Вверх
Дать отзыв

Лікар розповідає, які яйця можна їсти вегетаріанцям

А також як вибирати яйця та скільки їх можна з’їсти на день.

3 мин на прочтение03 Июня 2021, 10:47
Яйця Яйця
Поделиться:

У своєму інтерв’ю GreenPost лікар-нутриціолог Анна Мельник розповіла, що яйця, які продаються в лотках, можна вживати в їжу вегетаріанцям, які відмовляються від цього продукту, вважаючи, що таким чином зберігають життя живої істоти: ці яйця незапліднені, там немає зародка.

«Це просто яйцеклітина в оболонці. Якщо таке яйце покласти в інкубатор, воно протухне. Кури-несучки просто сидять у клітках і несуться: спереду корм, ззаду яйце. Вони ніколи не зустрічалися з півнем», — пояснює Анна Мельник.

Вона розповідає, що для появи курчат на птахофабриках тримають так зване батьківське стадо — 8–9 курей і півня. Яйця батьківського стада переглядають — в інкубатор ідуть яйця певного розміру, а є вибраковка — величезні яйця з двома жовтками. З них не можуть вилупитися курчата, але як продукт харчування це яйця чудової якості.

Нутриціолог пояснює, що будь-яке яйце синтезується куркою за природною програмою.

«Так, із того, чим її годували, але ми так само їмо овочі, курятину/індичатину, проте м’язи у нас людські, це все перетворюється на наші тканини. Так само курка: хоч би що вона їла, яйце в неї таке, як має бути. Воно буде не таким корисним, як яйце сільської курки, яка їла свіже зерно, щипала травичку й гуляла на осонні. Але у будь-якому разі воно буде курячим, і його не варто боятися», — говорить Анна Мельник.

Нутриціолог пояснює: яйце збалансоване, в ньому є все, щоб виросло ціле курча. Яєчня з беконом і каша — один із найоптимальніших сніданків. Адже два яйця на сніданок — це одна порція білку.

Анна Мельник розповідає, що міф про те, що доросла людина може з’їсти лише два яйця на день, виник із твердження про шкідливий холестерин.

«Хочу нагадати, що лише 15 % холестерину ми отримуємо з їжі, а 85 % синтезує печінка залежно від потреб організму. Медики нам навіяли думку про небезпеку холестериновмісних продуктів, тому що переплутали причину та наслідок»,

— говорить нутриціолог.

Обираючи яйця, варто звернути увагу на колір жовтка — він залежить від того, в яких умовах перебувала курка.

«Блідий жовток означає, що треба запам’ятати назву цієї фірми і більше не купувати, а ці яйця зварити на круто або використати для тіста», — говорить Анна Мельник.

Нутриціолог радить готувати яйця так, щоб жовток бодай у серединці був рідким — тоді він максимально корисний.

«Бо якщо зварити яйце на круто, білок ми отримаємо, але вітаміни вже практично всі зварилися», — говорить лікар.

Також раніше ми розповідали, скільки та якого молока можна випити без шкоди для здоров’я.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Фото иллюстративное
Украинцы за рубежом могут пройти оценку для подтверждения инвалидности
2 мин на прочтениечас назад
5G в Украине: когда заработает скоростной интернет. Фото: Getty Images
Львов станет первым городом в Украине с полноценной 5G-связью
2 мин на прочтение2 часа назад
"Укрнафта" возвращается на Олесский участок после выхода Chevron. Фото: Укрнафта
"Укрнафта" получила право на разработку Олесского газового участка, который ранее принадлежал Chevron
1 мин на прочтение4 часа назад
Певец JJ (Джейджей), который представлял Австрию. Фото: Reuters
Австрия победила на Евровидении-2025, Украина - девятая
1 мин на прочтение5 часов назад
На Житомирщине заработало крупнейшее в Украине предприятие по переработке промышленной конопли
2 мин на прочтение7 часов назад
Бисквитный рулет с повидлом на скорую руку — рецепт из разряда «гости на пороге»
1 мин на прочтение9 часов назад
Погрешности глюкометра: когда цифры врут и как их понять
3 мин на прочтение10 часов назад
Мольберт с живыми цветами — креативное украшение для вашего сада (ФОТО)
2 мин на прочтение15 часов назад