Вверх
Дать отзыв

У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря

У Європейському Союзі вважають, що з ростом чисельності населення Землі на тлі кліматичної кризи і виснаження природних ресурсів питання нестачі їжі для людства стає все більш гострим.

2 мин на прочтение11 Мая 2021, 22:32
У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря
Поделиться:

Сьогодні в ЄС підтримують стартапи з випуску їжі нового типу, зокрема, підтримку отримала фінська компанія Solar Foods. Вона збирається випускати їжу на основі повітря, води і електрики.

Кілька років тому неподалік від Гельсінкі була відкрита спеціалізована фабрика-лабораторія. Вона функціонує за принципом спиртового бродіння, тільки переробляє не цукор, а вуглекислоту і водень. Вуглекислий газ виділяється з атмосфери за допомогою технології під назвою «пряме захоплення повітря». Водень виходить за допомогою електролізу води; далі його насичують СО2 і невеликою кількістю мікроелементів. У суміш додають масу водородоокислених бактерій; вони плодять клітини, які в своєму складі містять до 60-65% білка солеін і амінокислоти, подібні до тих, що є в сої. Після термообробки (сушіння і подрібнення) на виході виходить живильний порошок, текстурою і зовнішнім виглядом схожий на борошно.

Порошок-борошно можна додавати в продукти. Тобто солеін - це харчовий інгредієнт, який спочатку буде виконувати функцію збагачення білком продуктів рослинного походження: напої, макарони, замінники м'яса. Також його можна додавати в молочні коктейлі і йогурти. У такій їжі не вистачає амінокислот і білків.

Нещодавно фінські експериментатори представили публіці штучний шніцель, повідомляє інтернет-журнал SciencePop. Його роблять в крихітному біореакторі з вуглецю, водню, кисню та азоту. З таких же елементів складається білок солеін. 

Розробники стверджують, що в майбутньому забезпечать продуктом «з повітря», виробленим абсолютно по «зеленим» технологіям, все людство. Держава і приватні фонди вже підтримали розробників субсидіями. На ринок солеін планують випустити в 2023 році.

До слова, на Кіровоградщині працює єдина пасіка, де виробляють органічний мед, а продають в США (ВІДЕО).

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Изображение сгенерировано ИИ
Промышленно развитые страны предлагают 250 млрд евро на климатическую помощь: вот кто должен заплатить
4 мин на прочтение10 минут назад
Скриншот видео Sotheby's
Самый дорогой банан в мире был продан на аукционе за 6,2 млн долларов: вот что решил сделать новый владелец (ФОТО)
2 мин на прочтение52 минуты назад
ФОТО: иллюстративное
Кабмин на заседании принял ряд решений в сфере спорта и защиты окружающей среды
1 мин на прочтениечас назад
ФОТО: иллюстративное
До конца ноября мощные магнитные бури не прогнозируют
1 мин на прочтение2 часа назад
Спонсор кампании Трампа хочет купить «Северный поток-2», чтобы дать США рычаги влияния на переговоры по судьбе Украины
1 мин на прочтение3 часа назад
Перемещение диких животных будут мониториться через беспроводные технологии
1 мин на прочтение4 часа назад
В США могут запретить распространенное лекарство против простуды
1 мин на прочтение5 часов назад
В Молдове фермерам разрешили выращивать промышленную коноплю
1 мин на прочтение5 часов назад