Вверх
Дать отзыв

У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря

У Європейському Союзі вважають, що з ростом чисельності населення Землі на тлі кліматичної кризи і виснаження природних ресурсів питання нестачі їжі для людства стає все більш гострим.

2 мин на прочтение11 Мая 2021, 22:32
У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря
Поделиться:

Сьогодні в ЄС підтримують стартапи з випуску їжі нового типу, зокрема, підтримку отримала фінська компанія Solar Foods. Вона збирається випускати їжу на основі повітря, води і електрики.

Кілька років тому неподалік від Гельсінкі була відкрита спеціалізована фабрика-лабораторія. Вона функціонує за принципом спиртового бродіння, тільки переробляє не цукор, а вуглекислоту і водень. Вуглекислий газ виділяється з атмосфери за допомогою технології під назвою «пряме захоплення повітря». Водень виходить за допомогою електролізу води; далі його насичують СО2 і невеликою кількістю мікроелементів. У суміш додають масу водородоокислених бактерій; вони плодять клітини, які в своєму складі містять до 60-65% білка солеін і амінокислоти, подібні до тих, що є в сої. Після термообробки (сушіння і подрібнення) на виході виходить живильний порошок, текстурою і зовнішнім виглядом схожий на борошно.

Порошок-борошно можна додавати в продукти. Тобто солеін - це харчовий інгредієнт, який спочатку буде виконувати функцію збагачення білком продуктів рослинного походження: напої, макарони, замінники м'яса. Також його можна додавати в молочні коктейлі і йогурти. У такій їжі не вистачає амінокислот і білків.

Нещодавно фінські експериментатори представили публіці штучний шніцель, повідомляє інтернет-журнал SciencePop. Його роблять в крихітному біореакторі з вуглецю, водню, кисню та азоту. З таких же елементів складається білок солеін. 

Розробники стверджують, що в майбутньому забезпечать продуктом «з повітря», виробленим абсолютно по «зеленим» технологіям, все людство. Держава і приватні фонди вже підтримали розробників субсидіями. На ринок солеін планують випустити в 2023 році.

До слова, на Кіровоградщині працює єдина пасіка, де виробляють органічний мед, а продають в США (ВІДЕО).

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Изображение сгенерировано ИИ
Город влияет на дыхание: аллергия и астма в повседневной жизни — чего мы не замечаем
3 мин на прочтение15 минут назад
Фото иллюстративное
Экспорт нефтепродуктов из России в мае может достичь трехмесячного максимума
1 мин на прочтениечас назад
Фото иллюстративное
Кто в Украине в 2025 году имеет право на скидки при оплате коммунальных услуг
2 мин на прочтение2 часа назад
Фото: Максим Никитин
Рулет с плавленым сыром «Нежность» — простая и недорогая закуска
1 мин на прочтение4 часа назад
Будет существенно отличаться от войны в Украине: в США просчитывают сценарии воздушных боев с РФ над Европой
3 мин на прочтение5 часов назад
Биофильный дизайн: как природа оживает в вашей квартире и саду
3 мин на прочтение10 часов назад
Наступление РФ в Сумской области: между пропагандой и реальностью
4 мин на прочтение11 часов назад
Гороскоп на 30 мая 2025 года: день Райского Дерева - время духовного выбора
6 мин на прочтениеВчера