Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Сексологія під час війни: як вчення про сексуальність людини змінює життя українців

Сексологія під час війни: як вчення про сексуальність людини змінює життя українців

4 хв на прочитання11 Вересня 2023, 18:12 1615
Поділитись:

Регулярні обстріли, тривожні новини, евакуація впливають не тільки на психологічний стан, а й на сексуальне життя кожного українця. На тлі цього деякі партнери відчувають непорозуміння, адже стрес прямо відображається на лібідо та потенції. Ба більше, загальна нестабільна атмосфера, що зберігається у країні, також є одним із факторів впливу, адже більшість українців живе у певній невизначеності. І це неабияк збільшує тривожність. А це і є один з факторів, що впливає на отримання сексуального задоволення в парі. 

Слід зазначити, що у великої кількості населення за час війни виникли розлади репродуктивного та гормонального здоров’я. І основною причиною, звичайно, стає стресс. 

За даними дослідження Gradus Research в рамках проєкту "Градус суспільства під час війни", високий або дуже високий рівень стресу відчувають 88% опитаних українців — при тому, що у попередніх двох хвилях дослідження таких було 84%. Якщо конкретизувати емоції та стани, то найпоширенішою є втома — її відзначає половина опитаних, але водночас 43% мають почуття надії. Серед інших розповсюджених станів — напруга (42%), роздратування (31%), обережність (28%) та гнів (27%).

У хронічному стресі рівень сексуального життя знизився, адже довгострокове перебування в постійному напруженні зменшує кількість чоловічих і жіночих гормонів в організмі. І тут важливо парі приділяти принаймні більше уваги: обіймами, поцілунками, проявляти тактильний контакт. 

А ось щоб не піддаватись панічним атакам і стресам під час війни, потрібного проявляти певну турботу про себе: мінімізувати перегляд новин, особливо якщо ви емоційно вразливі. Звісно, що потрібно знати і розуміти, що відбувається в країні, але не слід постійно гортати стрічку новин. Окрім того, важливо приділяти увагу сну, харчуванню та спорту. Тобто такі банальні речі зможуть покращити ваше сексуальне здоров’я. 

Вчення про сексуальне здоров’я в період широкомасштабного вторгнення є конче необхідним. Адже в умовах ескалації доступ до медичних послуг може бути в деяких регіонах обмеженим, і тут важливо пам’ятати про захист від інфекцій. До психологічних проблем додаються також і фізичні травми, яких зазнають люди через війну, і вони нині вважають, що не можуть займатись сексом. Але все це хибна думка — адже відновити своє сексуальне здоров’я та бажання можна.

Усі ці аспекти демонструють, як сексологія може бути важливою під час війни, допомагаючи людям розуміти й управляти змінами у своєму сексуальному житті та відносинах під впливом стресу та певних умов.

Незважаючи на всю моральну й емоційну складність, яку зараз проживають українці, щасливих сімей у нашій державі ставало більше у перший рік війни. За 2022 рік українці відзначили 225 259 весіль, що 4,3% більше, ніж у 2021 році. Дані реєстру охоплюють період з 1 березня 2022 року по 28 лютого 2023 та аналогічний період за попередній рік (1 березня 2021-28 лютого 2022).

Тоді розлучень в Україні, навпаки, ставало менше. Якщо за рік до війни розлучилися 118 768 сімей, то за час повномасштабного вторгнення таке рішення ухвалили лише 94 702 пар. Таким чином, кількість розлучень зменшилася на приблизно 20,27%.

Утім, ситуація змінилася вже у 2023 році, протягом першого півріччя 2023 року в Україні кількість зареєстрованих шлюбів скоротилася на 17%, порівняно з показниками минулого року. Натомість розлучень побільшало на третину, повідомляє база даних "Опендатабот". Найчастіше розривають шлюб у Києві, а стабільне зменшення розлучень рік до року фіксують у Чернівецькій області.

Загалом за півроку 2023 в Україні було зареєстровано 86 028 шлюбів. Це на 17% менше до відповідного періоду торік, коли було зафіксовано 103 903 нових родин.

Відомо, що причиною розлучень часто стають проблеми у стосунках, серед них — втрата сексуального потягу до партнера. Із сексуальними проблемами можуть зіштовхнутися українські пари через те, що чоловіки перебувають довгий час на фронті, негативний вплив має відстань та моральна втома. 

У цей час важливо партнера підтримувати, надихати та довіряти. А також спільно обговорювати сексуальні питання та надавати ресурси для збереження сексуального здоров’я. Все це допоможе уникнути потрясінь, розлучення, морального виснаження та надасть сил зберегти сім'ю та, можливо, покращити демографічну ситуацію в країні народженням здорових і щасливих дітей. 

Більше з GreenPost
Рослини вбивц Присадибна діляка Причини неврожаю
Рослини-«вбивці» на присадибній ділянці: бузок та ще 8 кущів і дерев, які можуть зменшити урожай
1 хв на прочитання52 хвилини тому
Комахи Укуси та свербіж Антигістамінні препарати Лікарі попереджають
Киян масово атакують рої мошок: є ризик летальних наслідків
1 хв на прочитання2 години тому
Смачна страва Пиріг з грибами Рецепт приготування
Як приготувати апетитний пиріг з грибами замість звичайної піци
1 хв на прочитання3 години тому
Магістральний водогін на Дніпропетровщині Вода
Запущено чергову ділянку магістрального водогону на Дніпропетровщині: по завершенню пропускатиме 550 тисяч кубічних метрів води на добу
2 хв на прочитання4 години тому
Епідемія кашлюку охопила Європу, повідомляє агентство охорони здоров'я
2 хв на прочитання6 годин тому
У Європі квітень б'є глобальний температурний рекорд одинадцятий місяць поспіль: чого чекати далі
1 хв на прочитання7 годин тому
Неврологи виявили, що цілісність білої речовини мозку у людей похилого віку не погіршується — це пояснює гостру пам'ять
2 хв на прочитання8 годин тому
Користь їжі без солі: секрети довголіття і здорового способу життя
3 хв на прочитання9 годин тому