Вверх
Дать отзыв

Медики збираються страйкувати, якщо їхніх вимог не буде виконано

Запевняють, що колапс медицини від цього не настане.

3 мин на прочтение14 Июня 2021, 10:25
Медики Медики
Поделиться:

Громадська медична організація «Будь як Ніна» звернулася з відкритим листом до президента, прем’єр-міністра та міністра охорони здоров’я України. Лист містить низку вимог.

  • Дотримання Конституції та чинного законодавства у сфері охорони здоров'я, прав людини на доступну медичну допомогу та припинення ліквідації медичних закладів.
  • Адекватне фінансування галузі охорони здоров'я на рівні 6 % ВВП країни. Впровадити в дію постанови, що гарантують якісне оснащення робочого місця медичного працівника та забезпеченість усім необхідним для виконання своїх професійних обов'язків та безпеку праці.
  • Забезпечити доплати за шкідливі умови праці, доплати медичним працівникам за роботу з ліквідації COVID-19 і боротьбу з іншими небезпечними хворобами.
  • Прив'язати розмір оплати медпрацівників до прожиткового мінімуму та встановити розмір оплати у 2021 році лікарям — 22–25 тис. грн, медичним сестрам — 17–18 тис. грн, молодшим медичним працівникам — 11 тис. грн.
  • Зараження медпрацівників на COVID-19 під час роботи в лікарні у період пандемії визнати професійним захворюванням та скасувати недолугу процедуру розслідування шляху проникнення вірусу SARS-CoV-2  до організму медпрацівника.
  • Забезпечити обраність на керівні посади в закладах охорони здоров'я шляхом голосування того колективу, де призначається керівник, а не голосуванням людей, які не мають відношення до медицини.
  • Забезпечити прозору систему контролю фінансової та іншої діяльності медичних установ із боку держави й оприлюднення даних.

У разі ігнорування владою цих вимог медики обіцяють почати безстрокову акцію.

Проте ст. 24 чинного закону «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» забороняє проведення страйку за умов, якщо припинення працівниками роботи створює загрозу життю і здоров’ю людей, перешкоджає запобіганню епідеміям чи ліквідації їх наслідків.

Колишня медсестра у ЦРЛ Києво-Святошинського району Ніна Козловська, головна організаторка акції, пояснює: права виходити на страйк медики фактично не мають, але можуть призупинити роботу на кілька годин, обмежившись допомогою ургентним (невідкладним) хворим. Медсестра сподівається, що пацієнти з розумінням поставляться до цієї акції.

«Пацієнти повинні зрозуміти, що нам зараз варто триматися разом, бо якщо нічого не зміниться, то вони взагалі залишаться без допомоги через скорочення і лікарень, і медиків.

Все йде до того, що у нас державна медицина знищується, буде приватна. А чи зможуть пересічні громадяни з невеликими зарплатами та доходами там обслуговуватися?

Пацієнти завжди роблять винними нас, медиків, називають хабарниками. Але ж влада може легко виправити ситуацію: дати медикам гідну зарплату, як у інших країнах, щоб вони не думали після роботи, де ще взяти гроші, щоби прогодувати сім'ю. А тоді уже за хабарі звільняти й карати. Чесно та справедливо», — сказала Ніна Козловська у коментарі GreenPost.

Нагадаємо, медики запросили Зеленського на шашлики.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Ущерб окружающей среде ДнепроГЭС Нефтепродукты
Ущерб окружающей среде в результате атаки по ДнепроГЭС составляет более 140 млн гривен
1 мин на прочтение38 минут назад
Пересадка костного мозга Доноры из реестра Уникальная сторона спасла жизнь
В Черкассах пересадили костный мозг пациенту, донора для которого искали 15 лет и нашли в США
3 мин на прочтениечас назад
Канал снабжения наркотиков Наркоторговцы Незаконная деятельность
В Киеве раскрыли канал поставки наркотиков: изъят кокаин на $250 тысяч
1 мин на прочтение2 часа назад
Вырастить шампиньоны Домашние грибы
Как вырастить грибы дома: свежие шампиньоны на столе круглый год
1 мин на прочтение2 часа назад
Клумба на даче, сделана в пне старого дерева: идеи и советы (ФОТО)
1 мин на прочтение3 часа назад
Поможет снизить давление: врачи назвали самый лучший продукт для гипертоников
1 мин на прочтение3 часа назад
Глазурь для пасхальных куличей: роскошный рецепт без сырых белков и желатина.
1 мин на прочтение9 часов назад
Сирень в ландшафтном дизайне: очарование и красота (ФОТО)
1 мин на прочтение10 часов назад