Вверх
Дать отзыв

У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря

У Європейському Союзі вважають, що з ростом чисельності населення Землі на тлі кліматичної кризи і виснаження природних ресурсів питання нестачі їжі для людства стає все більш гострим.

2 мин на прочтение11 Мая 2021, 22:32
У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря
Поделиться:

Сьогодні в ЄС підтримують стартапи з випуску їжі нового типу, зокрема, підтримку отримала фінська компанія Solar Foods. Вона збирається випускати їжу на основі повітря, води і електрики.

Кілька років тому неподалік від Гельсінкі була відкрита спеціалізована фабрика-лабораторія. Вона функціонує за принципом спиртового бродіння, тільки переробляє не цукор, а вуглекислоту і водень. Вуглекислий газ виділяється з атмосфери за допомогою технології під назвою «пряме захоплення повітря». Водень виходить за допомогою електролізу води; далі його насичують СО2 і невеликою кількістю мікроелементів. У суміш додають масу водородоокислених бактерій; вони плодять клітини, які в своєму складі містять до 60-65% білка солеін і амінокислоти, подібні до тих, що є в сої. Після термообробки (сушіння і подрібнення) на виході виходить живильний порошок, текстурою і зовнішнім виглядом схожий на борошно.

Порошок-борошно можна додавати в продукти. Тобто солеін - це харчовий інгредієнт, який спочатку буде виконувати функцію збагачення білком продуктів рослинного походження: напої, макарони, замінники м'яса. Також його можна додавати в молочні коктейлі і йогурти. У такій їжі не вистачає амінокислот і білків.

Нещодавно фінські експериментатори представили публіці штучний шніцель, повідомляє інтернет-журнал SciencePop. Його роблять в крихітному біореакторі з вуглецю, водню, кисню та азоту. З таких же елементів складається білок солеін. 

Розробники стверджують, що в майбутньому забезпечать продуктом «з повітря», виробленим абсолютно по «зеленим» технологіям, все людство. Держава і приватні фонди вже підтримали розробників субсидіями. На ринок солеін планують випустити в 2023 році.

До слова, на Кіровоградщині працює єдина пасіка, де виробляють органічний мед, а продають в США (ВІДЕО).

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Венера в Весах: Время для гармонии и честного диалога - с 13 октября
Венера в Весах: Время для гармонии и честного диалога - с 13 октября
2 мин на прочтение2 часа назад
Фото GreenPost
Аграриям прифронтовых регионов расширили доступ к льготному рефинансированию
1 мин на прочтение3 часа назад
ФОТО: иллюстративне
Минэнерго создало интерактивную карту для размещения зарядных станций электромобилей
1 мин на прочтение4 часа назад
Украина и ПРООН запускают программу на €16,5 млн для «зеленой» энергонезависимости социальных объектов
Украина и ПРООН запускают программу на €16,5 млн для «зеленой» энергонезависимости социальных объектов
1 мин на прочтение4 часа назад
Как изменить рацион, чтобы замедлить старение: новые рекомендации ученых
1 мин на прочтение6 часов назад
В Карпатах снова появился Брокенский призрак — редкое атмосферное явление
1 мин на прочтение7 часов назад
На Прикарпатті збудують індустріальний парк на базі старого цукрового заводу
1 мин на прочтение8 часов назад
Судно, направлявшееся в Украину, затонуло в Черном море
1 мин на прочтение8 часов назад