Догори
Дати відгук

Що таке антиоксиданти та де їх шукати: радить фармацевт

Найкорисніші ті продукти, що мають найтемніше забарвлення.

2 хв на прочитання31 Травня 2022, 22:46
Поділитись:

Антиоксиданти — наші природні захисники організму, вони запобігають окисним стресам, нейтралізуючи вільні радикали. Про те, навіщо потрібні антиоксиданти та де їх шукати, розповідає Телеграм-канал «Досвідчений фармацевт».

Антиоксиданти можуть бути ферментативної (АОФ) та неферментативної природи.

Ферментативні виробляються в нашому організмі і здатні самі знешкодити вільні радикали, проте коли останніх стає сильно більше — у хід йдуть неферментативні — ті, що надходять із їжею. Важливо розуміти, що потрібні ті, й інші.

Відомими людськими ферментами — антиоксидантами є білки-каталізатори: супероксиддисмутаза (СОД), каталаза та глутатіонпероксидази.

Вони каталізують реакції, внаслідок яких токсичні вільні радикали та перекиси перетворюються на нешкідливі сполуки.

Неферментативні антиоксиданти:

✔ жиророзчинні: А (каротиноїди), Е, К, коензим Q10, флавоноїди (кверцетин, рутин, антоціани, ресвератрол, гесперидин, катехіни та ін.);

✔ водорозчинні вітаміни: С, РР;

✔ інші з'єднання: амінокислоти цистин, пролін, метіонін, глутатіон, селен.

Щоби знизити окислювальний стрес, необхідно постійно працювати з рівнем антиоксидантів в організмі, підвищуючи його:

  • виключити всі промислові перероблені продукти;
  • збільшити вживання овочів та фруктів (але пам'ятайте про фруктозу!), ягід;
  • збільшити споживання продуктів, багатих на омега-3;
  • добавки з антиоксидантними властивостями: вітаміни С, А, Е, D, K, коензим Q10, селен;
  • виключити стрес.

Рекордсмени за вмістом антиоксидантів:

Ягоди:

▫️ журавлина

▫️ чорниця

▫️ чорна слива

▫️ ожина

▫️ суниця

▫️ малина

Горіхи:

▫️ пекан

▫️ волоський горіх

▫️ фундук

▫️ мигдаль

Овочі:

▫️ капуста

▫️ шпинат

▫️ броколі

▫️ буряк

▫️ цибуля

▫️ червона квасоля

▫️ артишоки

▫️ чорні боби

Спеції:

▫️ гвоздика

▫️ молота кориця

▫️ материнка (лист)

▫️ куркума

Фрукти:

▫️ апельсини

▫️ чорнослив

Вважається, що найбільш ефективні сполуки — біофлавоноїди — містяться у тих складах, які надають рослинам виражену пігментацію або забарвлення. Саме з цієї причини найкориснішими виявляються ті продукти, які мають найтемніше забарвлення (чорниця, темний виноград, буряк, фіолетова капуста).

Також ми розповідали про три ключові продукти, які збільшать тривалість життя на цілих 10 років.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Міжнародний день готовності до епідемій 27 грудня: чому світ досі не готовий до нової пандемії
Наступна пандемія — питання часу: що світ зробив за п'ять років після COVID-19
6 хв на прочитання12 годин тому
Вбивство Вікторії Рощиної: очільнику російського СІЗО заочно повідомлено про підозру
Відповідальність за смерть журналістки та мера: СБУ повідомила про підозру начальнику російського СІЗО №3
1 хв на прочитанняВчора
Новий календар щеплень 2026: вакцина від ВПЛ для дівчаток та зміни в схемі вакцинації
МОЗ впроваджує безкоштовну вакцинацію проти ВПЛ для дівчаток 12-13 років
1 хв на прочитання25 Грудня 2025
Фото: Pixabay
258 мільярдів на здоров'я: що отримають українці від медичної системи у 2026 році
1 хв на прочитання25 Грудня 2025
НСЗУ за допомогою ШІ виявляє фіктивні операції та повертає мільярди в медицину
2 хв на прочитання24 Грудня 2025
Кардіохірурги Черкас уперше в області застосували індивідуальний стент-графт
1 хв на прочитання24 Грудня 2025
Вакцинація проти ВПЛ: чому однієї дози достатньо для пожиттєвого імунітету
2 хв на прочитання23 Грудня 2025
Трагедія на Нілі: в Єгипті зіткнулися два круїзні лайнери
1 хв на прочитання23 Грудня 2025