Вверх
Дать отзыв

Як вибрати найкращу олію, щоб смажити без шкоди для здоров’я

Що робити, якщо при високих температурах жири окислюються і виділяють канцерогени, які провокують появу онкозахворювань тощо?

2 мин на прочтение04 Мая 2022, 22:54
Поделиться:

Кожен жировий продукт має температурну позначку, при якій починається окислення компонентів і речовини змінюють свої властивості і смакові якості, виділяючи дим. Цю температурну позначку називають точкою димлення, розповідає Alexus.

Від температури димлення залежатиме можливість використання продукту для смаження, тушкування або холодної заправки. При високих температурах жири окислюються і виділяють канцерогени. А їх вживання провокує прояв ракових захворювань, хвороб серця і шлунково-кишкового тракту.

На якій олії краще смажити без шкоди для здоров’я, підкаже таблиця.

Вид продукту

Температура димлення

Області застосування

Соняшникова рафінована

227

·         Смаження, тушкування, випікання, холодні заправки

Соняшникова нерафінована

107

·         Тушкування, запікання, холодні заправки

Дезодорована соняшникова

232

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Оливкова рафінована

240

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Оливкова нерафінована

190

·         Холодні заправки

Кокосова

230

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Вершкова

250

·         Запікання, тушкування, смаження

Ріпакова нерафінована

190

           Холодні заправки

Ріпакова рафінована

230

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Кукурудзяна рафінована

232

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Кукурудзяна нерафінована

178

·         Холодні заправки

З виноградної кісточки

220

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

З авокадо

270

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Арахісова нерафінована

160

·         Тушкування, запікання, холодні заправки

Арахісова рафінована

232

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Пальмова

230

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Кунжутна

210

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Лляна

232

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Що вищий поріг димлення олії, то більше вона придатна для використання при високих температурах.

Також ми розповідали, на якій олії категорично не можна смажити.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Матуся, гигантская галапагосская черепаха в зоопарке Филадельфии. Фото: AP Photo/Chris Gardner
Галапагосские черепахи, находящиеся под угрозой исчезновения, впервые стали родителями почти в 100-летнем возрасте
3 мин на прочтение09 Апреля 2025
Загрязнение побережья Анапы «пальмовым маслом» может распространиться на оккупированный Крым
Побережье вблизи Анапы загрязнено неизвестным веществом, которое оккупанты называют "пальмовым маслом"
1 мин на прочтениечас назад
Первое рождение ребенка после пересадки матки в Великобритании
Первый ребенок родился в Великобритании после трансплантации матки
1 мин на прочтение2 часа назад
Изображение сгенерировано ИИ
Весна – пора варить варенье? Подборка необычных рецептов
5 мин на прочтение2 часа назад
Бессрочная инвалидность: что изменилось с 2025 года
1 мин на прочтение3 часа назад
На Волыни разоблачили подпольный цех по изготовлению фальсифицированного алкоголя с поддельными акцизными марками
1 мин на прочтение3 часа назад
Очки Tom Ford: весна-лето 2025
3 мин на прочтение4 часа назад
Госпродпотребслужба опровергает слухи о ядовитом авокадо в Украине
1 мин на прочтение5 часов назад