Вверх
Дать отзыв

Визначено регіони, де у воді найбільше сульфатів - Держводагентство

Сульфати — це солі, які утворюються при реакції сірчаної кислоти з іншою хімічною речовиною.

2 мин на прочтение29 Июля 2020, 09:55
Поделиться:

Держводагентство оприлюднило інформацію щодо забруднення сульфатами водойм у  регіонах України за показниками   минулого року. 

Відомо, що сульфати — це солі, які утворюються при реакції сірчаної кислоти з іншою хімічною речовиною і у воду вони можуть потрапляти внаслідок просочування з ґрунту або ж разом зі стічними водами.

Відносно показників, найбільше сульфатів у водоймах Донецької  - 92,3 (у тому числі м. Маріуполь – 68,2) тонни, Харківської - 41,5 (у тому числі м. Харків – 37,8) та Дніпропетровської - 38 (у тому числі м. Дніпро – 6,2)  областей. 

Найменше сульфатів було виявлено у Тернопільській – 1 (у тому числі м. Тернопіль – 0,9), Чернігівській – 1 (у тому числі м. Чернігів – 0,7) та Рівненській – 0,7 (у тому числі м. Рівне – 0,3) областях.

Всього в Україні у 2019 році скинуто 266,6 тонн сульфатів з них: житлово-комунальне господарство – 184,3 тонни, промисловість – 79,2 тонни (у тому числі: чорна металургія – 57, хімічна та нафтохімічна промисловість – 9,4, енергетика – 7,2, машинобудівна промисловість – 3, харчова промисловість – 1), торгівля і громадське харчування – 1,2 тонни, сільське господарство – 1 тонна.

Дані без урахування даних водокористувачів тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, АР Крим та місті Севастополі.

Якщо ж говорити про підприємства, то найбільшими забруднювачами за  скидуванням до водойм сульфатів є ПрАТ "МАРIУПОЛЬСЬКИЙ МЕТКОМБIНАТ IМ.IЛЛIЧА", м.Маріуполь – 47,0 тонни та  КОМПЛЕКС БIОЛОГIЧНОЇ ОЧИСТКИ "ДИКАНIВСЬКИЙ", м.Харків – 28,3.

Довідково:

У воду сульфати можуть потрапляти внаслідок просочування з ґрунту або ж разом зі стічними водами. Наявність сульфатів у промислових стічних водах пояснюється технологічним процесом на підприємстві, на яких використовується сульфатна кислота (наприклад, виготовлення добрив або хімічних речовин).

Окрім цього, ці сполуки виробляються з нафтових та рослинних джерел, таких як кокосові та пальмові олії. Як правило, це миючі засоби або поверхнево-активні речовини, які часто зустрічаються в таких продуктах, як шампунь, миючий засіб, зубна паста тощо.

Вода із запахом гнилого яйця, неприємний смак, особливо в гарячій воді – ось ознаки перевищення вмісту сульфатів у питній воді (понад 250 мг/літр). Надмірний вміст сульфатів у воді має негативний вплив на здоров’я людей, адже вживання такої води може спричинити подразнення слизової шлунково-кишкового тракту.

 

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost