Догори
Дати відгук

Нічні заморозки та суховійні явища негативно вплинули на зернові - НААН

На багатьох площах південних, центральних та східних областей відмічалося часткове пошкодження рослин ранніх ярих зернових культур заморозками, а у північному регіоні - дефіцит вологи та повернення низьких температур повітря затримували темпи їх розвитку

3 хв на прочитання05 Травня 2020, 11:16
pixabay pixabay
Поділитись:

У Національній академії аграрних наук України здійснили обстеження посівів зернових культутр з метою визначення їх стану. Як повідомляє сайт НААН, проведене в кінці квітня обстеження показало, що ступінь розвитку рослин в цілому задовільний, але для оптимального розвитку отриманих сходів рослин зараз явно недостатнє зволоження посівного шару і суми активних температур. Наразі, у рослин відзначається уповільнене наростання вегетативної маси і відсутнє формування вторинної кореневої системи.  

Науковці зазначають, що завдяки опадам, які пройшли, ситуація із вологозабезпеченням озимих зернових культур дещо покращилася. Так, запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під озимими культурами у Київській області досягли достатнього рівня (понад 21 мм), підвищилася відносна вологість повітря.

У південних регіонах запаси продуктивної вологи під пшеницею озимою, через відсутність ефективних опадів, стрімко зменшуються і зараз вони у метровому шарі ґрунту (0-100 мм) у центральних і східних районах Херсонської області  дуже низькі – 22-31 мм, у південних і південно-західних районах - незадовільні і недостатні – 52-71 мм і лише у північних районах зволоження ґрунту відповідає критеріям задовільних показників – 92-107 мм.

У Дніпропетровській області на завершення третьої декади квітня під пшеницею озимою запаси продуктивної вологи були недостатніми та становили по пару й після непарових попередників (горох і соняшник) в орному шарі ґрунту (0-20 см) -  7 і 8–4 мм, а в метровому (0-100 см) – 61 і 62–67 мм відповідно.

Забезпеченість продуктивною вологою верхніх шарів грунтів Житомирського Полісся на сьогодні залишається мінімально-достатньою для підтримання життєдіяльності озимих однорічних та зимуючих багаторічних рослин, а також для сівби ярих  культур. Хоча запаси її в метровому шарі дерново-підзолистих та дернових ґрунтів різного механічного складу залишаються критично низькими - 80-100 мм.

"Нічні заморозки та суховійні явища негативно вплинули на темпи розвитку озимих та ранніх ярих зернових культур. На багатьох площах південних, центральних та східних областей відмічалося часткове пошкодження рослин ранніх ярих зернових культур заморозками, а у північному регіоні - дефіцит вологи та повернення низьких температур повітря затримували темпи їх розвитку", - ідеться в агрометеорологічному  огляді НААН.

За словами експертів, найбільший прояв дії заморозків відмічався на рослинах, які утворили 1-2 розвинених листки за температури на поверхні ґрунту мінус 8-12 0С у другій декаді квітня.

Відомо, на Сумщині загинуло 1,5 тис гектарів озимих: у березні-квітні температура повітря та ґрунту знижалася нижче 0°С, що негативно вплинуло на стан озимих культур. Відсутність вологи та стрімке наростання денного температурного режиму також негативно вплинули на їхній подальший розвиток.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
Пошкодження енергетичної інфраструктури Аварійні відключення електрики
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання38 хвилин тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання54 хвилини тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання3 години тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання4 години тому
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора