Догори
Дати відгук

У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря

У Європейському Союзі вважають, що з ростом чисельності населення Землі на тлі кліматичної кризи і виснаження природних ресурсів питання нестачі їжі для людства стає все більш гострим.

2 хв на прочитання11 Травня 2021, 22:32
У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря
Поділитись:

Сьогодні в ЄС підтримують стартапи з випуску їжі нового типу, зокрема, підтримку отримала фінська компанія Solar Foods. Вона збирається випускати їжу на основі повітря, води і електрики.

Кілька років тому неподалік від Гельсінкі була відкрита спеціалізована фабрика-лабораторія. Вона функціонує за принципом спиртового бродіння, тільки переробляє не цукор, а вуглекислоту і водень. Вуглекислий газ виділяється з атмосфери за допомогою технології під назвою «пряме захоплення повітря». Водень виходить за допомогою електролізу води; далі його насичують СО2 і невеликою кількістю мікроелементів. У суміш додають масу водородоокислених бактерій; вони плодять клітини, які в своєму складі містять до 60-65% білка солеін і амінокислоти, подібні до тих, що є в сої. Після термообробки (сушіння і подрібнення) на виході виходить живильний порошок, текстурою і зовнішнім виглядом схожий на борошно.

Порошок-борошно можна додавати в продукти. Тобто солеін - це харчовий інгредієнт, який спочатку буде виконувати функцію збагачення білком продуктів рослинного походження: напої, макарони, замінники м'яса. Також його можна додавати в молочні коктейлі і йогурти. У такій їжі не вистачає амінокислот і білків.

Нещодавно фінські експериментатори представили публіці штучний шніцель, повідомляє інтернет-журнал SciencePop. Його роблять в крихітному біореакторі з вуглецю, водню, кисню та азоту. З таких же елементів складається білок солеін. 

Розробники стверджують, що в майбутньому забезпечать продуктом «з повітря», виробленим абсолютно по «зеленим» технологіям, все людство. Держава і приватні фонди вже підтримали розробників субсидіями. На ринок солеін планують випустити в 2023 році.

До слова, на Кіровоградщині працює єдина пасіка, де виробляють органічний мед, а продають в США (ВІДЕО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Грошова допомога фермерам: як отримати дотацію на корів у 2025 році. Фото: Крамагросвіт
Аграрії можуть отримати 7 тисяч гривень дотації на кожну корову: стартує прийом заявок
1 хв на прочитання8 годин тому
Фото: Максим Нікітін
Як приготувати сухарики для салатів — три способи
2 хв на прочитання15 годин тому
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище. Фото: Черкаський рибоохоронний патруль
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище
1 хв на прочитанняВчора
Фото: ЦТС
Білгород-Дністровський порт до кінця року планує відкрити новий маршрут поставок до ЄС
1 хв на прочитанняВчора
Біорізноманіття на тарілці: чому ми їмо лише 150 із 30 000 їстівних рослин і чим це загрожує планеті
3 хв на прочитанняВчора
Курка в томатно-овочевому соусі — один із найбільш вдалих і простих варіантів приготування
1 хв на прочитанняВчора
Скільки разів можна садити цибулю на одному місці: поради для гарного врожаю
1 хв на прочитання18 Травня 2025
На Житомирщині запрацювало найбільше в Україні підприємство з переробки промислових конопель
2 хв на прочитання18 Травня 2025