Вверх
Дать отзыв

Ліміт вичерпано: дванадцять місяців поспіль глобальне потепління перевищує 1,5 градуса

Кожен окремий місяць був найтеплішим у світі з початку вимірювання.

3 мин на прочтение08 Июля 2024, 15:31
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поделиться:

Температура на Землі дванадцять місяців поспіль сягала або перевищувала 1,5 градуса вище доіндустріального рівня. Про це повідомляє кліматична служба ЄС Copernicus. Незважаючи на опади та прохолодну погоду на значних частинах Європи, у червні в усьому світі було тепліше на 1,5 градуса — рівно стільки тепла, скільки встановлює Паризька кліматична угода як довгостроковий ліміт глобального потепління, розповідає Die Zeit.

У Паризькій угоді про захист клімату наприкінці 2015 року багато країн поставили собі за мету утримати глобальне потепління значно нижче двох градусів, але, якщо можливо, обмежити його до 1,5 градусів порівняно з доіндустріальними часами. Однак ідеться про середню температуру за триваліші періоди часу, а не за окремі місяці чи роки.

Наразі немає офіційно узгодженого визначення того, що саме вважається перевищенням цілі в 1,5 градуса. Багато кліматологів припускають, що поріг у 1,5 градуса все одно більше не можна підтримувати.

Згідно з даними Copernicus, за загальний період із липня 2023 року по червень 2024 року глобальна температура була на 1,64 градуса вище середньої доіндустріальної доби. Протягом останніх 13 місяців кожен окремий місяць був найтеплішим у світі з початку вимірювання. Така серія рекордів є «хоча і незвичайною, але подібна серія щомісячних глобальних температурних рекордів уже існувала в 2015/2016», кажуть у Copernicus.

Середня температура приземного повітря у червні становила 16,66 градусів. Це на 0,67 градуса вище середнього червневого показника з 1991 по 2020 рік і на 0,14 градуса вище попереднього максимуму з червня 2023 року.

Середньоєвропейська температура в червні 2024 року на 1,57 градуса перевищила середнє значення за червневі місяці з 1991 по 2020 рік. Повідомляється, що червень став другим найтеплішим відтоді, як почали реєструвати в Європі. Особливо спекотно було на південному сході континенту й у Туреччині, а в Західній Європі, Ісландії та на північному заході Росії температура була близькою чи нижчою за середню.

Зазначається, що червень був вологішим, ніж у середньому, в Ісландії, Центральній Європі та значній частині південно-західної Європи, «з сильними опадами, що призвели до повеней у кількох регіонах Німеччини, Італії, Франції та Швейцарії».

За межами Європи температура була вищою за середню в східній Канаді, на заході Сполучених Штатів і Мексиці, Бразилії, північному Сибіру, ​​Близькому Сході, Північній Африці та західній Антарктиді.

«Це більше, ніж просто статистичний курйоз, але ілюструє серйозні зміни клімату, які тривають. Навіть якщо ця конкретна серія екстремальних ситуацій зрештою закінчиться, ми обов’язково побачимо нові рекорди, оскільки клімат продовжує нагріватися. Це неминуче, якщо ми не припинимо викиди парникових газів в атмосферу та океани», — сказав директор програми Copernicus Карло Буонтемпо.

Сприяти температурним рекордам могло природне погодне явище Ель-Ніньйо. Це призводить до підвищення температури води в деяких частинах Тихого океану та підвищення температури повітря кожні кілька років.

Служба зміни клімату Європейського Союзу Copernicus регулярно публікує дані про температуру поверхні, морський льодовий покрив і опади. Висновки ґрунтуються на комп’ютерному аналізі, який містить мільярди вимірювань із супутників, кораблів, літаків і метеостанцій по всьому світу. Використовувані дані сягають 1950 року, а також доступні деякі більш ранні дані.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.