Догори
Дати відгук

Яким чином популяризувати екологічні знання?

2 хв на прочитання02 Жовтня 2023, 14:44 1171
Поділитись:

Можна створити тисячі публікацій та провести сотні тисяч прибирань, але чи дієво це та чи дасть змогу створити екологічно-свідоме суспільство? 

На мою думку, так, бо екологічна свідомість формується з малого: відмовитися від пластикового пакета на користь шопера – це вже вагомий внесок у збереження довкілля. Нумо порахуємо: якщо ми ходимо до магазину щонайменше 5 днів на тиждень і не купуємо пакет, то за місяць ми не візьмемо 20 пакетів, а за рік – 240! Саме з точки зору часу й треба дивитися на турботу про довкілля – а найцінніше, коли ми робимо це щодня й тоді наш результат стає вагомим та масштабним за роки. 

А тепер глянемо на те, скільки грошей заощадимо на пакетах, бо екологічність – це і про заощадження природних ресурсів, і про ЕКОномію матеріальних ресурсів також. 

Отже, один пакет коштує, в середньому, 5-7 гривень. Щомісяця на купівлю великого пакета родина витрачатиме близько 80-140 гривень. За рік ця цифра становитиме… 1000-1700 гривень! Водночас один шопер коштує близько 100-150 гривень і ось тобі реальна економія з позиції лише одного місяця, тож шопер – це і зручно, і вигідно для вашого бюджету.   

Але є речі, які мають популяризуватися не тільки через призму грошей. Це, приміром, багаторазове горнятко, в яке наливають чай, каву, какао в кав'ярнях. У мене є екочашка з 2020 року і за цей час, я порахував, що понад 400 одноразових стаканів я не використав – тобто, майже завжди я брав гарячий напій у свою чашку й ці 400+ стаканів зараз лежали б десь на полігоні, а так не довелося вирубувати ще більше дерев та витрачати ще більше пластикових кришечок на виробництво нових одноразових стаканів.

Як бачимо, довготривалий ефект є і він помітний. 

Уявімо тільки, якщо прихильників екожиття побільшає у нашій країні. Це означатиме, що ми не візьмемо за рік не 240 пакетів, а, скажімо, 240 тисяч – оце результат! Або якщо ваші друзі матимуть екочашку для гарячих напоїв, то разом ми не використаємо не 100 одноразових стаканів на рік, а, наприклад, тисячу – оце результат!

Надихайтеся змінами й надихайте ваших рідних та друзів – екоУкраїна починається з кожного та кожної з нас ;)