Догори
Дати відгук

У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря

У Європейському Союзі вважають, що з ростом чисельності населення Землі на тлі кліматичної кризи і виснаження природних ресурсів питання нестачі їжі для людства стає все більш гострим.

2 хв на прочитання11 Травня 2021, 22:32
У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря
Поділитись:

Сьогодні в ЄС підтримують стартапи з випуску їжі нового типу, зокрема, підтримку отримала фінська компанія Solar Foods. Вона збирається випускати їжу на основі повітря, води і електрики.

Кілька років тому неподалік від Гельсінкі була відкрита спеціалізована фабрика-лабораторія. Вона функціонує за принципом спиртового бродіння, тільки переробляє не цукор, а вуглекислоту і водень. Вуглекислий газ виділяється з атмосфери за допомогою технології під назвою «пряме захоплення повітря». Водень виходить за допомогою електролізу води; далі його насичують СО2 і невеликою кількістю мікроелементів. У суміш додають масу водородоокислених бактерій; вони плодять клітини, які в своєму складі містять до 60-65% білка солеін і амінокислоти, подібні до тих, що є в сої. Після термообробки (сушіння і подрібнення) на виході виходить живильний порошок, текстурою і зовнішнім виглядом схожий на борошно.

Порошок-борошно можна додавати в продукти. Тобто солеін - це харчовий інгредієнт, який спочатку буде виконувати функцію збагачення білком продуктів рослинного походження: напої, макарони, замінники м'яса. Також його можна додавати в молочні коктейлі і йогурти. У такій їжі не вистачає амінокислот і білків.

Нещодавно фінські експериментатори представили публіці штучний шніцель, повідомляє інтернет-журнал SciencePop. Його роблять в крихітному біореакторі з вуглецю, водню, кисню та азоту. З таких же елементів складається білок солеін. 

Розробники стверджують, що в майбутньому забезпечать продуктом «з повітря», виробленим абсолютно по «зеленим» технологіям, все людство. Держава і приватні фонди вже підтримали розробників субсидіями. На ринок солеін планують випустити в 2023 році.

До слова, на Кіровоградщині працює єдина пасіка, де виробляють органічний мед, а продають в США (ВІДЕО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото: ДСНС України
Двоє працівників агрохолдингу загинули на Чернігівщині, наблизившись до нерозірваного російського БпЛА.
1 хв на прочитання37 хвилин тому
Фото ілютративне / Pixabay
У Раді зареєстрували законопроєкт про оподаткування новостворених фермерських господарств
1 хв на прочитання9 годин тому
Фото ілюстративне
Від початку війни в Україні з'явилося 70 нових виноробних підприємств
2 хв на прочитання12 годин тому
Зеленський підписав Закон про підтримку агросектору — важливий крок до стандартів ЄС
Президент підписав євроінтеграційний Закон про підтримку аграріїв
1 хв на прочитанняВчора
Єврокомісія не виключає судових позовів проти Польщі, Угорщини та Словаччини через заборону українського зерна
1 хв на прочитанняВчора
Аграрії України намолотили понад 40 мільйонів тонн зернових
1 хв на прочитання02 Листопада 2025
Нові правила сплати за землю: спрощення переходу обов’язків при зміні власника нерухомості
1 хв на прочитання31 Жовтня 2025
В Одеській області вводять осінньо-зимову заборону на вилов риби у зимувальних ямах
2 хв на прочитання30 Жовтня 2025
Більше з GreenPost