Вверх
Дать отзыв

Суддя Конституційного Суду вважає, що карантин порушує права українців

Запроваджений урядом засіб «повна самоізоляція» для певної категорії осіб як феномен є неприпустимим з конституційної точки зору. 

2 мин на прочтение19 Сентября 2020, 12:26
Поделиться:

Суддя Конституційного Суду України Василь Лемак  вважає, що постанова уряду про запровадження карантину не тільки обмежує права людини, але й  порушує ці права.

Про це ідеться в  своїй окремій думці судді стосовно рішення КСУ від 28 серпня 2020 року, що стосувалося питання конституційності положень постанови КМУ, якою встановлювалися карантинні обмеження.

"Не слід зображувати, що «нічого серйозного» не відбувається у сфері захисту прав людини. Якщо вже права і свободи людини мають бути обмежені з метою захисту суспільства від загрози наслідків пандемії, то це слід робити відкрито, демократично і правовим шляхом, як того вимагає Конституція України – через ухвалення рішень органами державної влади, яких обрав народ України, а не шляхом непрозорого розмивання відповідальності за ухвалені рішення. Навіть в умовах надзвичайних обставин народ залишається не тільки «єдиним джерелом влади», але й «носієм суверенітету», суб'єктом, який здійснює цю владу (частина друга статті 5 Конституції України)», - зазначив Василь Лемак.

На думку судді,  видання Урядом України Постанови № 392 є таким способом ухвалення рішення в сфері прав людини, який є несумісним з Конституцією України, оскільки порушує принцип поділу влади. 

Лемак також зауважує, що  Верховна Рада України фактично  самоусунулася від ухвалення рішень у цій сфері, що не узгоджується з принципом народного суверенітету та не відповідає загальноприйнятій практиці інших європейських держав у протидії COVID-19.

"Обмежувальні заходи, які здійснюються у зв'язку з поширенням COVID-19, є державним втручанням до фундаментальних конституційних прав людини, з урахуванням динамічного змісту заходів «карантину», не можуть бути невизначеними в часі (безстроковими) та підлягають періодичному перегляду парламентом. Фактичне самоусунення Верховної Ради України від ухвалення рішень у цій сфері не узгоджується з принципом народного суверенітету та не відповідає загальноприйнятій практиці інших європейських держав у протидії COVID-19", - зазначив Василь Лемак.

На думку Василя Лемака, обмеження призвели до дискримінації стосовно певних категорій людей (зокрема, до осіб літнього віку). Зокрема, запроваджений урядом засіб «повна самоізоляція» для певної категорії осіб як феномен є неприпустимим з конституційної точки зору. 

 "…Частина заборон сформульована в такий спосіб, який порушує саму сутність (ядро) прав людини (людську гідність і свободу), що є неприпустимим загалом, оскільки йдеться про порушення прав людини, а не тільки їхнє обмеження", - наголошує суддя.

З повним текстом окремої думки Василя Лемака можна ознайомитися тут.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Фото: BILD
Даже когда температура опускается до -30 °С: 10-летняя девочка из Норвегии уже три года спит на улице
1 мин на прочтение3 часа назад
Фото: Телеграмм-канал «Садовник»
Ирисы в ландшафтном дизайне: добавьте красоты в ваш сад (ФОТО)
1 мин на прочтение4 часа назад
Изображение создано ИИ
Сложно, но возможно: химик рассказал, как можно восстановить седину
4 мин на прочтение4 часа назад
Рожденные 7 мая: гороскоп, стихия, карьера и сабианский символ
Тайны Тельцов, рожденных 7 мая: гороскоп, стихия, карьера и сабианский символ
2 мин на прочтениеВчера
Что делать с крошками от паски и скорлупой от пасхальных яиц, вот что об этом говорят священники
4 мин на прочтениеВчера
Верховный Суд окончательно отменил разрешение на строительство ветряков на Боржаве
1 мин на прочтениеВчера
«Я не буду играть против мужчины»: дартистка отказалась играть на турнире против транс-женщины
1 мин на прочтениеВчера
Топ-5 самых загрязненных мест на дому и как обеспечить их чистоту
2 мин на прочтениеВчера