Вверх
Дать отзыв

Три міфи про імунітет

На зиму припадає пік респіраторних захворювань, бо такі умови дуже сприятливі для розмноження та поширення вірусів.

3 мин на прочтение11 Декабря 2021, 20:11
Поделиться:

У зимовий період тема імунітету стає чи не найгострішою — адже це час активної боротьби з сезонними захворюваннями.

«Воно й не дивно, адже низькі температури — прекрасне середовище для життєдіяльності найголовніших ворогів нашої імунної системи. Тому виникає непереборне бажання їй допомогти, при чому, не завжди виправдане і підкріплене достовірною інформацією», — говорить «Сучасна газета».

Видання розглянуло найпоширеніші міфи про імунітет в інформаційному просторі, «щоб не нашкодити собі у прагненні бути здоровим».

Холод знижує імунітет. Усупереч поширеній думці, застуда не виникає через холодну погоду. Захворіємо ми чи ні, залежить напряму лише від захисних ресурсів організму. Саме на зиму припадає пік респіраторних захворювань, тому що за таких температурних умов і показників вологості повітря дуже сприятливий період для розмноження та поширення вірусів. Поступове і помірне звикання до холоду ж, навпаки, має позитивний ефект на адаптаційні та захисні властивості нашого організму. А ось разові пірнання в оболонку чи обливання крижаною водою не мають позитивного ефекту в цьому контексті. Гормони стресу допомагають пристосуватись до низьких температур, але імунна система працює в тому ж режимі.

Існують продукти, що підвищують імунітет. Часто можна почути про те, що цибуля, часник чи інші такого роду продукти можуть допомогти боротись з вірусами та бактеріями. Але насправді не існує таких продуктів, що можуть якимось чином повпливати на імунну систему нашого організму. А ось народні методи закапування соку цибулі чи часнику у слизові взагалі можуть закінчитись дуже сумно. Їсти їх, звісно, надзвичайно корисно через високий вміст вітамінів та мікроелементів, які можуть опосередковано впливати на наші захисні функції через покращення загального стану організму, але для цього ще необхідно збалансовано харчуватись і достатньо часу приділяти сну.

Слизові оболонки — найактивніші гравці імунної системи. Попри те, що більшість вірусів і справді потрапляють в наш організм, уражаючи ніс та горло, куди важливішим є стан мікробіому кишківника. Цей орган загалом відіграє величезну кількість важливих функцій. Для покращення його стану необхідно надавати перевагу збалансованому харчуванню, де буде в достатній кількості клітковини, мікро- та макроелементів, природніх пробіотиків.

«Довіряти на слово з приводу питань, які стосуються нашого здоров’я, то своєрідний злочин, який точно коли-небудь буде покараним. Важливо лише достатню кількість часу проводити на свіжому повітрі, добре спати та збалансовано харчуватися, з усім іншим наш організм упорається самостійно», — запевняє «Сучасна газета».

Також ми розповідали, як пережити депресивну зиму: радить лікар.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Новый температурный рекорд уже скоро, предупреждает Всемирная метеорологическая организация
3 мин на прочтение29 Мая 2025
Фото иллюстративное
Женщина узнала об измене мужа благодаря iPhone: британец подал в суд на Apple на 250 миллионов гривен
2 мин на прочтениечас назад
AGRO CHALLENGE 2025: рекордные 7000 посетителей и 185 компаний-экспонентов
AGRO CHALLENGE 2025 собрал рекордные 7 тысяч посетителей и продемонстрировал будущее украинского агробизнеса
3 мин на прочтение3 часа назад
Фото: omore.city
Экоинспекторы не обнаружили новых загрязнений на побережье Черного моря в Одесской области
1 мин на прочтение4 часа назад
В Одесской области осуждены земельные аферисты за незаконную приватизацию университетской земли
3 мин на прочтение4 часа назад
Гороскоп на 29 мая 2025 года: день Леопарда - энергия трансформации
6 мин на прочтение5 часов назад
Мировое потребление лома в 2024 году несколько сократилось
2 мин на прочтение5 часов назад
На Прикарпатье объявлено предупреждение о подъеме уровня воды в реках бассейна Прута из-за сильных дождей
1 мин на прочтение6 часов назад