Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Кінець світу як нова індивідуалізована реальність і соціально-економічна дійсність

Кінець світу як нова індивідуалізована реальність і соціально-економічна дійсність

4 хв на прочитання31 Березня 2020, 11:23 1263
Поділитись:

Кінець світу – це не катастрофа з голлівудського блокбастеру. Це кінець уподобань та стилю життя, а, головне, перспективи і колективному, і індивідуальному сприйняттю. З чого складається «кінець світу».

ІНША ЕКОНОМІКА

По-перше, «коричнева» економіка поступається «зеленій», але «зелена» не стає трендом сталого розвитку, а перетворюється в бізнес-феномен.

Ми вже в очікуванні нової економічної моделі, де зелена економіка стане звичайною формою економічної активності, а самі процеси будуть формуватися на довірі та швидких інноваціях.

РОДИНА НОВОЇ РЕАЛЬНОСТІ

По-друге, люди ще довго люди будуть брати шлюб, але вони все частіше залишатимуть двері відкритими. Їм не потрібен психотерапевт, щоб залишитися в родині. Їм потрібна допомога, щоб усвідомити і прийняти власні зміни і власне нове «Я». Тож родина – це самотність, яка обирає партнерські стосунки, і є незалежною від партнера (партнерки). Вона може зберігати виключно власну емоційну реальність, аж доки не усвідомить, що її замало і треба обрати інше.

«Золотий шлюб», як форма спільного життя в 50 і більше років -- фактично є виключно унікальним явищем (але спостерігатиме ми це за 30-40 років, бо нині ще «Золоті шлюби» створились у минулому світі), коли люди усвідомлено прожили партнерське життя, і відкривали в собі новітні можливості та обрії, сконструювали «двоєну» (термін, що означає заміну індивідуальності єдиним конструктом спільного життя і розвитку, використовувався у минулих століттях, зберігся у формі звернення Імператора Російської імперії до 1917 року «Ми, Микола Другий» (стосовно Миколи Романова)… та ін. ). Тож, зміна форми і змісту родини, яка дозволить відбутися або багатьом формам реалізації себе, або дасть декілька соціально прийнятних спроб знайти власне щастя.

НОВІ-СТАРІ ДЕРЖАВИ

По-третє, зміна у етнічному обличчі держав, особливо в Європі. Це поділ світу на тих, хто встигає більше і тих, хто обирає менше, але зберігаючи традиційну якість та форми життя. Бідні перестають бути неуспішними, а багаті – не завжди щасливі. Критерій щастя і повноти життя, реалізованих очікувань буде розмитий більше, ніж коли небудь. Мільярдер в метро і людина вельми скромного доходу на автівці – це норма, ми відрізняємось не брендом одягу і транспортним засобом, а емоціями і перспективами. Життя набуває якості і змісту, яке не пов’язано з кількістю зароблених грошей чи політичною популярністю. Життя стає іншим. Індивідуалізованим і вільним від стереотипів.

КЛІМАТИЧНІ ЗМІНИ

По-четверте, кліматичні зміни та зміни у біологічному різноманітті. Це ознака того, що ми втрачаємо світ, в якому жили багато років. Натомість набуваємо нову реальність, незвичну, небезпечну, вразливу і невідому. «Головну роль в історії зіграють малоймовірні події, але я не знаю, які саме» (Насім Талеб «Чорний лебідь», с.1551). Ці малоймовірні події стають повсякденністю. І ми не помічаємо власної вразливості, аж доки віртуальний знайомий через соціальні мережі не впливатиме на наше, зовсім реальне життя. І ми усвідомлюємо «матрицю» братів Вачовські2 як минуле.

1. Насіб Талеб. Чорний лебідь. Про (не) ймовірне у реальному житті. – К.: Наш Формат, 2018. – 392 с.
2. «Ма́триця» (англ. The Matrix) — американсько-австралійський науково-фантастичний фільм, який зняли в 1999 році сестри Вачовські (тоді ще брати Вачовські). Фільм зображує майбутнє, у якому люди насильно під'єднані повсталими машинами до Матриці — інтерактивної комп'ютерної програми, що симулює дійсність. У такий спосіб машини одержують із людей енергію, що потрібна їм для продовження існування. Хакерові Нео належить дізнатися яким є справжній світ і стати визволителем людства.
Фільм «Матриця» поєднав у собі революційні способи фільмування та глибоку філософію, завдяки чому здобув культовий статус і спричинив значний суспільний резонанс. (джерело – «Вікіпедія»)

Більше з GreenPost
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання14 хвилин тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитаннягодина тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання2 години тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання3 години тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання3 години тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання3 години тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання4 години тому