксидантів. Чистить кров і сприяє виробленню глутатіону, який є головним ключем до молодості тіла.
Дозування: рекомендується одна велика жменю (30–40 г) три рази на тиждень. Найпростіший спосіб вживання в їжу — зелені смузі та салати з додаванням петрушки.
7. Лимони
Багаті вітаміном С, антиоксидантами, лимонним маслом, флавоноїдами, лимонною та іншими рослинними кислотами.
Дозування: сік одного лимона містить приблизно 18,6 мг вітаміну С. А рекомендована добова доза для дорослих становить від 65 до 90 мг. Тож пийте пару склянок води зі шматочком лимона на день.
8. Корінь імбиру
Імбир містить цинеол, цитраль і гінгерол. І, крім відмінного смаку, він також має антибактеріальні властивості. Він також покращує циркуляцію крові, травлення і засвоєння інших корисних речовин із будь-якої їжі та допомагає постачати мозок і шкіру киснем.
Дозування: до 4 г на день, але не більше.
9. Буряк
Буряк багатий водорозчинною клітковиною, фолієвою кислотою, калієм, холіном, гіалуроновою кислотою, каротиноїдами.
Дозування: рекомендується вживати від 140 до 250 мл бурякового соку на день. Крім того, можете робити салати зі свіжого та вареного буряка і борщі. Але не захоплюйтеся і не їжте лише буряк: його надлишок призводить до проблем із нирками.
10. Вершкове масло
Вершкове масло містить вітаміни A, D, E, CLA (лінолева кислота) та корисні жири всіх видів. Вони мають протизапальну дію та стимулюють імунну систему.
Дозування: не більше 250 г на тиждень. Зловживання маслом призводить до підвищення рівня холестерину.