Вверх
Дать отзыв

Пептидна зубна паста, яка сама усуває пошкодження емалі: що радить стоматолог

Перспектива просто чистити зуби замість пломбування видається заманливою.

3 мин на прочтение18 Августа 2021, 13:35
Пептидна зубна паста, яка сама усуває пошкодження емалі: що радить стоматолог Пептидна зубна паста, яка сама усуває пошкодження емалі: що радить стоматолог
Поделиться:

У соцмережах почали поширювати результати дослідження, які розповідають про новий засіб, здатний успішно «полагодити» зуб без втручання стоматолога.

У дослідженні йдеться, що ураження білої плями та початковий карієс на емалевих поверхнях є найбільш ранніми клінічними результатами демінералізації та карієсу. Якщо не лікувати, карієс може прогресувати і спричиняти складні відновлювальні процедури або навіть видалення зуба, що руйнує структуру м’яких і твердих тканин унаслідок втрати сполучної тканини та кісткової тканини. Сучасна клінічна практика недостатня для лікування карієсу зубів. Давня практична проблема, пов'язана з демінералізацією, що виникає через стоматологічні захворювання, включає функціональний мінеральний мікрошар, повністю інтегрований у молекулярну структуру зуба для відновлення пошкодженої емалі. Це дослідження демонструє, що невеликі пептидні домени, отримані із природного білка амелогеніну, можуть бути використані для побудови мінерального шару на пошкодженій емалі людини in vitro.

Науковці встановили, що зразок із 1100 проміле фтору (що свідчить про загальний вміст фтору у зубній пасті для догляду в домашніх умовах) не доставляв фтор до тонко осадженого шару мінералів, а досліджуваний зразок із високим вмістом фтору (що свідчить про клінічну обробку лаком) утворював переважно наночастинки фториду кальцію на поверхні. Однак фтор осідав у присутності пептиду, який також утворював тонкий мінеральний шар, що частково кристалізувався у вигляді фторопатиту. Серед досліджуваних груп лише пептидний зразок призвів до ремінералізації досить товстого (10 мкм) щільного мінералізованого шару з умістом мінералу HAp, що нагадує структуру здорової емалі. Новоутворений мінералізований шар демонстрував інтеграцію з нижчою емаллю.

«Підхід до ремінералізації, керований пептидами, закладає основу для майбутнього розвитку біоміметичних продуктів і методів лікування стоматологічної медицини», — йдеться в абстракті дослідження.

Проте чи може зубна паста зробити стоматологів безробітними?

Ремінералізуюча терапія у стоматології справді існує, пояснює GreenPost лікар-стоматолог Анна Ялинська. Процедура виконується із застосуванням широкого спектру препаратів, що містять мінеральні речовини, які відновлюють природну твердість зубної емалі, у вигляді зубних паст для домашнього застосування та різних препаратів для професійного.

«Ми можемо застосовувати їх у разі поверхневих уражень емалі. В разі підвищеної чутливості зубів вони справді ефективні!» — запевняє Анна Ялинська.

Лікар говорить, що її пацієнти досить часто використовують зубні пасти з мінеральними речовинами. Але, на жаль, від ураження зубів карієсом вони не захищають на 100 %.

«Тому хоч би яка фірмова та з якісним складом не була зубна паста, ополіскувач, головне — дотримуватись регулярності та не нехтувати чищенням зубів!» — підсумовує стоматолог.

Також ми розповідали про корисні для зубів продукти, вживання яких запобігає карієсу.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Изображение создано ИИ
Дофаминовый гардероб: как поднять настроение с помощью одежды
5 мин на прочтение14 минут назад
Создано ИИ
Злость во время бега: почему спорт может иметь негативный психологический эффект
2 мин на прочтение36 минут назад
Снижает сахар в крови Холестерин Полезный фрукт
Этот фрукт снижает сахар в крови и "расщепляет" холестерин: можно есть почти всем
1 мин на прочтениечас назад
Засеяно 2 млн гектаров яровых зерновых и зернобобовых
В Украине засеяно уже более 2 млн гектаров яровых зерновых и зернобобовых
1 мин на прочтение2 часа назад
Зуб удалили, а все равно болит: стоматологи рассказывают, что происходит и что при этом следует делать
2 мин на прочтение3 часа назад
Напилась воды и умерла: в Великобритании расследуют смерть женщины, которой назначили препарат, вызывающий жажду
2 мин на прочтение3 часа назад
Под китайскими городами проседает почва
2 мин на прочтение3 часа назад
Пандемия на подходе: ВОЗ бьет тревогу из-за распространения птичьего гриппа H5N1
1 мин на прочтение4 часа назад