Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Коли в екологічній сфері буде подолана недієздатність держави?

Коли в екологічній сфері буде подолана недієздатність держави?

10 хв на прочитання04 Лютого 2021, 18:39 1605
Поділитись:

Функціональність держави починається з виконання статей Конституції України. На прикладі захисту екологічних прав громадян переконався наскільки державний механізм в Україні поки далекий від стандарту країн, де екологічна безпека є реальним станом, а не лише тезою на папері. Отримавши перемогу на рівні Верховного Суду над підприємствами, що численними правопорушення допустили техногенну аварію та трагічні наслідки для людей і ризики для довкілля, наразі вбачаю гальмування процесу притягнення до відповідальності винних осіб та структур.  З цього приводу офіційно звернувся до гаранта Конституції та керівництва України – Президента Володимира Зеленського та Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

8 червня 2015 року у Васильківському районі Київської області поблизу сіл Кобці та Крячки (Путрівська сільська рада), с.м.т. Глеваха о 17 годині на нафтобазі ТОВ «Побутрембудматеріали» (код ЄДРПОУ 23585115), відома як об’єкт групи «БРСМ-Нафта», розпочалась широкомасштабна пожежа, яка тривала до 20 червня 2015 року.

Згідно експертного висновку № 4-20515 від 18 червня 2015 року, наданого ДСНС України, вказана пожежа кваліфікована як надзвичайна ситуація техногенного характеру регіонального рівня (код – 10220НС). У зв’язку з пожежею розпорядженням Кабінету Міністрів України № 583 від 9 червня 2015 року, створювалась спеціальна Урядова комісія з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Офіційними документами Урядової комісії встановлено та зафіксовано: загибель під час пожежі 6 осіб та травмування 16 осіб; участь у гасінні значної кількості спеціалістів (937 осіб) спеціальних підрозділів та спеціальної техніки (117 одиниць); нафтобаза  не була прийнята в експлуатацію, що є порушенням приписів Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»; численні порушення містобудівного законодавства, правил техногенної, пожежної та екологічної безпеки, через що нафтобаза функціонувала як аварійно-небезпечний об’єкт; пожежа завдала суттєвої матеріальної шкоди державі; пожежа мала негативні наслідки для природного довкілля; пожежа представляла загрозу для життя і здоров’я людей кількох населених пунктів через близькість нафтобази (50 метрів) до військового складу боєприпасів.

Акцентую, що загроза детонації боєприпасів була очевидною і у разі детонації створювався вогняний смерч протяжністю 20 км, який знищував би ряд населених пунктів, включаючи місто Васильків. Такому розвитку подій у перші 14 годин запобігли самовіддані дії пожежників, котрі гасили пожежу в умовах невизначених характеристик об’єкту, незданого в експлуатацію.

Урядовою комісією встановлено, що причиною пожежі стало виготовлення сумішевих бензинів (фальсифікату) за допомогою кустарного електрообладнання (кустарних електронасосів, виготовлених не в заводських умовах), і що пожежу через порушення правил техно-екобезпеки (у першу чергу через незначні відстані між резервуарами), неможливо було погасити до повного вигорання об’єкту.

Цей висновок у подальшому був підтверджений і досудовим розслідуванням.

Також Урядовою комісією документально підтверджені негативні наслідки для довкілля згідно досліджень, здійснених:

- ДУ «Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзеєва Національної академії медичних наук України» (протокол дослідження ґрунтів № 4 від 24.06.2015 року, протокол досліджень ґрунту № 5 від 30.06.2015 року, протокол досліджень плодоовочевої продукції № 170.15 від 22.06.2015 року, пояснювальна записка до протоколів);

- ДУ «Київський обласний лабораторний центр ДСЕСУ» (протокол № 014 від 16.06.2015 року);

- Українською лабораторією якості безпеки продукції агропромислового комплексу (протокол досліджень № 0759-Н від 11.08.2015 року та № 0219-4 від 11.08.2015 року з пояснювальною запискою до них).

Всі ці дослідження об’єднує те, що вони здійснені державними структурами на сертифікованому обладнанні і узгоджуються між собою.

Дослідження виявили у радіусі до 15 км від епіцентру пожежі багатократне понаднормативне (у деяких випадках більше ніж у 20 разів) забруднення навколишнього середовища (земель та води) бенз(а)піреном, поліароматичними вуглеводнями, оксидами сірки, значне забруднення шкідливими речовинами плодоовочевої продукції.

Понаднормативне забруднення зафіксовано у всіх без виключення відібраних зазначеними установами зразках. При цьому ДУ «Інститут гігієни медичної екології ім. О.М. Марзеєва» НАМН України у пояснювальній записці до досліджень від 30 червня 2015 року на підставі отриманих даних як підсумок резюмовано, що рівень бенз(а)пірену та важких металів у ґрунтах та овочевій продукції є результатом екстремальної ситуації, а результати змиву з поверхні ягідної продукції свідчать, що забруднення відбулося за рахунок седиментації шкідливих речовин з повітря, а не є результатом переходу з ґрунту.

Пояснювальну записку підписали науковці: директор інституту, академік, доктор медичних наук, професор А. Сердюк, доктор медичних наук, професор В. Станкевич, а також доктор медичних наук, професор І. Черніченко.

Подія та її наслідки викликали широкий суспільний резонанс, як в Україні, так і безпосередньо у вищевказаному регіоні. Однак структури бренду «БРСМ» відповідальності за пожежу не визнали, всупереч очевидним фактам, стверджуючи, що її причиною явився терористичний акт.

У наявній ситуації місцеві жителі  проявили ініціативу щодо судового  захисту своїх прав через порушену екологічну рівновагу місцевості їх проживання. Ця ініціатива була підтримана міжнародним фондом «Скорочення ризиків» (голова Володимир Костерін, власник зеленого телеканалу «Тоніс» у 2000-х роках) у партнерстві з ПП «Юридична фірма «Імператив Плюс».

Відповідно до ч. 1 ст. 50 Конституції України кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Після збору доказової бази на підставі цієї конституційної норми до трьох підприємств бренду «БРСМ», які експлуатували нафтобазу (ТОВ «Побутрембудматеріали», ТОВ «Парком Транс», ТОВ «Укртрансоїл-2009») від понад 600 місцевих жителів були заявлені позови за місцем юридичної реєстрації відповідачів до Обухівського районного суду Київської області  про відшкодування моральної шкоди.

Заявлення позовів базувалось, у т.ч., на вивчені міжнародної судової практики. Так, у Великобританії у 2005 році сталась подібна пожежа на нафтобазі «Бансфілд» під Лондоном. Втручання в приватне життя соціуму через порушення права на безпечне довкілля до компанії нафтовласника стало приводом для британських юристів заявити позови від місцевих жителів щодо відшкодування моральної шкоди.

У суді компанія-нафтовласник відразу визнала свою відповідальність, запропонувала мирову угоду, за результатами якої були здійснені відшкодування моральної шкоди та виділені кошти на екологізацію забрудненої території. Таким чином, було продемонстровано соціальну і екологічну відповідальність бізнесу, а держава та судова система виконали свої функції.

Саме, у  тому числі,  і для  з’ясування  на практиці дії європейських стандартів по захисту населення, у т.ч. правових, в Україні і були заявлені позови за аналогією. Через суто українські реалії (Україна – не Англія) судовий захист постраждалих тривав близько 5 років. Судові справи розглядалися у 9 (дев’яти) провадженнях. За час розгляду близько 100 (ста) позивачів померли. Урешті-решт всі судові справи вирішені на користь місцевих мешканців.

У семи справах кінцеві постанови прийняті по закінченню касаційних процедур за скаргами до структур бренду «БРСМ» Верховним Судом (за 2020 рік постанови по справам: №372/1308/16-4 від 19 лютого, №372/4399/15-ц від 26 лютого, №372/1771/16-4 від 12 березня, №372/1243/16-4 від 18 березня, №372/7241/16-4 від 8 квітня, №372/980/16-4 від 29 липня, №372/4412/15-4 від 9 вересня).

По одній справі кінцеве рішення прийнято Київським апеляційним судом, ще по одній Обухівським райсудом Київської області. Судові рішення по двох останніх  справах відповідачами не оскаржувалися, оскільки ті приймались на базі сформованої Верховним Судом практики. Таким чином, виявились захищеними права 559 місцевих жителів.

Моральне відшкодування на одну особу присуджено у діапазоні від 50 тис. грн. до 70 тис. грн. Загальна сума присудженого морального відшкодування склала 36 млн.70 тис. грн. (Копії наведених судових рішень теж надані до Офісу Президента та секретаріату КМУ).

Також у порядку захисту своїх прав до суду до тих же юридичних осіб з об’єднаним позовом про відшкодування моральної шкоди звертались травмовані пожежники та члени сімей загиблих пожежників (12 позивачів). Рішенням Обухівського районного суду Київської області від 20 травня 2019 року, який залишений в силі постановою Київського апеляційного суду від 30 жовтня 2019 року позов задоволено з присудженням відшкодування моральної шкоди у загальній сумі 100 млн. грн.

По усім виграним судовим (як екологічного спрямування, так і по пожежникам) справам розпочата процедура примусового виконання. Водночас, на сьогодні вже зрозуміло, що з метою уникнення відповідальності із відповідальних юридичних осіб бенефіціарами виведені всі активи й, очевидно, буде проблема з виконанням.

Зрозумілим є і те, що структурно група компаній бренду «БРСМ» являє собою інтегрований комплекс-холдинг  товариств з обмеженою відповідальністю, свідомо побудований так, щоб при необхідності уникнути ризиків відповідальності через перерозподіл і переміщення активів.

Між тим, згідно Конвенції від 22 червня 1993 року щодо запобігання великим промисловим аваріям, роботодавці зобов’язані уживати  заходів, які мінімізують наслідки аварії. Громадянське суспільство в особі експертних та правозахисних груп зробили достатньо, щоб державні органи проявили дієздатність для захисту прав громадян. Тим більше, що за неможливості виконання судових рішень будуть подаватися 570 позовів до Європейського суду з прав людини вже до України. Адже у правовій державі не може спокійно і без наслідків для себе працювати комерційна група, яка є відповідальною за спричинену шкоду, доведену у судовому порядку стосовно сотень громадян.

До того ж судовими рішеннями екологічного  спрямування доведено на найвищому судовому рівні факт екологічного понаднормативного забруднення значної території, яка так (як, наприклад, на відміну від англійського випадку) і не була дезактивована, через це порушення прав соціуму тривають, за що відповідальною вже має бути і держава. Ці порушення стосуються не тільки осіб, котрі звернулись з позовами, але і всього населення, котре проживає на означеній території.

Звертаючись до перших осіб держави, розраховуємо, що випадок з пожежею на нафтобазі БРСМ стане уроком для державних органів щодо необхідності впровадження дієвої системи попередження таких техногенних інцидентів та створення ефективної системи відповідальності, як в органах влади, так і на рівні комерційних структур, що також передбачає вирішення проблеми корупції в Україні.

Переконаний, що держава повинна захистити персонально права громадян із спонуканням структур «БРСМ» до відшкодування доведеної моральної шкоди; вчинити комплекс організаційно-адміністративно-екологічних заходів по дезактивації забрудненої території та відновленню на ній екологічної рівноваги.

Також на реальний захист державою розраховують травмовані пожежники та члени сімей загиблих пожежників. Саме постраждалі пожежники захистили регіон від ще більшої трагедії – фізичного знищення населених пунктів і тисяч людей. Чи цінує держава їх подвиг?