Як вибрати найкращу олію, щоб смажити без шкоди для здоров’я
Що робити, якщо при високих температурах жири окислюються і виділяють канцерогени, які провокують появу онкозахворювань тощо?
Кожен жировий продукт має температурну позначку, при якій починається окислення компонентів і речовини змінюють свої властивості і смакові якості, виділяючи дим. Цю температурну позначку називають точкою димлення, розповідає Alexus.
Від температури димлення залежатиме можливість використання продукту для смаження, тушкування або холодної заправки. При високих температурах жири окислюються і виділяють канцерогени. А їх вживання провокує прояв ракових захворювань, хвороб серця і шлунково-кишкового тракту.
На якій олії краще смажити без шкоди для здоров’я, підкаже таблиця.
Вид продукту | Температура димлення | Області застосування |
Соняшникова рафінована | 227 | · Смаження, тушкування, випікання, холодні заправки |
Соняшникова нерафінована | 107 | · Тушкування, запікання, холодні заправки |
Дезодорована соняшникова | 232 | · Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Оливкова рафінована | 240 | · Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Оливкова нерафінована | 190 | · Холодні заправки |
Кокосова | 230 | · Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Вершкова | 250 | · Запікання, тушкування, смаження |
Ріпакова нерафінована | 190 | Холодні заправки |
Ріпакова рафінована | 230 | · Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Кукурудзяна рафінована | 232 | · Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Кукурудзяна нерафінована | 178 | · Холодні заправки |
З виноградної кісточки | 220 | · Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
З авокадо | 270 | · Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Арахісова нерафінована | 160 | · Тушкування, запікання, холодні заправки |
Арахісова рафінована | 232 | · Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Пальмова | 230 | · Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Кунжутна | 210 | · Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Лляна | 232 | · Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Що вищий поріг димлення олії, то більше вона придатна для використання при високих температурах.
Також ми розповідали, на якій олії категорично не можна смажити.