Вверх
Дать отзыв

Лікарі застерігають: медитація та духовні практики можуть бути небезпечними

«Побічки» у таких занять цілком реальні

3 мин на прочтение09 Июня 2021, 17:39
Поделиться:

Заняття з медитації, розвитку усвідомленості та різні духовні практики давно отримали масове визнання, але про всій їхній користі дуже рідко згадуються попередження про можливі побічні або негативні наслідки. Ізраїльські лікарі розібрали основні моменти духовних практик, на які варто звертати увагу, щоб уникнути будь-яких ускладнень в майбутньому.

Тривалі ретріти

Раптове занурення в багатогодинні або навіть багатоденні заходи, де людина потрапляє в неприродне середовище повної тиші, а іноді й темряви, де заборонено спілкування і немає ніякого зв'язку, за певних обставин може завдати шкоди. На подібних «інтенсивах» іноді ламаються навіть досвідчені практики, а недостатньо добре підготована людина й поготів. Також нерідко участь у тривалих ретрітах може розвивати сильний рівень залежності у деяких учасників.

У реальному житті дуже важко відтворити ті відчуття повного занурення в спокій і тишу, які реалізуються досить жорсткими методами на таких заходах. Нині цей спосіб став дедалі частіше використовуватися любителями гострих відчуттів для того, щоб розслабитися й отримати змінені стани свідомості. А для посилення ефекту деякі практикуючі використовують навіть наркотичні речовини.

Наркотичні препарати

Використання наркотиків здатне сильно вплинути на людину, змінивши її сприйняття і світовідчуття, причому найчастіше далеко не в кращий бік. А людям, які вже мають якісь психоемоційні порушення, можуть завдати прямої шкоди, сильно зіпсувавши психіку. Тому особам, які вживали або вживають наркотичні препарати, потрібно в обов'язковому порядку попереджати про це свого тренера та бути особливо обережними під час занять із медитації та різних духовних практик.

Психічні відхилення

Заняття медитацією або практиками усвідомленості здатне викликати дуже різноманітні реакції в різних людей. Але найсильніші та неприємніші наслідки зазвичай спостерігаються у людей із психічними порушеннями, які вирішили почати самостійно займатися за підручниками або під керівництвом недосвідченого тренера.

Для людей, які спостерігаються у психіатрів або психологів, в обов'язковому порядку до початку занять необхідно порадитися з лікарем. Також варто бути вкрай обережним при заняттях тим, хто наразі має симптоми тривожності, депресії або навіть перепади настрою.

«Духовні практики»

Існує величезна кількість різних езотеричних курсів, на яких під виглядом медитації насправді займаються абсолютно іншими практиками: очищення своєї карми, підйом кундаліні, спроби побачити свої колишні життя та багато інших вкрай небезпечних вправ. Вони не тільки не приносять користі, але здатні завдати пряму шкоди практикуючому. Наприклад, класичні практики з усвідомлення свого дихання у більшості новачків викликають серйозні негативні наслідки, наприклад, задуху, панічний стан, хворобливі відчуття в грудній клітці та інші. Саме тому досвідчені тренери починають вводити подібні практики в тренінги з учнями лише через 6 місяців регулярних занять з усвідомленості.

Для запобігання негативним наслідкам духовних практик лікарі радять будь-яку нову інформацію, думку, теорію або навіть вчення завжди сприймати через призму критичного мислення.

«Необхідно все перевіряти, оцінювати, аналізувати, не беручи все відразу як абсолютну істину», — говорять вони.

Також нагадаємо, як позіхати правильно та комфортно: поради психотерапевта, який спеціалізується на психосоматиці.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Порядок применения вспомогательных репродуктивных технологий обновлен
Порядок применения вспомогательных репродуктивных технологий обновлен - Минздрав
1 мин на прочтение21 минуту назад
Укрэнерго анонсировало графики ограничения мощности
"Укрэнерго" анонсировало графики ограничения мощности, вот кого это коснется
1 мин на прочтениечас назад
Всеукраинская акция Дубы Шевченко объединяют Украину
На Черкасщине начата всеукраинская акция "Дубы Шевченко объединяют Украину"
1 мин на прочтение2 часа назад
Из Сулинского заказника изъято 1,5 километра сетей
Из Сулинского заказника изъято 1,5 километра сетей
1 мин на прочтение3 часа назад
4 полезные привычки чтобы уменьшить риск развития рака и болезней сердца
2 мин на прочтение4 часа назад
Как приготовить вкуснейший кулич: рецепт рыхлой и идеальной выпечки
2 мин на прочтение5 часов назад
Содержание трансжиров, натрия и калия в пищевых продуктах: результаты пилотного исследования ВОЗ в Украине
2 мин на прочтение6 часов назад
Состоялась встреча рабочей группы GREEN Action Task Force: возобновлено создание Платформы действий по Зеленому восстановлению Украины
2 мин на прочтение6 часов назад