Може стати навіть гірше: лікар розповідає, що можна пити у спеку

1 мин на прочтение08 Июля 2024, 11:34
Фото ілюстративне

А деякі напої можуть частково втамувати голод.

Спекотна погода підвищує ризики зневоднення. Людині варто збільшити споживання води. Але не всі напої для цього однаково підходять, говорить лікар Олександра Литкіна.

Для підтримки сил у спеку бажані напої, збагачені вітамінами та мінеральними речовинами: вони дозволять своєчасно заповнити втрати у спеку та підтримати водно-електролітний баланс. У спеку організм втрачає не тільки вологу, а й мінеральні речовини. Мінеральна вода частково допомагає нам їх заповнити та захищає від несприятливих наслідків підвищеної втрати електролітів (магнію, калію та ін.). Можна, наприклад, використовувати шипучі таблетки з набором вітамінів і мінералів, але без цукру і в обмежених кількостях.

Добрі напої для втамування спраги: вода з лимоном, з м'ятою, з базиліком. Натуральні кисломолочні напої без додавання цукру, йогурт і кефір також допоможуть вгамувати спрагу та частково голод.

У спеку в жодному разі не вживайте алкоголь. Такі напої створюють додаткове навантаження на організм: посилюють ризик зневоднення, підвищують ризик тромбоутворення на тлі втрати рідини та згущення крові, порушують регуляцію артеріального тиску, підвищують ризик теплового удару. Окрім цього, алкоголь притуплює пильність і чутливість — можна пропустити прояви симптомів погіршення самопочуття, і ці наслідки можуть посилитись.

Солодкі напої, зокрема газовані, не допоможуть позбутися спраги й навіть посилять її через велику кількість цукру. Не варто пити й енергетики. Такі напої також можуть бути небезпечними у спеку, оскільки підвищують навантаження на серцево-судинну систему.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Поделиться: