Вверх
Дать отзыв

Нічні заморозки та суховійні явища негативно вплинули на зернові - НААН

На багатьох площах південних, центральних та східних областей відмічалося часткове пошкодження рослин ранніх ярих зернових культур заморозками, а у північному регіоні - дефіцит вологи та повернення низьких температур повітря затримували темпи їх розвитку

3 мин на прочтение05 Мая 2020, 11:16
pixabay pixabay
Поделиться:

У Національній академії аграрних наук України здійснили обстеження посівів зернових культутр з метою визначення їх стану. Як повідомляє сайт НААН, проведене в кінці квітня обстеження показало, що ступінь розвитку рослин в цілому задовільний, але для оптимального розвитку отриманих сходів рослин зараз явно недостатнє зволоження посівного шару і суми активних температур. Наразі, у рослин відзначається уповільнене наростання вегетативної маси і відсутнє формування вторинної кореневої системи.  

Науковці зазначають, що завдяки опадам, які пройшли, ситуація із вологозабезпеченням озимих зернових культур дещо покращилася. Так, запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під озимими культурами у Київській області досягли достатнього рівня (понад 21 мм), підвищилася відносна вологість повітря.

У південних регіонах запаси продуктивної вологи під пшеницею озимою, через відсутність ефективних опадів, стрімко зменшуються і зараз вони у метровому шарі ґрунту (0-100 мм) у центральних і східних районах Херсонської області  дуже низькі – 22-31 мм, у південних і південно-західних районах - незадовільні і недостатні – 52-71 мм і лише у північних районах зволоження ґрунту відповідає критеріям задовільних показників – 92-107 мм.

У Дніпропетровській області на завершення третьої декади квітня під пшеницею озимою запаси продуктивної вологи були недостатніми та становили по пару й після непарових попередників (горох і соняшник) в орному шарі ґрунту (0-20 см) -  7 і 8–4 мм, а в метровому (0-100 см) – 61 і 62–67 мм відповідно.

Забезпеченість продуктивною вологою верхніх шарів грунтів Житомирського Полісся на сьогодні залишається мінімально-достатньою для підтримання життєдіяльності озимих однорічних та зимуючих багаторічних рослин, а також для сівби ярих  культур. Хоча запаси її в метровому шарі дерново-підзолистих та дернових ґрунтів різного механічного складу залишаються критично низькими - 80-100 мм.

"Нічні заморозки та суховійні явища негативно вплинули на темпи розвитку озимих та ранніх ярих зернових культур. На багатьох площах південних, центральних та східних областей відмічалося часткове пошкодження рослин ранніх ярих зернових культур заморозками, а у північному регіоні - дефіцит вологи та повернення низьких температур повітря затримували темпи їх розвитку", - ідеться в агрометеорологічному  огляді НААН.

За словами експертів, найбільший прояв дії заморозків відмічався на рослинах, які утворили 1-2 розвинених листки за температури на поверхні ґрунту мінус 8-12 0С у другій декаді квітня.

Відомо, на Сумщині загинуло 1,5 тис гектарів озимих: у березні-квітні температура повітря та ґрунту знижалася нижче 0°С, що негативно вплинуло на стан озимих культур. Відсутність вологи та стрімке наростання денного температурного режиму також негативно вплинули на їхній подальший розвиток.

 

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Пасха выходные где провести время и устроить пикник в Киеве
Весна набирает обороты, впереди Пасха: топ пять хороших мест для весеннего пикника в Киеве
4 мин на прочтение13 минут назад
Затоплены автомобильные дороги в Петропавловске, Казахстан, 13 апреля 2024 года. Фото: Reuters
Самая стихийная беда за 80 лет: в Казахстане масштабные паводки — вот как выглядит один из самых пострадавших городов
2 мин на прочтениечас назад
Сохранение природы Мониторинговая система Нацпарк
В Нобельском нацпарке в Ровенской области создадут мониторинговую систему для сохранения природы
1 мин на прочтение2 часа назад
Изображение создано ИИ
Дофаминовый гардероб: как поднять настроение с помощью одежды
5 мин на прочтение3 часа назад
Злость во время бега: почему спорт может иметь негативный психологический эффект
2 мин на прочтение3 часа назад
Этот фрукт снижает сахар в крови и "расщепляет" холестерин: можно есть почти всем
1 мин на прочтение3 часа назад
В Украине засеяно уже более 2 млн гектаров яровых зерновых и зернобобовых
1 мин на прочтение5 часов назад
Зуб удалили, а все равно болит: стоматологи рассказывают, что происходит и что при этом следует делать
2 мин на прочтение5 часов назад