Догори
Дати відгук

Що таке антиоксиданти та де їх шукати: радить фармацевт

Найкорисніші ті продукти, що мають найтемніше забарвлення.

2 хв на прочитання31 Травня 2022, 22:46
Поділитись:

Антиоксиданти — наші природні захисники організму, вони запобігають окисним стресам, нейтралізуючи вільні радикали. Про те, навіщо потрібні антиоксиданти та де їх шукати, розповідає Телеграм-канал «Досвідчений фармацевт».

Антиоксиданти можуть бути ферментативної (АОФ) та неферментативної природи.

Ферментативні виробляються в нашому організмі і здатні самі знешкодити вільні радикали, проте коли останніх стає сильно більше — у хід йдуть неферментативні — ті, що надходять із їжею. Важливо розуміти, що потрібні ті, й інші.

Відомими людськими ферментами — антиоксидантами є білки-каталізатори: супероксиддисмутаза (СОД), каталаза та глутатіонпероксидази.

Вони каталізують реакції, внаслідок яких токсичні вільні радикали та перекиси перетворюються на нешкідливі сполуки.

Неферментативні антиоксиданти:

✔ жиророзчинні: А (каротиноїди), Е, К, коензим Q10, флавоноїди (кверцетин, рутин, антоціани, ресвератрол, гесперидин, катехіни та ін.);

✔ водорозчинні вітаміни: С, РР;

✔ інші з'єднання: амінокислоти цистин, пролін, метіонін, глутатіон, селен.

Щоби знизити окислювальний стрес, необхідно постійно працювати з рівнем антиоксидантів в організмі, підвищуючи його:

  • виключити всі промислові перероблені продукти;
  • збільшити вживання овочів та фруктів (але пам'ятайте про фруктозу!), ягід;
  • збільшити споживання продуктів, багатих на омега-3;
  • добавки з антиоксидантними властивостями: вітаміни С, А, Е, D, K, коензим Q10, селен;
  • виключити стрес.

Рекордсмени за вмістом антиоксидантів:

Ягоди:

▫️ журавлина

▫️ чорниця

▫️ чорна слива

▫️ ожина

▫️ суниця

▫️ малина

Горіхи:

▫️ пекан

▫️ волоський горіх

▫️ фундук

▫️ мигдаль

Овочі:

▫️ капуста

▫️ шпинат

▫️ броколі

▫️ буряк

▫️ цибуля

▫️ червона квасоля

▫️ артишоки

▫️ чорні боби

Спеції:

▫️ гвоздика

▫️ молота кориця

▫️ материнка (лист)

▫️ куркума

Фрукти:

▫️ апельсини

▫️ чорнослив

Вважається, що найбільш ефективні сполуки — біофлавоноїди — містяться у тих складах, які надають рослинам виражену пігментацію або забарвлення. Саме з цієї причини найкориснішими виявляються ті продукти, які мають найтемніше забарвлення (чорниця, темний виноград, буряк, фіолетова капуста).

Також ми розповідали про три ключові продукти, які збільшать тривалість життя на цілих 10 років.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Глядачі з порушеннями зору та слуху зможуть відкрити для себе чарівний світ Національної оперети України
Відтепер для глядачів з порушеннями зору та слуху стали доступними твори Національної оперети України
2 хв на прочитанняВчора
У новонародженої дитині видалили 10-сантиметрову грижу.
На фото: Операційна бригада
У Рівненській дитячій лікарні у новонародженої дитині видалили 10-сантиметрову грижу (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Новий клінічний протокол первинної та спеціалізованої медичної допомоги
Затверджено новий клінічний протокол первинної та спеціалізованої медичної допомоги людям з гіпертонічною хворобою
3 хв на прочитанняВчора
ФОТО: ілюстративне
Компанія Neuralink представила пристрій для повернення зору незрячим
1 хв на прочитанняВчора
Рада ратифікувала договори з Францією про співпрацю з відбудови лікарень і діагностики онкології
2 хв на прочитанняВчора
З початку 2022 року в Україні зафіксували 21 випадок правця, з яких п'ять серед дітей
2 хв на прочитання17 Вересня 2024
У Львівському коледжі вибухнув вогнегасник: є постраждалі
1 хв на прочитання17 Вересня 2024
Експерти рекомендують медузу як новий суперпродукт - багата на білок
2 хв на прочитання17 Вересня 2024