Вверх
Дать отзыв

У школі на Київщині створили пасіку: діти навчаються бджолярству та підприємництву

Бджоли для вуликів прийшли із Буковини — карпатські.

4 мин на прочтение10 Августа 2021, 18:11
Фото з Facebook-сторінки "Шкільний вулик" Фото з Facebook-сторінки "Шкільний вулик"
Поделиться:

На подвір'ї Заворицького НВК, що на Київщині, навіть на літніх канікулах життя вирує, немов у вулику: цієї весни школярі села Заворичі створили незвичайне шкільне соціальне підприємство "Шкільний вулик". Про це пише "Рубрика".

"Шкільний вулик" — це пасіка із шести вуликів у Калитянській громаді. Створенням шкільної пасіки займаються учні Заворицького навчально-виробничого комплексу спільно з командою ГО "Наші кроки" в межах проєкту "Заснування соціальних шкільних підприємств у сільській місцевості та малих містах України для заохочення молоді до соціального підприємництва", що виконується Фондом Східна Європа та ChildFund Deutschland і фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Фото з Facebook-сторінки "Шкільний вулик"

І якщо хтось думає, що робота з бджолами — це не для дітей, то дуже помиляється. За останні місяці учасники проєкту в цьому остаточно переконалися.

Як розповіла Наталія Рослік, співзасновниця ГО "Наші кроки", ідея створення шкільної пасіки літала у повітрі давно. Ідейним натхненником цього процесу став один із кураторів нинішнього проєкту і за сумісництвом керівник гуртка в Заворицькому НВК — Максим Куліда. Саме він і запропонував ідею розвитку в школі пасіки та навчання дітей такій непростій, але захоплюючій справі, як бджільництво.

Цю ідею у НВК та громаді сприйняли із захватом.

"На етапі написання грантової заявки зі створення соціального шкільного підприємства , — згадує Наталія Рослік, — ми також розглядали варіанти вирощування екозелені, виробництва одягу із вторсировини. Хоча згодом, незважаючи на захопливість обох цих ідей, зупинились все ж на бджільництві і, як показує час та прогресуюча зацікавленість дітей, — не прогадали. І дорослі, і діти настільки захопилися проєктом, що зараз у наших планах — охопити мережею шкільних вуликів всю Україну!".

Довгий час ідея створення пасіки була на рівні розмов. У громаді коштів на відповідні потреби не було, а сил спонсорів і благодійників на всі подібні соціальні ініціативи не вистачає.

Саме тому й було прийняте рішення спробувати написати грантову заявку. У ГО "Наші кроки" зізнаються — серйозного досвіду в цьому процесі в команди не було, однак уже тоді було бачення, що це сподобається дітям.

75 тисяч грн, які ініціатори "Шкільного вулика" вибороли у проєкті "Заснування соціальних шкільних підприємств у сільській місцевості та малих містах України для заохочення молоді до соціального підприємництва", стали основою для реалізації сміливого задуму.

Загалом у процесі реалізації проєкту на обладнання та інструменти підприємства, а це вулики, рамки, заставні дошки, костюми, захисні маски, скляна тара, відра, димар, фільтри і т. п., було витрачено більше 40 тисяч гривень.

Бджолосім'ї приїхали на Київщину з Буковини, це карпатська порода, яка визнана в Україні однією з кращих та рекомендована для розведення в багатьох зонах з різнотравним медозбором.

Крім коштів гранту, також вдалося залучити допомогу учасників "Наші кроки" — цей внесок теж дав змогу суттєво посилити матеріально-технічне забезпечення підприємства і зробити його більш спроможним та конкурентним.

Наразі учасниками проєкту є 15 учнів Заворицького НВК віком від 7 до 14 років. У кожного із них у шкільному підприємстві своя роль.

Так, директоркою підприємства стала учениця 7 класу Анастасія Бобошко, є заступник, відділи маркетингу, доставки, піару, відповідальні за фінанси та матеріально-технічне забезпечення. Однак незважаючи на весь запал та ентузіазм дітей, звичайно, самим їм ще складно пізнавати всі ці процеси.

Фото з Facebook-сторінки "Шкільний вулик"

Саме з цією метою в реалізації проєкту допомагають куратори — Максим Куліда та Павло Дубовий. Перший, який є не лише пасічником, а й залізничником, депутатом селищної ради та керівником шкільного гуртка, відповідає за навчальну частину проєкту, розповідає дітям про основи бджільництва, координує їх активності на пасіці.

Павло Дубовий не перший рік у громадському житті Калитянської громади, а тому більше займається організаційними питаннями, комунікацією з грантодавцем, а також промоцією соціального шкільного підприємства.

Крім того, свою частку допомоги в роботі підприємства надають і активісти організації "Наші кроки", які не менш інтенсивно, ніж діти, перейнялися ідеєю створення шкільного підприємства і на кожному етапі допомагають у процесі втілення цієї своєї мети.

Нагадаємо, що бджолярі Хмельниччини заявили про масову загибель бджіл.

 

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Закон «О ратификации Соглашения о финансировании Дунайской региональной программы»
В ВР зарегистрирован проект Закона «О ратификации Соглашения о финансировании Дунайской региональной программы»
1 мин на прочтение32 минуты назад
Блюда к Пасхальному столу: салат с куриным филе
К Пасхальному столу: сочный салат с куриным филе
1 мин на прочтениечас назад
Пасхальная корзина символизм продуктов, которые несут на освящение
Что положить в Пасхальную корзину и что лучше оставить дома: символизм продуктов для освящения
4 мин на прочтение2 часа назад
Европарламент одобрил новые правила экодизайна
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 мин на прочтение2 часа назад
Украину накрыли «песчаные» дожди: несут ли они угрозу
1 мин на прочтение4 часа назад
Просто и вкусно: проверенный рецепт отличных дерунов
1 мин на прочтение5 часов назад
25 апреля – Всемирный день пингвинов
2 мин на прочтение5 часов назад
Уникальная ДНК человека отвечает за таланты, помогает ловить преступников, определяет болезни до рождения
4 мин на прочтение6 часов назад