Спекотна погода підвищує ризики зневоднення. Людині варто збільшити споживання води. Але не всі напої для цього однаково підходять, говорить лікар Олександра Литкіна.
Для підтримки сил у спеку бажані напої, збагачені вітамінами та мінеральними речовинами: вони дозволять своєчасно заповнити втрати у спеку та підтримати водно-електролітний баланс. У спеку організм втрачає не тільки вологу, а й мінеральні речовини. Мінеральна вода частково допомагає нам їх заповнити та захищає від несприятливих наслідків підвищеної втрати електролітів (магнію, калію та ін.). Можна, наприклад, використовувати шипучі таблетки з набором вітамінів і мінералів, але без цукру і в обмежених кількостях.
Добрі напої для втамування спраги: вода з лимоном, з м'ятою, з базиліком. Натуральні кисломолочні напої без додавання цукру, йогурт і кефір також допоможуть вгамувати спрагу та частково голод.
У спеку в жодному разі не вживайте алкоголь. Такі напої створюють додаткове навантаження на організм: посилюють ризик зневоднення, підвищують ризик тромбоутворення на тлі втрати рідини та згущення крові, порушують регуляцію артеріального тиску, підвищують ризик теплового удару. Окрім цього, алкоголь притуплює пильність і чутливість — можна пропустити прояви симптомів погіршення самопочуття, і ці наслідки можуть посилитись.
Солодкі напої, зокрема газовані, не допоможуть позбутися спраги й навіть посилять її через велику кількість цукру. Не варто пити й енергетики. Такі напої також можуть бути небезпечними у спеку, оскільки підвищують навантаження на серцево-судинну систему.
Більше новин читайте на GreenPost.