На мангалі можна готувати не лише м'ясні страви. «Здорові люди» пропонують рецепти приготування овочів, фруктів і грибів на грилі, які сподобаються не лише вегетаріанцям, а й любителям гастрономічних експериментів.
Інгредієнти:
цвітна капуста — 1 великий качан;
вершкове масло — 2 ст. л.;
олія — 2 ст. л.;
часник — 2 зубчики;
тертий пармезан — 20 г;
цибулина — 1 шт.;
овочевий бульйон;
кмин — дрібка;
свіжа петрушка — 3-4 гілочки;
сіль, мелений чорний перець.
Покрокове приготування.
Цвітну капусту ретельно помити і нарізати на стейки (скибочками завтовшки по 2 см). Кожен шматочок викласти на окремий аркуш фольги.
Розтопити вершкове масло і змішати його з олією, додати сіль, перець, кмин і дрібно нарізану петрушку. Рясно посипати скибочки цвітної капусти сумішшю спецій, щільно загорнути краї фольги.
Готувати на гарячому мангалі близько 10-15 хвилин, поки цвітна капуста стане м'якою.
Потім акуратно розгорнути краї фольги, посипати стейки тертим пармезаном, знову закрити і запікати ще пару хвилин, поки сир не розплавиться.
Овочевий шашлик маринується за півгодини до приготування.
Інгредієнти:
кабачок — 1 шт.;
баклажан — 1 шт.;
цибулина — 1 шт.;
зелений перець — ½ шт.;
червоний перець — ½ шт.;
жовтий перець — ½ шт.;
помідорів чері 14 шт.;
часник -3-4 зубчики;
орегано — 1 ст. л.;
бальзамічний оцет — 3 ст. л.;
олія — 6 ст. л.;
сіль, перець.
Приготування.
Часник почистити та подрібнити, орегано дрібно накришити. Викласти в миску, додати олію, оцет, сіль і перець.
Овочі помити і нарізати досить великими однаковими кубиками (помідори різати потрібно тільки в тому разі, якщо замість чері використовуються більші сорти).
Зібрати шашлички на дерев'яні шпажки, чергуючи овочі. Краще починати і закінчувати шматочком перцю (ще шматочок покласти всередину).
Викласти шашлички в миску чи на тацю з бортиками, залити маринадом. Залишити на півгодини за кімнатної температури.
Обсмажувати на мангалі на середньому вогні, поки шашлички з овочів не підрум'яняться.
Хліб для приготування брускети на мангалі краще купувати не дуже свіжий.
Інгредієнти:
хліб домашній — 8 скибочок;
стиглі помідори — 500 г;
базилік — 8 листків
часник — 2 зубчики
орегано
рослинна олія, сіль, чорний перець — за смаком.
Приготування.
Базилік помити й обсушити.
Помідори помити і порізати дрібними шматочками. Викласти в миску, додати базилік, орегано, сіль, перець та олію.
Добре перемішати та залишити приблизно на 30 хвилин.
Хліб обсмажити на мангалі із двох сторін до зарум'янювання.
З одного боку натерти брускету часником і викласти поверх томати. Злегка збризкати маслом і дати відпочити пару хвилин, потім подавати.
Зелень для цього рецепту знадобиться свіжа (крім паприки), її кількість вказана у нарізаному вигляді.
Інгредієнти:
картопля — 10 шт. середніх розмірів;
розмарин — 1 ст. л.;
шавлія — 1 ст. л.;
чебрець — 1 ст. л.;
петрушка — 2 ст. л.;
гостра паприка;
сіль, перець;
рослинна олія.
Приготування.
Всі приправи висипати в миску, додати олію і добре перемішати.
Картоплю ретельно промити й обсушити. Чистити її не треба.
Кожну картоплину розрізати вздовж навпіл і змастити сумішшю трав.
Загорнути кожну бульбу в алюмінієву фольгу і помістити на ґрати мангалу.
Тримати на вогні від півгодини й більше — залежно від розміру картоплі. Щоб визначити готовність, бульби можна проткнути виделкою.
Кесаділья — мексиканська страва, яку обов'язково варто скуштувати! Її готують зі складених коржів із різними начинками. Якщо спеціальних коржів немає напохваті, можна використовувати тонкий вірменський лаваш.
Інгредієнти:
коржі діаметром 25 см — 6 шт.;
консервована квасоля — 250 г;
помідори — 1 шт.;
червоний болгарський перець — 1 шт.;
перець халапеньйо — 1 шт.;
часник — 1 зубчик;
кінза — 125 г;
зелена цибуля — 30 г;
сир типу чеддер — 350 г;
сир фета — 125 г.
Приготування.
Перець помити і, не розрізаючи, обсмажити на грилі. Потім шкірку зняти, насіння та плодоніжку видалити, а перець нарізати скибочками.
З квасолі злити рідину, промити й обсушити.
У помідорів і халапеньйо видалити насіння та нарізати овочі на дрібні шматочки.
Часник, зелена цибуля та коріандр подрібнити.
Всі інгредієнти, крім сиру, з'єднати у мисці та перемішати. Сир натерти на буряковій тертці.
Розкласти коржики на робочій поверхні, розподілити овочеву суміш і сир по половині кожного коржика, залишаючи вільними приблизно 1,5 см від краю. Цю частину злегка намочити водою, щоби краї добре склеїлися, та закрити коржики.
Змастити ґратки для приготування олією і готувати кесадильї на середньому вогні по 2-3 хвилини з кожного боку.
При подачі посипати кесадильї накришеною кінзою. За бажання коржі нарізати на частини.
Сир підійде як звичайний, так і білий розсольний на кшталт сулугуні.
Інгредієнти:
тонкі лаваші — 2 шт.;
сир — 150 г;
помідор 1 шт.;
часник — 3 зубчики;
зелень — за смаком;
майонез — 3 ст. л.
Приготування.
Сир і помідор нарізати пластинками. Зелень помити, обсушити та подрібнити. Часник нарізати пластинками чи дрібно накришити.
Розрізати лаваш на квадратики. Викласти на кожен шматочок лаваша по пластинці сиру, часник, зелень і трохи майонезу, а потім помідор.
Згорнути лаваш конвертиком і обсмажувати на мангалі з кожного боку до зарум'янювання.
Інгредієнти:
печериці — 500 г;
олія — 3 ст. л.;
соєвий соус — 2 ст. л.;
гострий перець мелений;
приправа з трав.
Приготування.
Печериці очистити, промити й обсушити.
У мисці змішати приправу з трав, гострий перець, соєвий соус і олію.
Залити гриби, перемішати, щоб соус покрив печериці, і залишити приблизно на годину.
Нанизати гриби на печериці та смажити на не дуже гарячому грилі, поки печериці не зарум'яняться.
Квасоля для цієї страви краще відварити заздалегідь.
Інгредієнти:
зелена квасоля — 400 г;
червоний солодкий перець — 2 шт.;
мигдаль — 80 г;
чилі — за смаком;
рослинна олія;
сіль.
Приготування.
Відварити квасолю у великій кількості підсоленої води близько 5 хвилин.
У перці видалити плодоніжку, насіння та внутрішні плівки. Розрізати його на широкі смужки й обсмажити на мангалі до зарум'янювання.
Щойно перець буде готовий, прибрати його в миску, а потім злегка обсмажити на мангалі квасолю. Вона має набути характерних смужок від ґрат.
Додати квасолю до перцю, приправити чилі, сіллю й олією. Закрити фольгою і залишити настоятися приблизно півгодини.
Мигдаль крупно подрібнити, посипати квасолю і подавати.
Інгредієнти:
цільнозерновий хліб — 8 скибочок;
великі помідори — 1 шт.;
жовтий сир — 80 г;
шпинат — 2 жмені;
червона цибуля — 1 шт.;
базиліка — 1 пучок.
Приготування.
Зелень помити й обсушити. Сир і помідор нарізати скибочками.
На чотири скибочки хліба розкласти половину кількості шпинату, потім помідори, посипати їх сіллю та перцем. Зверху покласти цибулю і базилік, скибочку сиру і потім шпинат, що залишився.
Накрити скибочками хліба, що залишилися, і придавити чимось важким. Залишити на кілька хвилин, аби сендвіч став щільнішим.
Викласти сендвічі на мангал і готувати кілька хвилин з кожного боку. У ході обсмажування краще бутерброди тримати під пресом або притискати лопаткою.
Інгредієнти:
морква середнього розміру — 3 шт.;
олія — 2 ст. л.;
сіль;
соєвий соус — 60 мл;
мед — 60 г;
коричневий цукор — 1 ст. л.;
часник — 1 зубчик;
корінь імбиру — 2 см;
перець чилі.
Приготування.
Моркву помити, почистити та нарізати діагональними пластинками завтовшки 0,5-0,7 см. Змастити олією та присипати сіллю.
Викласти на мангал і смажити до м'якості, перевертаючи кожні 5 хвилин.
Часник та імбир почистити та подрібнити. Викласти в миску, додати дрібно нарубаний перець чилі без насіння, цукор, соєвий соус, мед. Ретельно розмішати.
Отриманим маринадом змастити моркву та тримати на вогні ще кілька хвилин. Потім перевернути, знову змастити й обсмажувати ще такий час.
Готову моркву викласти в тарілку, залити соусом, що залишився, і перемішати.
Для приготування на відкритому вогні підходить велика спаржа, яка буде рум'яною зовні і залишиться м'якою всередині.
Інгредієнти:
велика спаржа — 1 пучок;
рослинна олія;
велика сіль.
Приготування.
У спаржі зрізати тверду частину. На стеблі, що залишилося, внизу частково зняти шкірку. Вимити й обсушити спаржу.
Розкласти спаржу на добре розігрітій решітці мангалу та тримати, поки не зарум'яниться (близько 3 хвилин), потім перевернути.
Викласти смажену спаржу на сервірувальну таріль, зверху збризнути олією і посипати сіллю.
Інгредієнти:
тофу — 300 г;
жовтий перець — ½ шт.;
червоний перець — ½ шт.;
зеленого перцю — ½ шт.;
кабачок — 2 шт.;
цибуля — 2 шт. середнього розміру;
соєвий соус — 1 ч. л.;
олія — 1 ч. л.;
часник — 1 зубчик;
майоран, сіль — за смаком.
Приготування.
Порізати тофу кубиками приблизно 2 х 2 см. Загорнути в чистий рушник і поставити зверху щось важке, наприклад, каструлю з водою. Залишити як мінімум на 30 хвилин. Це дозволить видалити з тофу непотрібну рідину.
В цей час можна приготувати маринад. Для цього в мисці змішати соєвий соус, олію, майоран і подрібнений часник, ретельно перемішати.
Овочі помити й обсушити, цибулю почистити. Нарізати цибулю, цукіні та перець скибочками приблизно такого ж розміру, що і тофу.
Сформувати шашлички, чергуючи тофу й овочі. Полити зверху маринадом і залишити на кілька хвилин.
Обсмажувати шашлички на гарячих ґратах, змащуючи їх залишками маринаду й іноді перевертаючи, щоб вони поступово просмажилися з усіх боків.
Коли тофу стане золотаво-коричневим, а овочі м'якими — шашлик готовий (займе близько 20-25 хвилин).
Інгредієнти:
білий хліб — 8 шматочків;
банан — 1 шт.;
шоколадна паста — 100 г;
цукрова пудра.
Приготування.
Кожен шматочок хліба обсмажити з двох сторін до золотистої скоринки, потім змастити з одного боку шоколадною пастою.
Банани нарізати впоперек шматками завтовшки близько 1 см. Викласти на чотири шматочки хліба кружечки бананів і прикрити хлібом, що залишився.
Злегка притиснути й обсмажити на мангалі ще кілька хвилин.
Перед подачею посипати сендвіч пудрою.
Інгредієнти:
ананас — 1 шт.;
коричневий цукор — 1 ст. л.;
мед — 2 ст. л.;
кориця;
пучок м'яти.
Приготування.
Ножем зрізати верхню та нижню частину ананаса, видалити шкірку.
Ананас нарізати кружальцями завтовшки 2 см, вирізати тверду серцевину.
Розкласти скибочки ананаса на гарячих гратах мангалу і готувати приблизно по 3 хвилини з кожного боку, поки вони не стануть золотисто-коричневими.
Викласти ананас на тарілку, полити медом, посипати цукром і корицею.
Прикрасити ананас листочками м'яти та подавати.
Раніше ми наводили кілька варіантів рецептів суперсмачних шашликів.