Вверх
Дать отзыв

Що таке антиоксиданти та де їх шукати: радить фармацевт

Найкорисніші ті продукти, що мають найтемніше забарвлення.

2 мин на прочтение31 Мая 2022, 22:46
Поделиться:

Антиоксиданти — наші природні захисники організму, вони запобігають окисним стресам, нейтралізуючи вільні радикали. Про те, навіщо потрібні антиоксиданти та де їх шукати, розповідає Телеграм-канал «Досвідчений фармацевт».

Антиоксиданти можуть бути ферментативної (АОФ) та неферментативної природи.

Ферментативні виробляються в нашому організмі і здатні самі знешкодити вільні радикали, проте коли останніх стає сильно більше — у хід йдуть неферментативні — ті, що надходять із їжею. Важливо розуміти, що потрібні ті, й інші.

Відомими людськими ферментами — антиоксидантами є білки-каталізатори: супероксиддисмутаза (СОД), каталаза та глутатіонпероксидази.

Вони каталізують реакції, внаслідок яких токсичні вільні радикали та перекиси перетворюються на нешкідливі сполуки.

Неферментативні антиоксиданти:

✔ жиророзчинні: А (каротиноїди), Е, К, коензим Q10, флавоноїди (кверцетин, рутин, антоціани, ресвератрол, гесперидин, катехіни та ін.);

✔ водорозчинні вітаміни: С, РР;

✔ інші з'єднання: амінокислоти цистин, пролін, метіонін, глутатіон, селен.

Щоби знизити окислювальний стрес, необхідно постійно працювати з рівнем антиоксидантів в організмі, підвищуючи його:

  • виключити всі промислові перероблені продукти;
  • збільшити вживання овочів та фруктів (але пам'ятайте про фруктозу!), ягід;
  • збільшити споживання продуктів, багатих на омега-3;
  • добавки з антиоксидантними властивостями: вітаміни С, А, Е, D, K, коензим Q10, селен;
  • виключити стрес.

Рекордсмени за вмістом антиоксидантів:

Ягоди:

▫️ журавлина

▫️ чорниця

▫️ чорна слива

▫️ ожина

▫️ суниця

▫️ малина

Горіхи:

▫️ пекан

▫️ волоський горіх

▫️ фундук

▫️ мигдаль

Овочі:

▫️ капуста

▫️ шпинат

▫️ броколі

▫️ буряк

▫️ цибуля

▫️ червона квасоля

▫️ артишоки

▫️ чорні боби

Спеції:

▫️ гвоздика

▫️ молота кориця

▫️ материнка (лист)

▫️ куркума

Фрукти:

▫️ апельсини

▫️ чорнослив

Вважається, що найбільш ефективні сполуки — біофлавоноїди — містяться у тих складах, які надають рослинам виражену пігментацію або забарвлення. Саме з цієї причини найкориснішими виявляються ті продукти, які мають найтемніше забарвлення (чорниця, темний виноград, буряк, фіолетова капуста).

Також ми розповідали про три ключові продукти, які збільшать тривалість життя на цілих 10 років.

 

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Венера в Весах: Время для гармонии и честного диалога - с 13 октября
Венера в Весах: Время для гармонии и честного диалога - с 13 октября
2 мин на прочтение32 минуты назад
Фото GreenPost
Аграриям прифронтовых регионов расширили доступ к льготному рефинансированию
1 мин на прочтениечас назад
ФОТО: иллюстративне
Минэнерго создало интерактивную карту для размещения зарядных станций электромобилей
1 мин на прочтение2 часа назад
Украина и ПРООН запускают программу на €16,5 млн для «зеленой» энергонезависимости социальных объектов
Украина и ПРООН запускают программу на €16,5 млн для «зеленой» энергонезависимости социальных объектов
1 мин на прочтение3 часа назад
Как изменить рацион, чтобы замедлить старение: новые рекомендации ученых
1 мин на прочтение4 часа назад
В Карпатах снова появился Брокенский призрак — редкое атмосферное явление
1 мин на прочтение5 часов назад
На Прикарпатті збудують індустріальний парк на базі старого цукрового заводу
1 мин на прочтение6 часов назад
Судно, направлявшееся в Украину, затонуло в Черном море
1 мин на прочтение7 часов назад