Вверх
Дать отзыв

Як вибрати найкращу олію, щоб смажити без шкоди для здоров’я

Що робити, якщо при високих температурах жири окислюються і виділяють канцерогени, які провокують появу онкозахворювань тощо?

2 мин на прочтение04 Мая 2022, 22:54
Поделиться:

Кожен жировий продукт має температурну позначку, при якій починається окислення компонентів і речовини змінюють свої властивості і смакові якості, виділяючи дим. Цю температурну позначку називають точкою димлення, розповідає Alexus.

Від температури димлення залежатиме можливість використання продукту для смаження, тушкування або холодної заправки. При високих температурах жири окислюються і виділяють канцерогени. А їх вживання провокує прояв ракових захворювань, хвороб серця і шлунково-кишкового тракту.

На якій олії краще смажити без шкоди для здоров’я, підкаже таблиця.

Вид продукту

Температура димлення

Області застосування

Соняшникова рафінована

227

·         Смаження, тушкування, випікання, холодні заправки

Соняшникова нерафінована

107

·         Тушкування, запікання, холодні заправки

Дезодорована соняшникова

232

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Оливкова рафінована

240

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Оливкова нерафінована

190

·         Холодні заправки

Кокосова

230

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Вершкова

250

·         Запікання, тушкування, смаження

Ріпакова нерафінована

190

           Холодні заправки

Ріпакова рафінована

230

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Кукурудзяна рафінована

232

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Кукурудзяна нерафінована

178

·         Холодні заправки

З виноградної кісточки

220

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

З авокадо

270

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Арахісова нерафінована

160

·         Тушкування, запікання, холодні заправки

Арахісова рафінована

232

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Пальмова

230

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Кунжутна

210

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Лляна

232

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Що вищий поріг димлення олії, то більше вона придатна для використання при високих температурах.

Також ми розповідали, на якій олії категорично не можна смажити.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Фото иллюстративное
В Украине День защиты детей перенесли с 1 июня на 20 ноября - причины
1 мин на прочтение18 минут назад
Фото иллюстративное
День мелиоратора: профессия, обеспечивающая урожаи и продовольственную безопасность Украины
1 мин на прочтениечас назад
Мировой рекорд: киевские дети создали уникальное арт-полотно
Уникальный художественный проект киевских детей установил мировой рекорд
2 мин на прочтение3 часа назад
Спутниковое фото российской «Юнармии» во временно оккупированном Мелитополе, Запорожская область, Украина. (Источник: Hala Systems, OpenStreetMap)
«Это не лагерь — это гулаг»: новые доказательства массового вывоза украинских детей
3 мин на прочтение5 часов назад
Невидимая рана кожи: почему гидраденит гнойный требует внимания именно сегодня
4 мин на прочтение6 часов назад
Невидимая рана кожи: почему гидраденит гнойный требует внимания именно сегодня
4 мин на прочтение6 часов назад
Городской оазис: как создать зеленый рай на балконе или крыше — даже без сада
3 мин на прочтение11 часов назад
250 миллионов пчел вырвались на свободу: опрокинулся грузовик с ульями в США
2 мин на прочтение11 часов назад