Догори
Дати відгук

Що таке антиоксиданти та де їх шукати: радить фармацевт

Найкорисніші ті продукти, що мають найтемніше забарвлення.

2 хв на прочитання31 Травня 2022, 22:46
Поділитись:

Антиоксиданти — наші природні захисники організму, вони запобігають окисним стресам, нейтралізуючи вільні радикали. Про те, навіщо потрібні антиоксиданти та де їх шукати, розповідає Телеграм-канал «Досвідчений фармацевт».

Антиоксиданти можуть бути ферментативної (АОФ) та неферментативної природи.

Ферментативні виробляються в нашому організмі і здатні самі знешкодити вільні радикали, проте коли останніх стає сильно більше — у хід йдуть неферментативні — ті, що надходять із їжею. Важливо розуміти, що потрібні ті, й інші.

Відомими людськими ферментами — антиоксидантами є білки-каталізатори: супероксиддисмутаза (СОД), каталаза та глутатіонпероксидази.

Вони каталізують реакції, внаслідок яких токсичні вільні радикали та перекиси перетворюються на нешкідливі сполуки.

Неферментативні антиоксиданти:

✔ жиророзчинні: А (каротиноїди), Е, К, коензим Q10, флавоноїди (кверцетин, рутин, антоціани, ресвератрол, гесперидин, катехіни та ін.);

✔ водорозчинні вітаміни: С, РР;

✔ інші з'єднання: амінокислоти цистин, пролін, метіонін, глутатіон, селен.

Щоби знизити окислювальний стрес, необхідно постійно працювати з рівнем антиоксидантів в організмі, підвищуючи його:

  • виключити всі промислові перероблені продукти;
  • збільшити вживання овочів та фруктів (але пам'ятайте про фруктозу!), ягід;
  • збільшити споживання продуктів, багатих на омега-3;
  • добавки з антиоксидантними властивостями: вітаміни С, А, Е, D, K, коензим Q10, селен;
  • виключити стрес.

Рекордсмени за вмістом антиоксидантів:

Ягоди:

▫️ журавлина

▫️ чорниця

▫️ чорна слива

▫️ ожина

▫️ суниця

▫️ малина

Горіхи:

▫️ пекан

▫️ волоський горіх

▫️ фундук

▫️ мигдаль

Овочі:

▫️ капуста

▫️ шпинат

▫️ броколі

▫️ буряк

▫️ цибуля

▫️ червона квасоля

▫️ артишоки

▫️ чорні боби

Спеції:

▫️ гвоздика

▫️ молота кориця

▫️ материнка (лист)

▫️ куркума

Фрукти:

▫️ апельсини

▫️ чорнослив

Вважається, що найбільш ефективні сполуки — біофлавоноїди — містяться у тих складах, які надають рослинам виражену пігментацію або забарвлення. Саме з цієї причини найкориснішими виявляються ті продукти, які мають найтемніше забарвлення (чорниця, темний виноград, буряк, фіолетова капуста).

Також ми розповідали про три ключові продукти, які збільшать тривалість життя на цілих 10 років.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання15 хвилин тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитаннягодина тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитаннягодина тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання2 години тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання2 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання4 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання6 годин тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання7 годин тому